Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Británia rozhodla o osude veľkého počtu Slovákov: Zatvárame hranice, a bude to už o pár dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - A je to tu. Slováci, ktorí majú namierené do Veľkej Británie za lepším životom, by mali spozornieť. Britské médiá zverejnili, kedy dôjde k obmedzeniu prisťahovalcov. Týka sa to aj mnoho Slovákov. Už je známy dátum, kedy presne má k tomu prísť.

Britská premiérka Theresa Mayová má v polovici marca oznámiť, že začatím rokovaní o odchode Británie z Európskej únie (brexit) ihneď skončí voľný pohyb osôb pre nových imigrantov z ostatných únijných krajín. Uviedol to dnes na svojom portáli britský denník The Telegraph.

Brexit ukončí neobmedzený príchod migrantov

Mayová má povedať, že odo dňa formálneho začatia brexitu občania EÚ, ktorí prídu do Británie, už nebudú mať automaticky právo na trvalý pobyt v krajine. Stane sa tak v rámci znižovania prisťahovalectva a očakávaných zavádzaní nového vízového režimu a obmedzeného prístupu cudzincov k dávkam.

Konzervatívna premiérka podľa The Telegraph tiež uvedie, že imigrantom, ktorí z krajín EÚ prišli na Britské ostrovy pred spustením rozluky, budú mať zaručené svoje doterajšie práva tak dlho, ako rovnaké práva budú platiť pre britských občanov inde v únii. Oznámením Mayová ukáže, že chce prevziať kontrolu nad britskými hranicami a objasniť situáciu 3,6 milióna občanov EÚ, ktorí žijú v Británii, povedal denníku vplyvný konzervatívny poslanec Iain Duncan Smith.

Dvojročná lehota

Po aktivácii článku o zrušení členstva v únii začne dvojročná lehota na vyjednanie podmienok rozluky. Predpokladá sa, že rokovania nebudú ľahké, spory sa očakávajú predovšetkým v oblasti voľného pohybu a v prístupe na trh EÚ. Mayová už oznámila, že chce takzvaný tvrdý brexit, teda úplné oddelenie od EÚ, a chce uzavrieť nové bilaterálne zmluvy.

EÚ tlačí na odklad, Británia sa bojí návalu imigrantov

Podľa The Telegraph sa očakáva, že Mayová v marci tiež vyzve ostatné krajiny EÚ, aby sa dosiahlo rýchla dohoda o pohybe osôb. Chce, aby táto otázka zmizla čo najskôr z vyjednávania brexitu. Podľa denníka sa ale zrejme dostane do konfliktu s EÚ, ktorá chce, aby Mayová ukončila voľný pohyb osôb až v roku 2019, teda na koniec vyjednávania. Britská vláda sa ale obáva, že takéto odloženie by v nasledujúcich dvoch rokoch vyvolalo nárast imigrácie do Británie z EÚ.

Viac o téme: SlovenskoVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu