Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KDH pod paľbou kritiky: Majerský musí vysvetľovať laškovanie s koalíciou! TOTO sú jeho argumenty

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Kresťanskí demokrati mali čo vysvetľovať. Opozičná strana počas uplynulých dní svojimi krokmi opakovane pomohla vláde Roberta Fica. Podporiť sa rozhodla nielen zákon upravujúci odstrel problémových šeliem, ale jej poslanci zdvihli v parlamente ruky aj za 13. dôchodky. Premiér Robert Fico okrem toho načrtol aj ďalšie témy, o ktorých sa môžu rozprávať ako sú napríklad potraty. KDH si za takéto „laškovanie“ s koalíciou vyslúžilo kritiku.

archívne video 

Tlačová konferencia KDH k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kresťanskí demokrati sa po tom, ako sa cez prsty na ich konanie pozreli iné opozičné strany, rozhodli zaujať stanovisko a vysvetliť, prečo postupujú tak, ako postupujú. „KDH je síce opozičnou stranou, napriek tomu dôvodom existencie každej politickej strany je predsa to, aby dokázala presadzovať svoj program, s ktorým sa dostala do parlamentu,“ uviedol predseda hnutia Milan Majerský. Pripomenul, že v prípade ochrany nenarodeného života program KDH hovorí: „Vynaložíme maximálne úsilie na úplnú ochranu života − od počatia po dôstojné dožitie. Vyspelosť spoločnosti sa meria podľa toho, ako sa vie postarať o tých najslabších. Nenarodené deti sú tými najmenšími, najnevinnejšími a najbezbrannejšími ľuďmi. Pre nás v KDH je ochrana života od počatia po prirodzenú smrť princípom zakotveným v našich srdciach i stanovách.“

„Je logické, že ak ako opozičná strana chceme presadiť aspoň niektoré naše záväzky voči voličom, tak na to musíme nájsť v parlamente väčšinu. Je našou zodpovednosťou, aby sme pre naplnenie nášho programu urobili maximum,“ dodal.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (2)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Reakcia prišla potom, ako parlamentní ale aj mimoparlamentní opoziční politici vyjadril svoj nesúhlas s krokmi KDH. „Je to otázka na KDH, ako pristupujú k spoločnosti, ako pristupujú k tejto vláde a čo chcú dosiahnuť. Všetci vieme, že táto vláda tu dlhodobo klame voličov. Pred voľbami sľubovali lacnejšie energie, potraviny, pohonné hmoty. Dostali sa do vlády a čo robia? Zvyšujú dane, poplatky, zdravotné odvody. Benzín je drahší ako za pôsobenia predchádzajúcich vlád,“ uviedol včera šéf SaS Branislav Gröhling. Podľa mimoparlamentnej strany Demokrati rozohral Robert Fico smerom ku KDH nebezpečnú hru. Podľa nich  je zámerom šéfa vlády zmenou ústavného zákona navýšiť počet sudcov ústavného súdu výmenou za falošnú ochranu hodnotových tém, ktorými je adopcia detí párov rovnakého pohlavia či zákaz potratov.

KDH pred pár dňami komunikovala po boku ministra životného prostredia Tomáša Tarabu podporu zákona týkajúceho sa odstrelu šeliem. Vo štvrtok zasa jej poslanci zahlasovali za návrh zákona z dielne ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) týkajúci sa 13. dôchodkov. KDH okrem toho pred pár dňami informovalo, že pošle list Európskej komisii s výzvou, aby Slovensku neobmedzila peniaze z Plánu obnovy, hoci aj KDH, tak ako iné opozičné strany, malo výhrady k rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry.

V stredu okrem toho dostala strana nečakanú ponuku zo strany Roberta Fica. Ten ich poslancom na výbore povedal, aby sa išli „rozprávať o zákaze adopcií detí homosexuálnymi pármi, o superpotratoch, ja s tým nemám absolútne žiaden problém.“ Majerský v bezprostrednej reakcii tvrdil, že o tom z úst premiéra počul prvýkrát.

Viac o téme: VládaKoalíciaKDHMilan Majerský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu