Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pellegrini mesiac po voľbách: TAKTO oddychoval, na konte už má aj lapsus! Prehovoril politológ

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Už mesiac žije s vedomím, že 15. júna bude inaugurovaný za nového slovenského prezidenta. Takmer by sa zdalo, že Peter Pellegrini sa po svojom zvolení z médií vyparil. Oficiálne rozhovory zatiaľ neposkytol, ak už sa vyjadroval k aktuálnym politickým téma, robil to väčšinou prostredníctvom sociálnych sietí, kde zdieľa jeden príspevok za druhým, alebo prehovoril v príhovoroch na rôznych podujatiach. Na fotkách, ktorými sa chváli, je často obkolesený bežnými ľuďmi. Stále je šéfom strany Hlas, našiel si viac času na najbližších aj psa Geryho a za sebou má oficiálne fotenie. Ako strávil Pellegrini prvý mesiac od zvolenia za prezidenta?

archívne video 

Chcel by som, aby z portrétu išla národná hrdosť, tento prezidentský portrét bude úplne iný ako ostatné, uviedol Pellegrini (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Prvé a zároveň posledné oficiálne rozhovory pre média absolvoval Peter Pellegrini iba pár hodín potom, ako bol zvolený do funkcie prezidenta. Zdalo by sa, že sa odmlčal. V skutočnosti sa však viac presunul na sociálne siete. Na ľudí touto cestou napríklad apeloval, aby nešírili nenávisť za iné politické názory, pochválil spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády a formou sociálnej siete dal priestor tiež na otázky od svojich sledovateľov. Poukázal však aj na gratuláciu k zvoleniu od čínskeho prezidenta Xi Jinpinga a inforrmoval aj o stretnutí s eurokomisárom Marošom Šefčovičom.

Pellegrini mesiac po voľbách:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív P.P. )

Stretol sa už aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ako prezradila končiaca hlava štátu, hovorili spolu o tom, "či má záujem o dočasné poskytnutie priestorov, kým nastúpi do výkonu funkcie, prípravu inaugurácie, avízo zahraničných pozvánok, kam pôjde už on.“

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Priestor na oddych

Menej už novopečený prezident hovorí o svojom súkromí. Pripúšťa však, že v tejto oblasti dobieha aktuálne resty, ktoré sa mu za posledné mesiace nahromadili. "Ostatné týždne využívam najmä na množstvo stretnutí, tak pracovných, ako aj s priateľmi. Tie som počas uplynulých mesiacov nestíhal, lebo najskôr parlamentná a potom prezidentská kampaň. Preto sa teším, že okrem prípravy na prezidentský úrad mám trošku viac času na Geryho, na rodinu a aj na svoje osobné veci," povedal pre Topky.sk.

O zábery z drobných výletov do prírody či prechádzok so psom sa podelil aj na sociálnej sieti. Je rád, že môže tráviť viac času v prírode. „Je to miesto, kde dokážem úplne zrelaxovať,“ uviedol. Okrem oddychu s rodinou a s Gerym vybavuje podľa vlastných slov tiež veľa povinností, ktoré má ešte ako predseda strany. "K nim patrí aj plánovanie júnového straníckeho snemu, na ktorom bude zvolený nový stranícky predseda,“ prezradil.

Pellegrini mesiac po voľbách:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív P.P. )

Z povinností prezidenta má za sebou fotenie oficiálneho portrétu hlavy štátu. „Oficiálny portrét je jedným z tradičných prejavov našej štátnosti, preto som sa rád tejto úlohy ujal s patričnou cťou aj vážnosťou a veľmi sa teším na výsledok. Finálna fotografia bude oficiálne zverejnená až po inaugurácii, ale už teraz prezradím, že sme fotili aj iný typ portrétu ako ten klasický na bielom pozadí,“ uviedol 23. apríla.

Pellegrini mesiac po voľbách:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív P.P. )

Postaral sa aj o lapsus

Pellegrini už stihol vyrobiť aj jedno faux pas, keď zverejnil na sociálnej sieti chybnú informáciu. Napísal totiž, že si Milana Rastislava Štefánika uctili priamo na Mohyle, kde pred 105 rokmi tragicky zahynul. Štefánik však zomrel pri páde lietadla neďaleko Ivanky pri Dunaji, na Mohyle je iba pochovaný. Nový prezident sa stal za tento lapsus ihneď obeťou satirickej stránky.

Pellegrini mesiac po voľbách:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Zomri)

Stále šéfom Hlasu-SD

Za sebou má už aj niektoré formálne zmeny súvisiace s jeho postavením, iné ho ešte len čakajú. Pellegriniho poslanecký mandát zanikol dňom zvolenia do funkcie prezidenta, čo sám neskôr deklaroval aj v rámci vyhlásenia pre tlač. S tým vznikol však iný, omnoho zložitejší problém. Peter Pellegrini bol totiž aj predsedom parlamentu. Po jeho odchode z funkcie na sebe jeho povinnosti prevzal dočasne podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD). Kto ho vystrieda natrvalo však ani po mesiaci stále nevieme. Názory v koalícii sa rozchádzajú. Zálusk na post si totiž začala robiť SNS Andreja Danka, ktorý by sa rád tejto pozície sám zhostil. Podľa koaličnej zmluvy však funkcia pripadá strane Hlas-SD a tá sa jej vzdať nemieni, čo deklaroval aj sám Pellegrini. Jeho favoritom je terajší minister investícií a informatizácie Richard Raši.

Pellegrini mesiac po voľbách:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív P.P. )

Okrem toho je Pellegrini aj na čele strany Hlas-SD, ktorú pred pár rokmi aj s ďalšími odídencami zo Smeru zakladal. Formálne Pellegrini stále stojí na čele strany, Hlas čaká však už 1. júna snem, na ktorom si majú voliť jeho nástupcu. V tejto súvislosti sa skloňuje niekoľko mien. Pellegrii zostáva šéfom strany až kým nebude zvolený jeho nástupca. Od volieb napríklad pochválil schválenie 13. dôchodkov, ktoré patrili k predvolebným prioritám strany, upriamil pohľad na kandidátov strany do eurovolieb či poďakoval za dôveru ľuďom, ktorí by podľa najnovšieho prieskumu dali hlas jeho strane. Vystúpil aj na oslavách 1. mája v Nitre.

Politológ: O nadstraníckosti by som zatiaľ neuvažoval

Peter Pellegrini už pred voľbami tvrdil, že by mohol byť nadstraníckym prezidentom. Ako sme už spomínali vyššie, na čele strany Hlas plánuje skončiť ešte pred svojou inauguráciou. Politológ Radoslav Štefančík uviedol, že zatiaľ nechce o jeho nadstraníckosti uvažovať, pretože Pellegrini zatiaľ veľmi v médiách nevystupuje a nemáme dostatok príležitostí na hlbšiu analýzu jeho vyjadrení. „Jedno z jeho vystúpení sa týkalo vyjadrenia na sociálnej sieti ohľadom smrti M.R. Štefánika a myslím, že PP by bol veľmi rád, keby na to vyjadrenie všetci ľudia na Slovensku najradšej rýchlo zabudli. Pretože jednu Romanu Tabákovú v politike už máme a nepotrebujeme druhú, dokonca v pozícii hlavy štátu,“ podotkol vtipne.

Osobne si však myslí, že Peter Pellegrini sa bude správať podobne, ako sa svojho času správal Ivan Gašparovič. „Vyjadrené slovami bývalého prezidenta, akoby člen Smeru. To zanemená, že si bude svoju funkciu užívať, nebude sa zbytočne pliesť do medzistraníckych súbojov, takže si nikoho nepohnevá a preto sa bude opäť vynárať otázka o podstate prezidentskej funkcie v slovenskom politickom systéme,“ dodal.

Viac o téme: Peter PellegriniPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu