Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ako prvý človek na svete dokázal nemožné: VIDEO z drsnej expedície

Ousland cestu zvládol úplne sám Zobraziť galériu (3)
Ousland cestu zvládol úplne sám (Zdroj: Youtube/Ousland Polar Explorations)

PRAHA - Pred dvadsiatimi rokmi, 18. januára 1997, sa nórsky polárny bádateľ Börge Ousland stal prvým človekom, ktorý pešo ako osamotený chodec bez akejkoľvek pomoci prekonal Antarktídu. Pri svojom výkone, ktorý trval dva mesiace, "predbehol" troch súperov, ktorí sa na obdobný osamelý pochod vydali v rovnakom čase.

Vtedy tridsaťštyriročný dobrodruh úspech dosiahol 85 rokov po tom, čo jeho krajan Roald Amundsen ako vôbec prvý človek dosiahol na svetadieli večného ľadu južný pól. 

Ousland sa vydal na cestu 14. novembra 1996 z Berknerovho ostrova vo Weddellovom mori. Cesta až do cieľa, ktorým bola novozélandská Scottova základňa na pobreží Rossovho mora, merala 2829 kilometrov. Polárny cestovateľ musel na svojej púti ťahať sane, ktoré spolu s nákladom na začiatku cesty 185 kilogramov.

Ako prvý človek na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Ousland Polar Explorations)

Ako prvý človek na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Ousland Polar Explorations)

Čeliť musel aj silným mrazom klesajúcim pod päťdesiat stupňov Celzia. Niektorí ale toto jeho prvenstvo spochybňujú, pretože išiel s podporou vetra. 

Börge už predtým sám a pešo, to znamená bez pomoci psov, motorizovanej dopravy a bez zásobovania zo vzduchu, dosiahol oba póly. Severný takto pokoril v apríli 1994 a južný v decembri 1995. 

Ousland sa v roku 2012 na severnom póle oženil so svojou priateľkou Hege v teplote -7 stupňov Celzia. Na svadbe bolo trinásť ľudí. 

Viac o téme: AntarktídaExpedíciaBorge ousland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu