Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Podtrhnuté, zrátané! Odborník ukázal čísla: Zmeny v druhom pilieri pripravia ľudí o stovky eur

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál poukázal na problém s druhým pilierom. Každý zo sporiteľov na dôchodok len v tomto roku podľa jeho výpočtov príde o približne 200 eur. Môžu za to úpravy, ktorá vláda urobila minulý rok. Špekuluje sa dokonca o tom, že druhý pilier by mohli čakať aj ďalšie zmeny. Ako však uviedol minister práce Erik Tomáš v diskusnej relácii V politike televízie TA3, vláda nemá v pláne žiadne ďalšie kroky, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a ani nechystá znižovanie príspevkov do tohto sporenia.

archívne video

Zmeny v druhom pilieri garantujú aj znížené poplatky (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Úspory do 2. piliera sa od januára tohto roku znížili z 5,5 na 4 percentá. Vláda Roberta Fica označila tento krok ako konsolidačné opatrenie. Z mnohých strán však už vtedy zaznievala kritika. Zo Správy o hospodárení Sociálnej poisťovne v roku 2023 vyplýva, že v minulom roku, keď bola sadzba príspevkov do 2. piliera vo výške 5,5 percent, išlo na osobné dôchodkové účty sporiteľov 1,2 miliardy eur. „Pri predpokladanom raste miezd v roku 2024 o 10 % by tak v roku 2024 prišla na účty sporiteľov suma približne 1,33 miliardy eur,“ skonštatoval Mihál v príspevku na Facebooku.

Koncom minulého roka však súčasná koalícia znížila sadzbu príspevkov do 2. piliera na spomínané 4 percentá. Pri predpokladanom raste miezd o 10 percent v tomto roku sporitelia obdržia približne 0,97 miliardy eur. To podľa Mihála znamená, že spotrebitelia v roku 2024 prídu o približne 360 miliónov eur. „V druhom pilieri nás je vyše 1 800 000 sporiteľov. V priemere tak každý z nás len za rok 2024 príde o sumu okolo 200 eur,“ dodal.

Okrem toho uviedol, že hrozí napríklad aj znižovanie sadzby príspevkov či to, že dôchodkové správcovské spoločnosti budú nútené investovať do štátnych projektov na Slovensku, pri ktorých podľa jeho slov nebude výnosnosť na úrovni 10 percent ročne.

Žiadne zníženie sa podľa Tomáša nechystá

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš však dnes uisťoval, že vláda nepripravuje žiadne ďalšie zmeny v súvislosti s 2. pilierom. "Nepripravuje sa žiadna legislatíva ani zníženie príspevkov do druhého piliera," povedal Tomáš. Pokiaľ by si štát tieto prostriedky chcel požičať napríklad na investície do výstavby diaľnic, muselo by to podľa neho byť s primeraným výnosom. Úvahy o podobnom scenári prezentované premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) označil Tomáš za legitímnu tému, ktorá sa tiahne naprieč viacerými vládami. Pripomenul, že podobne zvažovala bývalá vláda Igora Matoviča využiť úspory v 2. pilieri na výstavbu nájomných bytov.

Podtrhnuté, zrátané! Odborník ukázal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling však v relácii okrem snahy o využitie úspor obyvateľov Slovenska na vládne výdavky vyčítal Tomášovi zníženie príspevku do 2. piliera na 4 %. "Reálne je to tak, že vy ako vláda chcete peniaze, ktoré si ľudia šetria na druhý dôchodok, dať do diaľnic," zdôraznil. "Vy ste mohli teraz zvýšiť príspevok v rámci druhého piliera, aby bol vyšší a vy ste ho znížili," dodal šéf liberálov. Tomáš oponoval, že podobné zmeny v 2. pilieri uskutočnila aj bývalá vláda s účasťou SaS, ktorá pozastavila plánované zvyšovanie príspevkov do druhého piliera.

archívne video

SaS predkladá ústavný návrh zákona na ochranu Il piliera (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister pripomenul, že druhý dôchodkový pilier na západ od Slovenska má iba Švédsko a viacero krajín ho zrušilo. Zároveň si uvedomuje, že je druhý pilier súčasťou ústavy a časté zmeny k jeho výkonnosti neprispievajú. Chcel by preto dosiahnuť dohodu na jeho budúcom nastavení naprieč politickým spektrom tak, aby sa do tohto dôchodkového fondu už nezasahovalo.

Viac o téme: 2. pilierJozef MihálErik TomášBranislav Grohling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu