Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO skazy na jednej z najkrajších ulíc v Topoľčanoch, ľudia sú zhrození: Vysvetlenie mesta

Vyrúbané stromy na uličnej aleji Zobraziť galériu (3)
Vyrúbané stromy na uličnej aleji (Zdroj: Tip čitateľa)

TOPOĽČANY - Jedného rána sa zobudili a pýcha celej ulice bola preč. Obyvatelia Topoľčian sú sklamaní a zhrození z toho, že jedna z najkrajších častí mesta prišla o to, čo ju robilo výnimočnou. Mesto vysvetlilo, prečo sa tak stalo.

Vaše tipy

Do redakcie nám napísala Jana, ktorá je zhrozená z toho, čo sa deje na ulici Mieru v Topoľčanoch. Na ulici, ktorú miestni považujú za jednu z najkrajších v meste, totiž vyťali väčšinu stromov. Ju aj ostatných ľudí žijúcich na tejto ulici to mrzí kvôli tomu, že na jar tieto stromy vždy krásne rozkvitli a boli ozdobou. Pred pár dňami ich ale začali vypiľovať bez udania dôvodu. Občania sa snažili zistiť, prečo, no odpovede sa nedočkali. 

FOTO skazy na jednej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

FOTO skazy na jednej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Volali sme nášmu mestu, nikto nezdvíha, píšeme petíciu, no stromy sa už likvidujú. Je až neuveriteľné, ako sa dokáže zničiť niečo, čo nikomu nezavadzalo, ale naopak, krášlilo našu štvrť," napísala Janka. 

FOTO skazy na jednej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Topky preto zisťovali, prečo k hromadnému výrubu na ulici Mieru došlo. Podľa primátora Topoľčian sa tak stalo kvôli nevyhovujúcemu stavu stromov, ktoré už predstavovali riziko. "Na základe zdravotného stavu drevín na uličnej aleji mesto ako vlastník a správca zelene požiadal o výrub. Väčšina stromov je už v období starnutia, kde degeneratívne procesy prevládajú nad rastovými, sú napadnuté drevokaznými hubami. Stabilita stromov je narušená, čím dochádza k bezprostrednému ohrozeniu zdravia a života ľudí a majetku," objasnil situáciu Peter Baláž. 

Dodal, že výrub bude uskutočnený v dvoch etapách, pričom tá druhá sa vykoná na konci tohto roka. Následne bude zahájená náhradná výsadba v podobe štyridsiatich kusov drevín a tristo kusov kríkov. Stromy však budú vysadené len na jednej strane ulice z dôvodu jestvuvujúceho plynového vedenia. Na druhej strane budú kríky. 

Viac o téme: TopoľčanyPílenie stromov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu