Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kde sa rodičia dopúšťajú najčastejšie výchovných chýb a ako ich napraviť?

PR článok Zobraziť galériu (2)

Deti potrebujú, aby im rodičia určili hranice. Aké výchovné mantinely im treba stanoviť? Ako ich naučiť dodržiavať určené pravidlá? Autorka Annette Kast-Zahn je skúsená psychologička, ktorá napísala niekoľko bestsellerov o výchove. Svoje skúsenosti zhrnula v knihe, v ktorej nájdu rodičia rady pre 1 až 14 ročné ratolesti.

K najdôležitejším zložkám výchovy patrí láska rodičov a ich dobrý príklad. Avšak v niektorých prípadoch to nestačí. Rodičia potrebujú navyše "kvalitnú výzbroj", aby svoje deti usmernili a upokojili.

Dnešní moderní rodičia sú na rozdiel od predchádzajúcej generácie matiek a otcov omnoho sebakritickejší. Okrem toho je ohromujúce, s čím všetkým sú konfrontovaní. Deti im to skutočne neuľahčujú. A tak sú všetky matky a otcovia dennodenne vyzývaní "do boja" .

V knihe Ako naučiť dieťa pravidlá zistíte, že sa často správate nedôsledne a neisto. Vyvarujte sa výčitkám, otázkam "prečo", doprosovaniu, prázdnemu vyhrážaniu a ignorovaniu dieťaťa. Týmto spôsobom by sa vám nepodarilo vštepiť dieťaťu pravidlá slušného správania. Práve naopak. Dieťa začne bojovať o vašu pozornosť a nakoniec vás jedného dňa prestane poslúchať a brať vás vážne.

Vyvarujte sa tiež nadávaniu, vyhrážaniu, neprimeraným trestom a hlavne fyzickému násiliu. Vaše dieťa od vás tento zlý spôsob riešenia konfliktných situácií veľmi rýchlo "odkuká" a je vysoko pravdepodobné, že z neho vyrastie človek s násilníckymi sklonmi.

Navyše je tiež možné, že sa tento štýl prístupu k nemu podpíše aj na jeho sebavedomí. Vyvolá v ňom strach a túžbu po pomste. Neprimerané reakcie s negatívnym podtextom ničia vzťah medzi rodičmi a ich deťmi.

V knihe Ako naučiť deti pravidlá nájdete neoceniteľné rady:
- prečo deti potrebujú pravidlá a prečo nemôžu "rásť ako drevo v lese".
- odporúčané a veku primerané pravidlá, ktoré sú už deti schopné akceptovať.
- ako pravidlá nastoliť a ako ich deťom odovzdať, aby bol ich účinok čo najväčší.
- prečo sa deti niekedy správajú nevhodne a prečo robia "napriek".
- ako dieťaťu dodávať sebavedomie, ako deti chváliť a odmeňovať, ako v nich podporiť to najlepšie.
- kde sa rodičia dopúšťajú najčastejšie výchovných chýb a ako ich napraviť.
- prečo je dôležité byť vo výchove dôsledným a kam vedie nedôslednosť.
- pomocné rozprávkové príbehy, ktoré vášmu dieťaťu pomôžu zvládnuť niektorý z problémov (napr. ako sa zbaviť cumlíka).

Kniha Ako naučiť deti pravidlá sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

- reklamná správa -

Viac o téme: Ako naučiť dieťa pravidlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu