Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

KDH vyzýva vládu pripojiť sa k štátom Európskej únie, ktoré presadzujú azylové procedúry

KDH
KDH (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné KDH vyzýva vládu SR, aby sa pripojila k skupine členských štátov EÚ, ktoré presadzujú azylové procedúry a navrhujú presunúť riadenie migrácie mimo Európy. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Podľa KDH ide o riešenie, ktoré by zabezpečilo riadenie migrácie mimo Európy a je vyskúšané na základe spolupráce Talianska a Albánska z roku 2023. Podľa hnutia prináša pozitívne výsledky vo výraznom znížení migračných vĺn.

archívne video

Slovensko chce byť mostom medzi EÚ a Azerbajdžanom, povedal Robert Fico (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Sme presvedčení, že je to správna odpoveď na migračný pakt, ktorý podľa nášho názoru nerieši problém s migráciou, len ho odďaľuje. Okrem toho je navrhnutý systém povinnej solidarity nastavený nespravodlivo. Nereflektuje totiž solidaritu, ktorú preukazujú krajiny vrátane Slovenska voči odídencom z Ukrajiny po vypuknutí vojny. Ak nenájdeme riešenie, ktoré bude spravodlivé a bude dávať členským štátom právnu istotu, s migračnou otázkou sa nikdy efektívne nevyrovnáme," vysvetlila europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann. Nový migračný pakt, ktorý prijal Európsky parlament v apríli, podľa KDH nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach EÚ, pridáva administratívne bariéry a vytvára právnu neistotu.

Viac o téme: VládaAzylKDHEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu