Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

VIDEOROZHOVOR Minister pôdohospodárstva Takáč: Každý musí vidieť, že ceny potravín klesli! Aj vďaka opatreniam

Richard Takáč Zobraziť galériu (4)
Richard Takáč (Zdroj: Topky/Ján Zamier)

BRATISLAVA –Slovenské potraviny sú kvalitné a preto chce, aby ich podiel v obchodných reťazcoch bol čo najvyšší. V súčasnosti je to na úrovni 40 percent, kým v susednom Maďarsku je podiel ich produktov na úrovni až 80 percent. Pripúšťa, že riešením je stanoviť zákonom podiel našich potravín na pultoch obchodov. Je to však komplikované, pretože iné krajiny si tento problém vyriešili pred vstupom do EÚ. „Sme teraz v najhoršej možnej pozícii. Veľakrát sa musíme prispôsobovať európskej legislatíve. A tá je v tomto nemilosrdná,“ povedal v rozhovore pre topky.sk minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč.

Opozícia vám vyčíta, že ste nič neurobili s cenami potravín. Kedy budú ceny potravín nižšie?

- Je to úsmevné. Hlavne od opozície, ktorá 3,5 roka drvila a dostala celú krajinu a financie do katastrofálneho stavu. Keď inflácia na potraviny bola 30 percent, akoby tu v tom čase ani neboli a nespravili žiadne opatrenia. Každý, kto reálne chodí nakupovať, musí povedať, že ceny potravín klesli. Inflácia je nižšia. Vo vláde sme urobili opatrenia. Aj tie majú vplyv na znižovanie cien. Pri niektorých potravinách išli ceny reálne dole.

VIDEOROZHOVOR Minister pôdohospodárstva Takáč:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zamier)

Aké opatrenia a faktory mali vplyv na ceny?

- Je to jednak globálna ekonomika a trh. Rovnako je to viacero krokov, ktoré robí vláda. Je to aj predlžovanie odpustenia sociálnych odvodov. Aj toto má vplyv na ceny potravín. Ceny nerastú. Naopak, znižujú sa a stabilizujú. Znížená inflácia a rétorika vlády smerom k obchodným reťazcom má na ceny veľký vplyv. Tie vnímajú, že jednou z priorít vlády je riešiť pôdohospodárstvo a ceny potravín. Aj odkaz smerom navonok z pohľadu prípadného nastavenia budúceho odvodu pre obchodné reťazce, či novelizáciu zákona o neprimeraných podmienkach, vnímajú obchodné reťazce. Súťažia medzi sebou. Má na to vplyv aj konkurencia. Som presvedčený, že aj vstup nového obchodného reťazca bude mať za následok zníženie cien potravín.

Čiže ceny by mali byť pre Slovákov nižšie?

- Áno, aj. No obávam sa aj zlého efektu, že sa bude znižovať podiel slovenských potravín v obchodných reťazcoch. Verím však, že k tomu nepríde.

Bude sa znižovať s cenami aj kvalita?

- Pokiaľ bude dostatok slovenských potravín, kvalita bude garantovaná. Pri našich potravinách je zaručená kvalita. S premiérom sme rokovali s novým obchodným reťazcom, kde sme jasne povedali, že prioritou vlády je, aby obchodné reťazce mali čo najväčší podiel slovenských potravín. To je aj naša úloha na ministerstve cez kroky, ktoré robíme. Niekoľko rokov dozadu vlády pre pôdohospodárstvo dávali zo štátneho rozpočtu 1-2 milióny eur. Tento rok sa pravdepodobne dožijeme rekordnej sumy. Pri krokoch, ktoré robíme, sa dostaneme až na úroveň 200 miliónov eur. A to pri najhorších verejných financiách za posledné roky. Keď Orbán nastúpil, mali 40 percentný podiel domácich potravín v obchodných reťazcoch.

VIDEOROZHOVOR Minister pôdohospodárstva Takáč:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zamier)

Aký je aktuálny podiel našich potravín v obchodných reťazcoch?

- Máme okolo 40 percent. A viete, koľko aktuálne majú teraz v Maďarsku? 80 percent.

Chcete sa k tomu číslu priblížiť?

- Je úlohou celej vlády a ministerstva, aby sme podiel zvyšovali. Je to však množstvo krokov. Zo štátneho rozpočtu potrebujete podporovať sektor, nastavovať dobré opatrenia, vytvárať dobrú legislatívu, tlačiť na obchodné reťazce a ďalšie veci. V prvom rade je dôležité, aby sme mali čo najväčší podiel domácich produktov v obchodoch a za rozumnú cenu.

Dá sa tento problém vyriešiť legislatívou tak, že prikáže presný pomer domácich produktov na pultoch?

- Táto úvaha je na stole. Sú krajiny, ktoré majú zadefinované vo svojich ústavách podiel ich domácich produktov v obchodných reťazcoch. Aj toto je alternatíva, ktorú analyzujeme. Je to náročné, lebo každá krajina má svoju legislatívu. Veľmi veľa krajín si tento problém vyriešilo pred vstupom do EÚ. U nás v kontexte pôdohospodárstva to politici zanedbali. Sme teraz v najhoršej možnej pozícii. Veľakrát sa musíme prispôsobovať európskej legislatíve. A tá je v tomto nemilosrdná.

  • Ako je to s priamymi platbami pre poľnohospodárov? Vyplácajú sa alebo je s nimi problém?
  • Koľko peňazí pôjde poľnohospodárom?
  • Aké opatrenia sa prijali pre poľnohospodárov, kým čakajú na priame platby?
  • Vláda predĺžila odvodové úľavy pre zamestnávateľov v agrosektore. Čo to znamená?
  • Chcú na Slovensku ľudia pracovať v agrosektore? Kde chýbajú ľudia? Aké pozície?
  • Majú záujem o miesta na Slovensku aj cudzinci? Ako rezort uľahčil zamestnávanie z 3. krajín?

Odpovede aj na tieto otázky nájdete vo VIDEOROZHOVORE

 

Viac o téme: VideorozhovorRichard Takáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu