Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Popredný odborník o atentátnikovi! Existuje možnosť, že nakoniec nepôjde do výkonu trestu

Anton Heretik sa vyjadril k atentátnikovi Jurajovi Cintulovi Zobraziť galériu (4)
Anton Heretik sa vyjadril k atentátnikovi Jurajovi Cintulovi (Zdroj: Profimedia, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Existuje možnosť, že by útočník na premiéra Roberta Fica, ktorý mu spôsobil vážne strelné poranenia, nešiel nakoniec do výkonu trestu. Jeden z popredných slovenských psychológov a súdny znalec Anton Heretik uviedol, že zatiaľ nemožno vylúčiť, že atentátnik Juraj Cintula (71) bol v čase spáchania skutku nepríčetný. Ak by sa to však potvrdilo, v takom prípade by mu bola nariadená ochranná liečba. Povedal to v relácii Na telo v TV Markíza.

archívne video

Nové informácie o atentáte na premiéra: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk, uvádza Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa jeho slov treba čím skôr spraviť páchateľovi psychologické a psychiatrické posudky. "To je vec, na ktorej bude stáť celé vyšetrovanie a proces. Po tej stránke kriminalistickej je to ,jednoduchý čin', no psychiatrické a psychologické pozadie je ďaleko zložitejšie," vyhlásil s tým, že práve títo znalci majú povedať, že či bol v čase útoku príčetný, či mal zachované rozpoznávacie schopnosti. "Znalci a psychológovia by sa mali okrem iných vecí, ako je opis osobnosti či intelektu, mali vyjadriť aj k motivácii," dodal. 

Anton Heretik
Zobraziť galériu (4)
Anton Heretik  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Aj keď sa hneď po čine povedali, že útok mal politický motív, Heretik to skôr označil za výsledok nejakého vývoja. Dodal, že motivácia každého tresného činu je nejaký proces a úlohou znalcov je teraz analyzovať ten proces, ako sa zo 70-nika stal atentátnik. "Okrem dominantného politického motívu je tam plno ďalších, skrytých motívov, osobných. Mal svoj osobný život, zažíval rôzne frustrácie, úspechy, neúspechy a podobne," skonštatoval. Poukázal na atentátnikove paradoxy, ktoré v jeho prípade vidíme - že bol básnik a sbskár, že bojoval proti násiliu a nakoniec spáchal trestný čin.

Namiesto výkonu trestu sa môže nariadiť ochranné liečenie

"Či bol zdravý, to je presne tá otázka, ktorú musia posúdiť znalci. Je to zložitá otázka, niekedy ani súdy a policajti nie sú spokojní s tými závermi a dajú urobiť kontrolné znalecké vyšetrenie. Samozrejme, v čase, keď sa zistí a zhodnú sa na tom viaceré tímy, že ten človek bol v čase toho skutku nepríčetný - mal duševnú poruchu, tak to vedie k trestnej zodpovednosti a namiesto výkonu trestu sa nariaďuje ochranné liečenie alebo, v nejakých prípadoch, detenčné zariadenie," vysvetlil Heretik. 

Popredný odborník o atentátnikovi!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Zistiť, či v čase spáchania skutku nebola náhodou prítomná psychická porucha, keď aj krátkodobá, alebo či pod vplyvom nejakých látok, označil za mimoriadne dôležité. Podľa neho to môže slúžiť nie len na lepšiu klasifikáciu skutku. "Je dôležité aj ex post pre prevenciu vedieť, ako človek dospeje k takému činu," dodal.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Viac o téme: AtentátRobert FicoAnton HeretikJuraj Cintula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu