Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEOROZHOVOR Líder SaS Gröhling sa obul do politikov: Fúkanie v parlamente, tajný plán Smeru a koketovanie KDH s Ficom

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (4)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – Liberálna SaS nepodporí žiadneho kandidáta na predsedu NR SR. Fico chce oslabiť Hlas – SD a do čela parlamentu postaviť Andreja Danka. „Ten by mohol byť zvolený, ak sa schváli fúkanie pred každým rokovaním NR SR,“ rázne povedal líder SaS. Je šokovaný, ako kresťanskí demokrati koketujú so Smerom. Nerozumie tomu, prečo sa miešajú do vládnej koalície. Viac v rozhovore s novým predsedom SaS Branislavom Gröhlingom.

Viac vo videorozhovore TU:

Poslanci parlamentu budú po eurovoľbách a inaugurácií prezidenta voliť predsedu parlamentu. Kto ním bude?

  • Začnime rovno budúcim prezidentom. Podľa pravidiel demokracie bol zvolený a bude našim budúcim prezidentom. Musím však zdôrazniť, že bol zvolený klamstvom. Zavádzal všetkých svojich voličov a občanov. Tvrdil, že keď vyhrá Ivan Korčok, ľudia prídu o sociálne istoty. Peter Pellegrini vyhral boj o Prezidentský palác. O pár dní už jeho ministerka Dolinková zobrala ľuďom sociálne istoty. Zrušila zubné benefity a každej rodine tým zobrala peniaze. Pre štvorčlennú rodinu je to strata až 600 eur. Vláda sa o ľudí nestará, ale dohadujú sa na budúcom predsedovi parlamentu.

Koho podporí SaS? Rokoval s vami Hlas – SD alebo lobovali za vaše hlasy predstavitelia SNS?

  • Nikto s nami nerokoval. Rovno im odkazujem, nech nechodia. Nevidím dôvod, aby sme podporovali týchto pánov. Za mňa ani jeden by nemal byť predsedom NR SR. Poviem to odľahčene. Andrej Danko môže byť vtedy na čele parlamentu, ak NR SR schváli, že sa bude fúkať pred každým rokovaním. Som presvedčený, že ani jeden z týchto pánov by nemal zastávať túto funkciu.

VIDEOROZHOVOR Líder SaS Gröhling
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Je v parlamente veľa poslancov pod vplyvom alkoholu?

  • Je to verejné tajomstvo. Nakoniec je to vidieť aj na videozáznamoch.

Nie je to smutné, že poslanci, ktorí o nás rozhodujú, by mohli byť pri hlasovaniach pod vplyvom alkoholu?

  • Smutné je, že aj takíto ľudia rozhodujú o budúcnosti našej krajiny. Stačí si pozrieť posledné video Rudolfa Huliaka, ktorý fúkal cigarový dym do nádoby s rastlinkami. Kam sme sa dostali, že 50 ročný poslanec robí takéto pokusy zo základnej školy pred celým národom.

Premiér Robert Fico sa počas víkendu nechal počuť, že "trojička" v podobe prezidenta Pellegriniho, jeho na poste premiéra a lídra SNS Danka ako šéfa NR SR by poukazovala na stabilitu vládnej koalície. Rešpektuje však, že post patrí podľa platnej koaličnej zmluvy Hlasu-SD. Čo si o tomto výroku Roberta Fica myslíte? Tlačí na Hlas, aby ustúpil Andrejovi Dankovi?

  • Keby bola koalícia stabilná, na aktuálnej schôdzi už majú vybraného a aj odsúhlaseného predsedu NR SR. Iba sa hádajú a určite nie sú stabilní. Robert Fico chce oslabiť Hlas – SD aj tým, že im zoberie pozíciu predsedu NR SR. Uvidíme, ako to Hlas – SD ustojí. Nikoho v koalícií nezaujíma, čo chce Hlas - SD. Robert Fico a Andrej Danko sa spojili, lebo chcú mať pozíciu predsedu NR SR pre SNS.

VIDEOROZHOVOR Líder SaS Gröhling
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Predpokladáte, že to nakoniec aj tak skončí?

  • Uvidíme, aké bonusy ešte prídu. Hovorí sa, že Peter Pellegrini by chcel mať ústavnú právomoc, že ako prezident by mohol do parlamentu predkladať návrhy zákonov. Všetko môže byť predmetom dohody.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa dohodlo s opozičným KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa mimo správneho konania. Mal by byť prijatý v skrátenom legislatívnom konaní. Súhlasíte s týmto zákonom? Podporíte ho aj vy ako opozičná strana?

  • Problémy s medveďmi sú tu mesiace. Nie je to otázka posledných dní. Zaujímalo by ma, čo robil minister Taraba doteraz. Mám pocit, že len vymieňal persóny vo svojom rezorte a obhajoval ministerku Šimkovičovú. Najprv to chcel riešiť ústavným zákonom, na ktorý potrebuje 90 hlasov. A potom vznikla nejaká zvláštna dohoda s KDH. Naozaj nerozumiem, prečo sa KDH do tohto nechalo namočiť, že ide pomáhať tejto vládnej koalícii. V stredu bol predložený návrh zákona na vládu. Návrh KDH je veľmi nebezpečný. Okrem toho, že umožňuje odstrel medveďa, tak umožňuje aj odstrel vlkov, ohrozených rysov a šakalov. Ak vám medveď zničí kukuričné pole, úle alebo ovocné sady, či vlk strhne ovcu, je dôvod na to, aby sa vyhlásila mimoriadna situácia v rámci presne stanovej lokality. Poďme nájsť spoločné riešenie, ale nie, že sa bude vyhlasovať mimoriadna situácia a odstrel na základe kritérií, ktoré sú zvláštne stanovené. Pochopil som, prečo sa to ministrovi Tarabovi páči. Minulý rok hovoril o tom, že vlci by nemali byť chráneným druhom. Chce mať zrejme svoju trofej. Pozorne si ešte pozrieme zákon. Stále tvrdím, že situáciu treba riešiť, ale nie takto.

Prečo si rezort na takýto zákon vybral opozičné KDH?

  • Pán Fico už pred niekoľkými dňami povedal, že chce vykostiť KDH. Priznám sa, že nerozumiem listu kresťanských demokratov do Európskej komisie, že náš právny systém je v poriadku. SaS spolu s KDH a PS tu niekoľko týždňov upozorňovali, že spravodlivosť na Slovensku nemá svoje miesto. Dôkazom toho je aj aktuálne odvolanie Jána Mazáka. Budem sa pýtať kolegov z KDH, prečo robia takéto kroky a prečo sa takýmto spôsobom miešajú o vládnej koalície. Nevidím v tom zmysel. Táto vládna koalícia len zaťažuje ľudí a nerobí sociálnu politiku.

VIDEOROZHOVOR Líder SaS Gröhling
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Darí sa Robertovi Fico vykosťovať KDH?

  • Nie som politológ. Pozerám sa na to len z parlamentu. Bude rozbíjať KDH. Neverím, že voličom KDH sa páči, že ich politici laškujú so Smerom a nahrávajú mu.

Slovensko a jeho občania riešia ceny benzínu, ktoré opäť narastajú. Dá sa s tým niečo robiť?

Bol ministrom školstva a súčasť vlády. Premiér hovorí o 30 percentách ľudí, ktorí by mali byť prepustení v štátnej správe. Je v rezortoch až toľko ľudí nepotrebných?

Viac o téme: SaSBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu