Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera: Dôvodom je obava, že by ho vláda opäť otvorila

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (3)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť. Vyhlásil to v pondelok predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii s tým, že ak petícia získa 100.000 podpisov, bude sa musieť prerokovať v Národnej rade (NR) SR.

Reagoval tak na ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), ktorý podľa predsedu SaS nevylúčil otvorenie druhého piliera. "V druhom pilieri si sporí 1,8 milióna ľudí na dôchodok a vláda Smeru-SD robí všetko preto, aby mali Slováci tento dôchodok najhorší," dodal a zároveň pripomenul, že vláda znížila príspevok v druhom pilieri z 5,5 % na štyri percentá.

archívne video

Zmeny v druhom pilieri garantujú aj znížené poplatky (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Gröhling tiež upozornil na to, že vlády Smeru-SD už v minulosti opakovane vyberali peniaze z úspor Slovákov na dôchodok. Druhý pilier podľa neho otvorili v minulosti štyrikrát a získali z neho celkovo viac ako 1,1 miliardy eur. Za veľký problém považuje aj presun týchto peňazí z výnosných fondov do nevýnosných, čo sa stalo taktiež počas vlády Smeru-SD v roku 2013.

Detaily ústavného zákona

Podpredseda SaS Marián Viskupič upresnil detaily ústavného zákona, ktorý SaS predložila minulý týždeň do parlamentu. Dôchodky v druhom pilieri ním chcú ochrániť tak, že budú neodňateľné. "Žiadny Slovák tak o úspory nemôže prísť. Okrem toho určujeme výšku platby do druhého piliera, stanovujeme delenie dôchodkového systému či pravidelné minimálne zvyšovanie dôchodkov," uzavrel Viskupič.

Marián Viskupič
Zobraziť galériu (3)
Marián Viskupič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) v diskusnej relácii televízie TA3 v nedeľu (28. 4.) vyhlásil, že vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v druhom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.

SaS spúšťa petíciu na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: PetíciaDôchodokDruhý pilierSaSBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu