Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pamätajme na odkaz vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať, hovorí Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Je dôležité pamätať na odkaz druhej svetovej vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať. Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom to pripomenula prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že je našou povinnosťou, aby sme svet prosperity, slobody a demokracie nielen chránili, ale v najlepšom možnom stave ho odovzdali aj našim potomkom.

Prezidentka si v stredu pripomenula obete druhej svetovej vojny pri Hrobe neznámeho vojaka na Rázusovom nábreží v Bratislave. Jedinou správnou odpoveďou na nenávistné ideológie je podľa nej dôvera v hodnoty slobody a demokracie, ako aj statočnosť, vytrvalosť či spolupráca.

archívne video

Eduard Heger okomentoval rozpad vlády a Deň víťazstva nad fašizmom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nikdy nesmieme zabudnúť, že územie Slovenska spoločne od fašistov a ich prisluhovačov oslobodzovali sovietske, rumunské a československé jednotky," zdôraznila prezidentka na sociálnej sieti.

Hlava štátu pripomenula, že druhá svetová vojna, od konca ktorej uplynulo 79 rokov, natrvalo zmenila Európu. "Na troskách bojmi zničeného kontinentu vyrástol nový model mierového spolužitia európskych národov a štátov. Spolužitia založeného na zdieľaní spoločných hodnôt demokracie a slobody - keďže história aj súčasnosť nás učí, že nedemokratické či autoritárske režimy sú aj ohrozením mieru," doplnila. Treba mať podľa nej na pamäti odkaz všetkých, ktorí za slobodu našich generácií zaplatili životmi.

Rusko v Európe rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, myslí si Petr Pavel

Český prezident Petr Pavel v stredu pri príležitosti Dňa víťazstva pripomenul prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Hovoril pritom o historickom paradoxe, keď sa rola niektorých krajín od konca druhej svetovej vojny zmenila. Informujú o tom správy zo spravodajských portálov Novinky.cz a iDnes.cz.

"Rusko, vtedy Sovietsky zväz, ktorý bol dôležitou súčasťou spojeneckej koalície bojujúcej proti agresii, sa dnes samo stalo agresorom a rozpútalo na európskom kontinente vojnu, ktorá je rovnako ničivá ako druhá svetová vojna," vyhlásil Pavel v prejave na Národnom pamätníku Vítkov v Prahe.

Naopak z kedysi porazeného nacistického Nemecka sa podľa neho po hlbokej reflexii stala demokratická krajina, ktorá podporuje mier a stabilitu v Európe a pomáha celému svetu. Vojnu na Ukrajine označil za ťažkú skúšku nielen pre Európu. Bez podpory a spojenectiev však podľa Pavla vo vojne nemôže uspieť žiadna krajina. V tejto súvislosti pripomenul aj vstup ČR do Severoatlantickej aliancie v roku 1999, ktorým krajina získala bezpečnostné záruky.

Ocenil, že Česko nepoľavilo v pomoci Ukrajine

Zároveň ocenil, že Česko nepoľavilo v pomoci Ukrajine a vyzdvihol investície Prahy do obrany a bezpečnosti. Na záver citoval posolstvo bývalého českého prezidenta Václava Havla. "Ľahostajnosť voči druhým a ľahostajnosť voči osudu celku je presne to, čo otvára dvere zlu," dodal Pavel.

Na pietnom akte sa okrem prezidenta Pavla zúčastnili aj najvyšší ústavní činitelia, ministerka obrany Jana Černochová, náčelník generálneho štábu Karel Řehka, primátor Prahy Bohuslav Svoboda a vojnoví veteráni. Na záver ceremoniálu nad pražským pamätníkom preleteli vojenské stíhačky aj vrtuľníky.

Druhá svetová vojna sa v Európe oficiálne skončila 8. mája 1945 o 23.01 h. V Sovietskom zväze to bolo však vzhľadom na časový posun po polnoci nasledujúceho dňa, a preto za Deň víťazstva vyhlásili 9. máj. Rusko preto oslavuje víťazstvo v druhej svetovej vojne o deň neskôr ako väčšina Európy.

Viac o téme: VojnaPrejavDeň víťazstva nad fašizmomZuzana ČaputováIdeológie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu