Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vojaci poslali odkaz Slovákom z frontu: Zbierka pre Ukrajinu pokorila štátnu pomoc Slovinska, Taraba sa strápnil!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/Mier Ukrajine)

BRATISLAVA - Za necelé tri dni od spustenia verejnej zbierky na podporu českej iniciatívy nákupu munície pre Ukrajinu vybrali organizátori od takmer 30-tisíc Slovákov už viac ako 1,8 milióna eur. Obrovský úspech občianskej iniciatívy si všimli aj ukrajinskí vojaci, ktorí poslali Slovákom ďakovný odkaz.

Občianska zbierka odštartovala v utorok 16. apríla a po jej rýchlom nábehu bol už po prvých 13 hodinách prekonaný prvý stanovený míľnik 250-tísc eur. Na prekročenie polmiliónovej hranice stačilo celkovo 27 hodín a sumu 1-milión eur darovali ľudia za menej ako dva dni. V piatok ráno sa už celková suma blíži k hranici dvoch miliónov.  

Vojaci poslali odkaz Slovákom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: municiapreukrajinu.sk)

"Sme delostrelci ozbrojených síl Ukrajiny a máme akútny nedostatok munície na naplnenie našich palebných úloh. Preto urgentne potrebujeme Vašu pomoc. Tá bude pre nás teraz aktuálna a včasná, pretože nepriateľská prevaha v delostrelectve znamená, že na našu jednu strelu vystrelia osem! Preto naliehavo potrebujeme vašu pomoc s delostreleckou muníciou. Chceme vám tiež vyjadriť vďaku za pomoc, ktorú ste už poskytli, ale prosíme vás aby ste pri tom neskončili. Pretože, ak už bude neskoro ostatné prostriedky nám nepomôžu zdržiavať protivníka. Ďakujeme za pozornosť. Sláva Ukrajine! Hrdinom sláva!!," nahrali Slovákom odkaz ukrajinskí vojaci z frontu.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom (Zdroj: Facebook/Mier Ukrajine)


Fiala spraví všetko, aby ľudia na Slovensku mohli naplniť svoj úmysel

Občiansku zbierku „Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my“ podporujú mnohé osobnosti slovenského verejného života. Medzi inými aj 99-ročný vojnový veterán a účastník SNP Otto Šimko„Prežil som druhú svetovú vojnu. Bojoval som v nej. Môžem vám povedať, že nemalo zmysel vyjednávať s Hitlerom a nemá zmysel vyjednávať s Putinom."

Zbierka okamžite zaujala aj svetové médiá, okrem českých a ukrajinských o nej písali aj v najväčších singapurských novinách. Za zbierku sa na sociálnej sieti poďakovala česká ministerka obrany Jana Černochová a spomenutá bola aj v stredu na tlačovej konferencii po stretnutí Jensa Stoltenberga a Petra Fialu.

Český premiér Petr Fiala na summite EÚ v Bruseli k slovenskej zbierke povedal, že "je tu cesta, ako využiť tieto prostriedky tiež pre českú muničnú iniciatívu". Podľa neho je to možné urobiť prostredníctvom nejakých českých neziskových organizácií, ktoré sú schopné sa postarať o to, aby sa za peniaze zo slovenskej zbierky podarilo muníciu nakúpiť. O podrobnostiach hovoriť nechcel. "My urobíme všetko pre to, aby ľudia na Slovensku mohli naplniť svoj úmysel Ukrajine pomôcť," uistil Fiala.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (4)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

Najväčšou sumou prispeje Nemecko

Podľa skorších informácií by nákup pôvodne plánovaných 800.000 kusov munície mal stáť 1,5 miliardy dolárov. K českej iniciatíve sa doteraz podľa údajov českej vlády a médií pripojila zhruba dvadsiatka krajín. Nemecko už začiatkom apríla prisľúbilo, že bude financovať 40 percent všetkej nakúpenej munície. Belgicko prispelo sumou 215 miliónov dolárov, Holandsko 165-miliónmi dolárov a Nórsko daruje 153 miliónov. Desiatkami miliónmi prispejú aj Francúzsko, Fínsko, Švédsko, Lotyšsko, Kanada či Litva. Slovinsko darovalo rovný jeden milión.

Taraba poslal novinára na Ukrajinu

Predstavitelia slovenskej vlády volajú po mierovom riešení vojny na Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii, a po zastavení paľby. Niektorí slovenskí ministri povedali, že spomínanú zbierku nepodporia. Novinársky dotaz na túto tému v stredu popudil ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý reportérovi televízie Markíza odpovedal, že nemá moralizovať a že si má zobrať samopal a ísť na Ukrajinu.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (4)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Súčasná slovenská vláda po svojom vlaňajšom nástupe do úradu zastavila vojenskú pomoc Ukrajine zo štátnych zásob, ale komerčné dodávky ďalej podporuje. Ficov kabinet sa rozhodol pomáhať Ukrajine už len humanitárne či odmínovacími systémami slovenskej produkcie. Na jeden takýto stroj sa skôr na Slovensku zložili tiež ľudia a inštitúcie v zbierke.

Viac o téme: OdkazUkrajinskí vojaciMier UkrajineMunícia pre UkrajinuČeská iniciatíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu