Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Mrazivé počasie sa na Slovensku ešte zdrží: Zimné kabáty určite neodkladajte, ešte prituhne!

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na Slovensko zavítalo výrazne ochladenie. Už táto noc bola mimoriadne mrazivá a potrápila nejedného záhradkára. Podľa odborníkov sa však koniec ochladenia nechystá, práve naopak, teploty klesnú ešte výraznejšie.

Dnešné ráno bolo mrazivé a mnohí boli donútení pred naštartovaním auta vytiahnuť aj škrabku na ľad. Teploty na väčšine územia klesli o 8 až 10 stupňov Celzia a aktuálne sú tak pod dlhodobým priemerom. Aj keď snehové zrážky meteorológovia neočakávajú, prílev arktického vzduchu má ešte zosilnieť. Presunúť by sa mal ďalej na severovýchod od nášho územia, informovalo Počasie a radar.

Pod Tatrami začali s výsadbou zemiakov, prevažne ide o množiteľské odrody (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Najchladnejšie by aj v nadchádzajúcich dňoch malo byť nad Českou republikou a nad západným Slovenskom vďaka takzvanému karpatskému oblúku. Ešte výraznejšie ochladenie by sme mali pocítiť od piatku 19.4. a na severe Slovenska hrozí aj väčšie riziko mrazov s teplotami až do -5 stupňov Celzia, na juhu by mali byť mrazy iba prízemné, no nevyhnú sa ani tým inak teplejším miestam. Riziko prízemných mrazov hrozí až do stredy budúceho týždňa.

Najchladnejším dňom tohto týždňa by mala byť podľa predpovedí nedeľa a teploty v tento deň klesnú ešte o ďalšie dva stupne. Na severe sa teploty v nadchádzajúcich dňoch majú pohybovať okolo 8 stupňov Celzia, na juhu Slovenska dosiahnu cez deň okolo 13 až 14 stupňov Celzia. Pozitívnejšie počasie by malo prísť až od stredy budúceho týždňa, kedy tlaková níž obnoví prúdenie teplejšieho vzduchu a teploty sa vrátia k tým priemerným. Výnimkou bude iba sever Slovenska, kde sa prejaví typicky aprílové počasie a boj medzi chladom a teplom. Od budúceho týždňa by tak počasie mohlo potešiť aj záhradkárov a nočné mrazy by mali vymiznúť úplne.

Viac o téme: AprílPočasiePrízemný mráz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu