Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nové fakty v škandále tajnej Ficovej nahrávky: Dôkaz o miliónoch vlastnou hlavou existuje

Ficovi môže kedykoľvek vybuchnúť nebezpečná Zobraziť galériu (2)
Ficovi môže kedykoľvek vybuchnúť nebezpečná "bomba" v podobe nahrávky "Vlastnou hlavou" (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ficovi pod rukami tiká časovaná bomba. A niekto nevie, kedy vybuchne. Na povrch totiž vyplávali nové skutočnosti o nahrávke, kde hlas podobný Ficovi hovorí o desiatkach miliónov vybavených pre Smer "vlastnou hlavou". Verejnosť na Slovensku totiž nepočula celú nahrávku. Vyše trojhodinový tajný rozhovor je ukrytý na viacerých miestach.

Pred pár dňami sme upozornili na temné pozadie vzniku strany Smer, na ktoré upozorňuje nová kniha od novinára Mareka Vagoviča Vlastnou hlavou. Od začiatku fungovania strany Smer sa na Ficovu stranu "nalepili" mečiarovskí podnikatelia a mecenáši, ktorí investovali do Smeru desiatky miliónov korún, aby si po nástupe moci následne vybrali tučné provízie.

Neunikla celá nahrávka

Náhrávka, kde hlas podobný Ficovi hovorí, že pre stranu vybavil desiatky miliónov "vlastnou hlavou", vyplávala na povrch dva dni pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Nahratý rozhovor je z roku pred voľbami 2002. Zverejnená nahrávka, ktorá sa dostala na verejnosť má iba 64 sekúnd. Najnovšie však vyplávali opäť nové informácie.

Verejnosť nepočula celú nahrávku, 64 sekúnd je iba malý výňatok z vyše trojhodinovej konverzácie. Celá nahrávka je navyše ukrytá na viacerých miestach pre prípad, že by sa originálnemu zdroju niečo stalo.

Robert Fico bol pred parlamentnými voľbami 2010 pod veľkým tlakom. Po zverejnení utajenej zmluvy sponzorov mal čo vysvetľovať. "Často reagoval emotívne, kauza utajených sponzorov ho evidentne zaskočila. Zdroje zvnútra Smeru mi vtedy hovorili, že je veľmi nervózny, pretože netušil, čo všetko ešte môže vyjsť najavo," píše Vagovič. Vtedy ešte verejnosť netšila o nahrávke s hlasom podobným Ficovi.

Keď už sa zdalo, že Fico prežije bez veľkej ujmy zverejnenie tajnej zmluvy medzi niekdajším financmajstrom Smeru Fedorom Flašíkom a podnikateľom Ľubomírom Blaškom, prišla na rad nahrávka. "Po hektickom období, keď len s ťažkosťami odrážal útoky na samotnú podstatu Smeru, to vyzeralo, že po Hanzelovom (zakladateľ Smeru, poverený Ficom, aby zháňal pre stranu peniaze - pozn. red.) ústupe už žiadna bomba nevybuchne," s tým, že sa môže sústrediť na dôležité predvolebné diskusie. "Lenže dva dni pred voľbami 2010 sa stalo niečo, s čím nikto nepočítal," píše Vagovič.

Nikto netuší, kedy to príde

Na nahrávke, ktorá otriasla politickou scénou, sa zhovára "hlas podobný Ficovi" s politikom Smeru z roku pred voľbami  2002. Rozhovor si nahral nemenovaný politik Smeru. Bavili sa o napätej situácii pred voľbami, o boji o funkcie a miesta na kandidátke. Zdroj z prostredia Smeru pustil na verejnosť iba spomínaných 64 sekúnd z rozhovoru, kde hlas podobný Ficovi hovorí, ako vybavil pre stranu minimálne 75 miliónov slovenských korún. Nahrávka zrejme vznila ako poistka pre prípad, že by sa vyjednávanie medzi sponzormi a politikmi Smeru vymklo spod kontroly. V tomto prípade by slúžila ako zábezpeka pre dotyčného, ktorý ju vlastnil.

Na otázku, či nie je nahrávka zostrihaná a vety povytŕhané z kontextu, zdroj odpovedal, že nie. "Vybral som síce len jednu, ale ucelenú časť, ktorá korešponduje s obsahom celej nahrávky," nechal sa počuť zdroj s tým, že celá nahrávka je uložená na viacerých miestach. "Postaral som sa o to, aby sa k vám dostala, keby sa mi niečo stalo," ubezpečoval novinára zdroj zo Smeru.

Nahrávku médiá zverejnili 48 hodín pred parlamentnými voľbami, čím spôsobili veľký šok pre Smer. Vagovič chcel odkryť aj meno zdroja, ktorý nahrávku vytiahol, ale ten nesúhlasil. No v prípade súdu bol ochotný ísť svedčiť.

Toto je zverejnená časť nahrávky

Fico nahrávku označil za "absolútny podvrh, ktorý sa technicky dá vyrobiť za tri minúty". Následne podal trestné oznámenie na šéfredaktora denníka Sme, no novinári nakoniec z toho vyšli bez problémov. Na priamu otázku, či je to jeho hlas, odpovedal Fico vyhýbavo. "Ja neviem, či to je môj hlas. Existujú imitátori, existuje možnosť pospájať texty. Veľmi dobre poznáte môj prejav. Ja ékam? Počuli ste ma, že by som niekedy robil "ééé" a "ééé"? Ja nie som somár, mám celkom plynulý prejav. Ja tvrdím, že to je blud a podvrh a tým to pre mňa končí."

Úradu vlády sme zaslali aj otázky na premiéra Fica, ako by zareagoval, keby sa ukáže, že 64-sekundová nahrávka je iba malý výňatok z trojhodinovej komunikácie. Do uzávierky na naše otázky neodpovedali.

Nové fakty v škandále
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: premedia.sk)

Knihu Mareka Vagoviča Vlastnou Hlavou si môžete kúpiť v obchode ipark.sk z pohodlia vášho domova.

Viac o téme: Robert FicoSmerVlastnou hlavou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu