Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Archeológovia v Egypte sa tešia: Od nového objavu si veľa sľubujú

(Zdroj: youtube/New China Tv)

KÁHIRA - Egyptskí a japonskí archeológovia našli v blízkosti pyramíd v Gíze latu, ktorá zrejme tvorila časť lode faraóna Chufua (známeho tiež ako Cheops). S odkazom na tím archeológov o tom informovala agentúra Reuters. Chufu patril ku štvrtej dynastii egyptských vládcov, panoval pred viac ako 4500 rokmi a nechal postaviť najväčšiu z pyramíd v Gíze.

Nečakaný objav: Archeológovia hľadali prastaré artefakty, narazili na niečo úplne iné

Na existenciu starovekej lode prišli archeológovia už v 80. rokoch. Doteraz sa im podarilo vykopať 700 jej častí a veria, že čoskoro prácu dokončia. "Oslavujeme, že sa nám podarilo vykopať zatiaľ najväčšiu latu," povedal vedúci tímu archeológov Mamdúh Taha s tým, že nález je dlhý 26 metrov.

Pamiatkari a archeológovia latu vykopali z hĺbky takmer troch metrov a previezli ju do konzervačného centra v Káhire. Ich plánom je časti lode reštaurovať, aby mohli byť vystavené vo Veľkom egyptskom múzeu, ktoré má byť otvorené budúci rok.

Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy posilnia cestovný ruch. Od zvrhnutia niekdajšieho egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 bol egyptský turistický priemysel oslabený. Cestovný ruch pritom tvorí významnú časť egyptskej ekonomiky.

Kým v roku 2015 Egypt navštívilo 9,3 miliónov turistov, v roku 2010 ich bolo 14,7 milióna. Egyptský minister cestovného ruchu však začiatkom mesiaca oznámil, že by sa počet návštevníkov mohol v blízkom čase priblížiť k počtu turistov pred povstaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu