Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Peklo v pýche Sovietskeho zväzu: Hotel zachvátil požiar, 42 mŕtvych, tajomná príčina

Hotel Rossija v roku 2004
Hotel Rossija v roku 2004 (Zdroj: wikipedia/foma)

MOSKVA/PRAHA - Moskovský hotel Rossija bol pýchou sovietskych komunistov a dostať sa do neho znamenalo dosiahnuť úspech na ceste po straníckom rebríčku. Hotel bol navyše kedysi najväčším na svete - a až do demolácie v roku 2006 bol stále európskou jednotkou. Horšie časy megalomanského hotela stojaceho len 200 metrov od Červeného námestia odštartoval požiar, pri ktorom pred 40 rokmi, 25. februára 1977, zahynulo 42 hotelových hostí a hasičov.

Gorbačov prehovoril o rozpade Sovietskeho zväzu: Kritika Západu, armáda mohla rozpútať vojnu

Požiar vtedy zničil veľkú časť hotela a jeho následky boli desivé, pretože projektanti použili v hojnej miere vysoko horľavé a toxické materiály. Záchranné práce boli chaotické, mnoho ľudí zahynulo len kvôli nedostatočnému vybaveniu hasičov. Oficiálne miesta však o požiari informovali v duchu doby. "Technická porucha v strojovej časti výťahového oddelenia. Odtiaľ sa oheň preniesol do horných poschodí severnej časti hotela," tak znelo strohé oficiálne oznámenie príčin požiaru. Všetko údajne zavinil opitý montér.

V západných médiách a neskôr aj v ruskej literatúre sa ale objavili správy, že požiar bol dôsledkom boja dvoch skupín organizovaného zločinu kvôli deľbe príjmov z ilegálnych stávok na konských dostihoch. Jedna zo skupín sídliaca v hoteli mala byť pôvodne len "vystrašená", podpaľači však nebezpečenstvo živlu podcenili. Túto teóriu podporuje podľa niektorých historikov aj fakt, že požiar sa rozhorel na viacerých miestach naraz, čo u ohňa spôsobeného technickou poruchou nie je príliš pravdepodobné.

Hotel Rossija vyrástol v 60. rokoch na prázdnom mieste neďaleko Červeného námestia, kde mal pôvodne stáť ôsmy a najväčší zo stalinských moskovských mrakodrapov. Jeho výstavbe zabránila diktátorova smrť, hotové základy ale poslúžili pre hotel. Obe stavby navrhoval rovnaký architekt Dmitrij Čečulin, ktorý tak vyriešil problém, kde ubytovať obrovský počet delegátov zjazdov, ktorí sa do Moskvy schádzali z celého Sovietskeho zväzu. Dnes na mieste hotela vzniká park.

Viac o téme: PožiarHotelRossija
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu