Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľká opozičná výzva pre Danka a celú koalíciu: Nicholsonová im adresovala ostré slová!

Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič reční na spoločnej tlačovej konferencii poslancov NR SR Zobraziť galériu (2)
Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič reční na spoločnej tlačovej konferencii poslancov NR SR (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Opoziční poslanci z OĽaNO-NOVA a SaS vyzývajú koaličných navrhovateľov novely Rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR, aby stiahli z rokovania túto právnu normu, keďže škodí nielen parlamentu, ale aj úrovni demokracie na Slovensku. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.

"Slovensko je na prvom mieste v Európe v počte ľudí pracujúcich v nedeľu, sme špička v nočnej práci, máme katastrofálny demografický vývoj. A predseda NR SR Andrej Danko (SNS) rieši úplne zbytočnú novelu rokovacieho poriadku," povedal Vašečka.

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) je presvedčená, že novela rokovacieho poriadku nie je nič iné, iba umelo vyvolaná téma na prekryte káuz Smeru a dépéháčkarskej mafie. "Je to náhubok na opozíciu, ktorá o týchto kauzách príliš veľa vykrikuje," myslí si.

Autorom novely odkázala, že na to, aby bol parlament slušným, musí byť plný slušných ľudí s charakterom, a ten sa nedá nanútiť žiadnym zákonom. "Meníme len formu, nie obsah. Parlament bude slušný, ak sa pričiní o to, že všetky kauzy budú vyšetrené a keď budú zrušené amnestie Vladimíra Mečiara," povedala.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová upozornila, že rokovací poriadok má poslancom slúžiť a ujasňovať pravidlá. "Stáva sa však z neho náhubkový zákon vyslovene zameraný proti opozícii. Opozícia ale nemá iný nástroj, ako slovo. Jej úlohou je ponúkať alternatívu a kontrolovať vládnu väčšinu," podčiarkla.

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič zdôraznil, že podľa Ústavy SR sa vláda zodpovedá parlamentu. "Rokovací poriadok však dá ministrovi neobmedzenú možnosť prihlásiť sa do diskusie, vždy po 20 minút, kým poslanec bude obmedzený len na maximálne dve vystúpenia. Novela pošliapava ústavu," uviedol s tým, že ak novela prejde v navrhovanej podobe, opozícia sa obráti na ústavný súd.

Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

O návrhu novely rokovacieho poriadku aktuálne diskutuje plénum v druhom čítaní. Do rozpravy sa dnes ráno prihlásilo 23 poslancov, prevažne z opozičného tábora. Právna norma má priniesť viaceré obmedzenia pre poslancov ako časové limity na vystúpenia, zákaz transparentov či robenia nahrávok. Opozícia s tým má problém, koalícia to však obhajuje zefektívnením rokovania schôdzí.

Návrhu právnej normy sa poslanci venovali aj v piatok (21. 10.), názorové rozdiely na túto tému si vymieňali poslanci takmer celý deň. Opozícia poukazovala na zmeny, ktoré podľa nej siahajú na práva poslancov garantované ústavou. Varovala tiež pred možným zneužitím rokovacieho poriadku na umlčanie opozičných kritikov vládnej koalície. Navrhla vypustiť z návrhu zmeny zavádzajúce obmedzenia pre poslancov.

Koaliční poslanci zdôrazňovali potrebu prijatia zmien, odmietali, že by chceli zavrieť ústa opozícii. Prichádzali aj s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi. Napríklad Gábor Gál z Mosta-Híd predložil návrh, ktorý zavádza časové limity aj pre ministrov a podpredsedov parlamentu. Dôvodil potrebou zachovania rovnosti šancí pre všetkých v pléne. Bez obmedzení by mal zostať predseda parlamentu, premiér a prezident SR.

Viac o téme: Igor MatovičSaSRichard VašečkaOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu