Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Výbor prijal deklaráciu k 20. výročiu členstva Slovenska v Európskej únii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Členstvo v Európskej únii (EÚ) zohráva jedinečnú úlohu pri presadzovaní a ochrane zahranično-politických, sociálno-ekonomických a bezpečnostných národno-štátnych záujmov Slovenska. Treba zachovať všetky pozitíva vyplývajúce z členstva pre občanov SR. Skonštatoval to parlamentný výbor pre európske záležitosti vo svojej deklarácii k 20. výročiu vstupu SR do Únie, ktorú vo štvrtok jeho členovia schválili.

"Je nutné zachovať a ďalej podporovať všetky pozitíva vyplývajúce z členstva SR v EÚ pre občanov SR, vrátane voľného pohybu tovaru, služieb, osôb a kapitálu, ktorý uľahčuje každodenný život občanov Európskej únie, stimuluje ekonomický rast a podporuje konvergenciu a technologické inovácie na celom území EÚ," deklaroval výbor.

archívne video

Nevymenili by sme stoličku predsedu NR SR za niečo iné, tvrdí Raši (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V deklarácii členovia parlamentného výboru ďalej skonštatovali, že SR je predvídateľným, zodpovedným aj transparentným členom Únie a rešpektuje všetky dohodnuté normy i pravidlá. Vyjadrili tiež súhlas s rozšírením EÚ o potenciálne deväť nových krajín zo západného Balkánu a východného krídla. "SR plne podporuje reformné úsilie a integračné ambície kandidátskych krajín," dodali.

Viac o téme: Európska úniaČlenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu