Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovič čelí škandálu rodinkárstva: Milióny zo štátneho rozpočtu tečú do firmy jeho manželky!

Igor Matovič Zobraziť galériu (5)
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

TRNAVA – Len aby bolo z čoho rodinu uživiť, myslí si priemerný Slovák, keď sa ráno čo ráno ponáhľa do práce. Podobné úvahy má možno aj Igor Matovič, ktorý okrem rodiny musí utiahnuť ešte aj manželkinu firmu a politickú stranu. Našťastie, má dobrú manželku. Ale na zlej adrese. Pozrite sa, ako sa to (ne)má robiť, keď chcete čo najviac ušetriť!

Matovičovo hnutie OĽaNO sídli na rovnakej adrese, ako vydavateľstvo regionPRESS, ktoré oficiálne vlastní jeho manželka. Už na prvý pohľad to vyzerá podozrivo a na ten druhý pripomína rodinnú firmu. Ako si všimol týždenník Plus 7 dní, „Obyčajní ľudia hospodária s peniazmi zo štátnych príspevkov, akoby to boli peniaze súkromnej firmy. Zo štátnych peňazí si zaplatili nielen pôžičky, ale aj podnikateľské aktivity rodinnej firmy Matovičovcov – regionPRESS.“

Aj samotný Igor Matovič na kontroverznej nahrávke s Radoslavom Procházkom uviedol, že z piatich volebných miliónov minuli za dva roky možno 650 až 700-tisíc eur. Zostalo im teda 4,3 milióna eur zo štátnych peňazí, ktoré dostali na hospodárenie politickej strany. V roku 2007 Matovič prepísal svoje vydavateľstvo na meno manželky a dnes Pavlína Matovičová vlastní aj domény igormatovic.sk, jozefviskupic.sk, obycajniludia.sk či olano.sk. Podľa audítorov však OĽaNO nikde nepriznáva, že ho priamo financuje regionPRESS a OĽaNO sa takýmto štýlom stáva jeho „dcérskou spoločnosťou“.

OĽaNO a regionPRESS sídlia v Trnave na rovnakej adrese
Zobraziť galériu (5)
OĽaNO a regionPRESS sídlia v Trnave na rovnakej adrese  (Zdroj: Google Earth, regionpress.sk, obycajniludia.sk)

Matovič čelí škandálu rodinkárstva:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Google Earth, regionpress.sk, obycajniludia.sk)

Matovič čelí škandálu rodinkárstva:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Google Earth, regionpress.sk, obycajniludia.sk)

Na detaily zabudli

V čase založenia politickej strany OĽaNO boli náklady strany len viac ako 50-tisíc eur, potom si Pavlína Matovičová zobrala pôžičku 30-tisíc eur, ktorú spolu s členskými príspevkami Matovičovci investovali do strany a minuli na propagáciu. Ukázalo sa, že to bol dobrý ťah a do firmy Matovičovcov sa peniaze čoskoro vrátili aj zo štátneho príspevku.

Za rok 2012 dostalo OĽaNO od štátu 2,139 milióna eur a od Matovičovcov si strana požičala 270-tisíc eur. Oficiálne ale uvádzajú, že v rámci darov prijali až 311-tisíc eur. Za rok 2012 hnutie minulo 833-tisíc eur, z ktorých okolo 500-tisíc použili na parlamentné voľby. Okrem toho strana minula ešte 21 359 eur na zamestnancov, ktorých v tom čase nemala. Celkový zisk strany tak predstavoval 1 617 525 eur. Za dva roky OĽaNO regionPRESSu zaplatilo viac ako 200-tisíc eur.

Nepriznali a nezdanili

Ako skonštatovala audítorka Helena Hadbavná k auditu na jar 2013, „hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nevykázalo v predbežnej správe o nákladoch na voľby a ani v záverečnej správe o nákladoch na voľby tzv. iné bezodplatné plnenia vo výške 161 021,08 eur...“  Ide o rozdiel medzi bežnou cenou za poskytnutie služieb a dojednanou cenou za poskytnutie inzertných služieb vo firme regionPRESS za rok 2012. Podobná situácia nastala aj o rok, na čo audítor Jozef Rešetár zareagoval, že OĽaNO „nevykázalo výšku iného bezodplatného plnenia vo výške 62 745,48 eur.“

Nezrovnalosti smerujú k úvahe, že regionPRESS ponúkla hnutiu OĽaNO zľavy na inzerciu, ktoré podľa audítorov mali byť priznané a zdanené. Ak dostala strana za rok 2013 zo štátneho 806 705 eur, pri nákladoch 352 000 eur získali 661 889 eur. Čoskoro bude musieť OĽaNO predložiť aj výročnú správu za rok 2014, počas ktorého sa konali ako komunálne a prezidentské voľby, tak aj voľby do Európskeho parlamentu. Koľko asi tak hnutie v roku 2014 mohlo ušetriť?

Matovič čelí škandálu rodinkárstva:
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: MatovičRegionPRESS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu