Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Útočný snem Smeru skončil: VIDEO Padla definitíva o Kaliňákovi, Beňová žije v bubline v Bruseli

Na snímke zľava podpredseda strany Smer-SD Robert Kaliňák, kandidát na podpredsedu Peter Žiga a členka predsedníctva strany Jana Vaľová počas rokovania pracovného snemu strany v Prešove 10. decembra 2016. V Popredí generálny manažér strany Milan Richter. Zobraziť galériu (35)
Na snímke zľava podpredseda strany Smer-SD Robert Kaliňák, kandidát na podpredsedu Peter Žiga a členka predsedníctva strany Jana Vaľová počas rokovania pracovného snemu strany v Prešove 10. decembra 2016. V Popredí generálny manažér strany Milan Richter. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Smeru od vrcholu, kedy mal vyše 40 percent, klesajú preferencie. Prednedávnom mu prieskum agentúry Focus nameral iba 23 percent. Na miesto snemu dorazili aj prví demonštranti. Na úvod sa slova ujal Fico a nenechal nitku suchú na opozícii či médiách. V plamennom prejave sa venoval viacerým témam. Po jeho vystúpení si zobral slovo Robert Kaliňák a pokračoval v útokoch na médiá a Rómov. Po obede bude nasledovať vyhlásenie výsledkov volieb podpredsedov a predsedov.

Situáciu na sneme sme sledovali online

16:22 Beňová žije v bubline

Na margo samotného priebehu snemu Robert Fico odmietol, že predčasný odchod europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej zo snemu znamená rozkol v strane. "Jeden delegát žije v bubline v Bruseli a nepozná slovenské reálie. Ak má radový člen iný názor, tak už to nie je demokracia, ale rozkol? Je to bežný názor, ktorý môže ktokoľvek vyjadriť. Mohla vystúpiť, ale pre mňa je dôležité, že všetci boli zvolení jasnou väčšinou," odkázal Fico.

 Na snímke zľava
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR)

Flašíková Beňová odišla podľa Denníka N preto, lebo podľa jej slov nemá zmysel zostávať na sneme, na ktorom sa diskutuje až po voľbe straníckych funkcionárov. "Mám taký pocit, že je celkové vnútorné pnutie. Mrzí ma to, mohli sme si to vyrozprávať v pokoji a v pohode, ale pán predseda to prezentoval ako jednomyseľný návrh predsedníctva, tak pravdepodobne k nejakej väčšej diskusii by aj tak neprišlo," povedala denníku. Pred pár dňami na sociálnej sieti napísala, že dnešný snem je zbytočný, ak vo funkcii podpredsedu strany ostane Robert Kaliňák. V tajnej voľbe však získal veľkú väčšinu hlasov.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (35)
Juraj Blanár  (Zdroj: TASR)

16:15 Držíme slovo

"Už nie je najväčšia výzva nezamestnanosť, ale najmä výška odmeny za prácu. Urobíme všetko pre to, aby minimálna mzda bola na úrovni aspoň 500 eur od januára 2019. Budú pripravené aj kvalitnejšie pravidlá kolektívneho vyjednávania umožňujúce presadzovať oprávnené mzdové požiadavky," menoval predseda Smeru-SD. Priority Smeru-SD na rok 2017 pod názvom "Držíme slovo" sú rozdelené do troch skupín. Ide o oblasť rastu miezd vo verejnom a súkromnom sektore, oblasť zamestnanosti a boja s nezamestnanosťou a oblasť odstraňovania regionálnych rozdielov.

15:58 Smer netára

Strana Smer-SD drží slovo, plní svoje sľuby a netára. Na tlačovej konferencii po skončení pracovného snemu Smeru-SD v Prešove to povedal predseda strany Robert Fico a zopakoval, že Smer-SD chce aj v roku 2020 vyhrať parlamentné voľby.

"Berúc na zreteľ vývoj sveta sme rozhodli vytvoriť nový politický program. Predstaví ho o rok pracovná komisia na čele s Marekom Maďaričom," povedal šéf Smeru-SD. Zároveň deklaroval plnenie februárového sľubu, že do konca roku 2020 bude vytvorených 100.000 nových pracovných miest. "Kto má úprimný záujem nájsť si prácu, nájde si ju," uistil s dôvetkom, že občania, ktorí si prácu chcú nájsť, budú pozitívne aktivovaní, a tí, čo si prácu nájsť nechcú, budú štátom postihnutí.

15:33 Prebieha záverečná tlačovka po sneme

Fico zopakoval to, čo povedal na sneme. Odchod europoslankyne Flašíkovej-Beňovej komentoval tak, že je v Bruseli odtrhnutá od reality.

15:30 Na snem prišli aj demonštranti

 [ newer images
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Aktivisti s plagátom pred
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

15:22 Kaliňák zostáva podpredsedom

Robert Kaliňák ostáva podpredsedom strany Smer-SD aj na ďalšie funkčné obdobie. Rozhodli o tom dnes delegáti pracovnému snemu Smeru-SD v Prešove, keď Kaliňákovi v tajnej voľbe odovzdali 318 hlasov. Predseda strany Robert Fico (359), ktorý nemal protikandidáta, ostáva naďalej lídrom.

Druhú najvyššiu stranícku funkciu budú aj naďalej zastávať Peter Pellegrini (348 hlasov), Peter Kažimír (345) a Marek Maďarič (311). Novými podpredsedami strany sa dnes stali Juraj Blanár (311) a Peter Žiga (300), ktorí vo funkciách nahradili Pavla Pašku a Dušana Čaploviča. Obaja však boli zvolení do straníckeho predsedníctva.

15:01 Servítku pred ústa si nedával ani Kaliňák, kritizoval najmä Rómov

R. KALIŇÁK: Polícia bude viac pracovať v obciach s problémovými rómskymi osadami

14:45 Fico kritizoval médiá

Video Premiér R.Fico na sneme Smeru-SD kritizoval médiá

14:04 Flašíková-Beňová odchádza zo snemu

Europoslankyňa odchádza zo snemu predčasne. Po hlasovaní sa zobrala a odišla. Premiérovi to oznámila hneď ráno, vraj je chorá. Pre médiá sa vyjadrila tiež, že nevidí zmysel v diskusii po tom, čo sa odhlasujú výsledky.

Monika Flašíková-Beňová
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

14:00 Diskusia za zatvorenými dverami

Po obedovej pauze sa delegáti snemu zatvorili a rokujú o výsledkoch hlasovania.

Peter Pellegrini, Peter Kažimír,
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

13:12 Šéf KDH kritizuje Fica

"Niekedy som mal pocit, že priamo číta náš nový programový dokument Nový November- NN. Úplne bez hanby nám povykrádali naš program NN. R. Fico v prejave spomenul pápeža Františka," napísal na Facebooku Alojz Hlina.

13:05 Pellegrini vyhlásil obednú prestávku

Zároveň dodal, že sa stretnú prítomní približne o 13:50.

13:03 Za podpredsedov Fico navrhol Petra Kažimíra, Petra žigu, Roberta Kaliňáka, Juraja Blanára, Mareka Maďariča a Petra Pellegriniho

Dušan Čaplovič, Robert Fico
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

13:00 Paška a Čaplovič skončili

Fico oznámil, že Pavol Paška a Dušan Čaplovič končia vo funkcii podpredsedov. Rozhodli sa nekandidovať. Predseda vlády im poďakoval a objal ich.

Čaplovič skončil
Zobraziť galériu (35)
Čaplovič skončil  (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

12:43 Ideme doľava!

Smerák Ľuboš Blaha oslavuje posun doľava vo svojej strane. "Späť k pracujúcim ľuďom, späť k sociálnej ekonomike (k družstvám), späť k plánovaniu. Za vyššie mzdy, za regionálnu rovnosť, za sociálny štát. Také sú naše priority v 2017," napísal na Facebooku.

12:25 Voľby predsedu a podpredsedov

Pred obedom sa bude hlasovať o podpredsedoch a predsedovi strany. Následne sa pôjde na obed. Vyhlásenie výsledkov však bude tajné.

Útočný snem Smeru skončil:
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

11:57 Fico vyznamenáva regionálnych smerákov

Fico menuje dlhoročných členov strany. Tí vystupujú na pódium, aby si prebrali ocenenie.

11:53 O Bašternákovi ani slovo

Minister vnútra skončil. O kauze Bašternák, či svojom zotrvaní vo funkcii ministra nepovedal ani slovo.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

11:49 Fico má pravdu

Slovenské médiá sú v kríze. Zastal sa Roberta Fica a jeho kritike médií. "Ako vždy mal pravdu a má ju aj teraz," tvrdí Kaliňák. Konštatoval, že na Slovensku je 1992 rómskych osád a malých komunít, z ktorých viac ako polovica je zásadne problémová. Opatrenia majú podľa neho zlepšiť situáciu tam, kde slušní občania trpia pre správanie neprispôsobivých osôb, dramaticky znížiť kriminalitu a zabezpečiť dodržiavane zákona a pravidiel. Zdôraznil, že nie je možné tolerovať, aby ľudia, ktorí žijú zo sociálnych dávok, naďalej ignorovali pravidlá a vytvárali si svoje vlastné. Zmienil sa aj o mimovládnych organizáciách a médiách, ktoré podľa neho často chránia ľudí porušujúcich zákon, keď akýkoľvek policajný zásah okamžite označujú za brutalitu. "Ak budeme musieť priniesť neštandardné opatrenia, tak tie neštandardné opatrenia prinesieme," vyhlásil.

11:42 Kaliňák sa chváli

Pod tlakom minister vnútra Robert Kaliňák sa vo svojom prejave chváli policajnými štatistikami. Kritizuje bývalého rómskeho splnomocnenca za OĽaNO Polláka. Ministerstvo vnútra s Policajným zborom bude od budúceho roku uplatňovať osobitný program na zvýšenie bezpečnosti v obciach a mestách so sociálne vylúčenými spoločenstvami a rómskymi osadami, ktoré sú považované za problémové."Tam všade bude zásadným spôsobom zvýšený výkon Policajného zboru, budeme zásadne prítomnejší, budeme veľmi pracovať s našimi starostami na tom, ako zlepšiť situáciu pri prevencii samotnej kriminality," uviedol.

Monika Flašíková-Beňová
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

11:28 Rečnia podpredsedovia

Po Ficovi sa slova ujal minister financií Peter Kažimír a po ňom minister práce Ján Richer. Na sneme vystúpili s prejavmi aj minister financií Peter Kažimír a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Hovorili o potrebe odstraňovania regionálnych rozdielov, ďalšom znižovaní nezamestnanosti, zvyšovaní minimálnej mzdy či opatreniach proti zneužívaniu sociálneho systému.

Útočný snem Smeru skončil:
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

11:17 Hlavne sa neposrať

Fico zakončil svoj takmer hodinový prejav slovami expremiéra Česka Mirka Topolánka a jeho novej knihy Hlavne se neposrat.

Robert Fico
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

11:12 Dosť bolo tolerancie

"Dosť bolo tolerancie, predsa platia zákony!", "musíme začať robiť v rómskych osadách poriadky. Podcenili sme túto situáciu," obul sa Fico do Rómov. Vyrastá nám nová generácia spoluobčanov, ktorí nechcú pracovať, tvrdí.

11:09 Boj proti nezamestnanosti

"Toto nech mi niekto vysvetlí," pýta sa Fico, prečo robotník v bratislavskom Volkswagene zarába trikrát menej ako taký istý pracovník "o 300 kilometrov na západ". Fico chce, aby ľudia na Slovensku zarábali oveľa viac tam, kde sa to dá.

11:03 Prvé sľuby v roku 2017

Až vyše 90% z čistej mzdy by mali od 1. mája 2017 dostávať mamičky na materskej dovolenke.

Robert Fico
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

10:56 Politická korektnosť zabíja

"Ak Európa nezačne riešiť sociálne problémy svojich ľudí, a bude sa venovať abstraktným ľudskoprávnym témam, bude to začiatok konca," vyhlásil premiér s tým, že by mali do stredu pozornosti dostať bežného pracovníka.

10:51 Žijeme vo virtuálnom svete

Keď chodí premiér po regiónoch Slovenska, je to úplne iný svet, ako ho médiá prezentujú, pokračuje v kritike premiér. Z tohto dôvodu vyhlásil mobilizáciu smerom k svojim spolustraníkom a nepriamo ich vyzval, aby viac chodili do regiónov.

Juraj Blanár (vľavo)
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

10:49 Páni z pravice

Pravica je podľa premiéra zodpovedná za nárast radikalizmu. Médiá taktiež prispeli k nárastu radikalizmu, rozpráva Fico. Premiér zároveň upozornil, že najmä štandardné politické strany od stredu doprava si musia uvedomiť, že sústavné útoky na sociálnu demokraciu nepriniesli posilnenie štandardnej pravice, ale radikalizmu a extrémizmu. "Kde máme KDH, kde máme SDKÚ? Toľko do nás bili a bijú, že my sme tu, oni sa strácajú a vyrastá nám tu niečo, čo nechceme. Páni z pravice, nesiete zodpovednosť za to, čo sa deje na strane radikalizmu a extrémizmu," podčiarkol.

Útočný snem Smeru skončil:
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

10:45 Bez médií je opozícia bezzubá

Médiá klamú, ignorujú a absolútne neuverňujú pozitívne správy, tvrdí Fico. Bez nich je opozícia totálne bezzubá. Podľa neho je aj RTVS protivládne médium.  Zacitoval aj pápeža Františka, aby skritizoval slovenské médiá. "Sú reálnou opozíciou voči vláde. Majú však aj vážny problém - strácajú dôveryhodnosť, lebo klamú, ignorujú a neuverejňujú pozitívne správy. Máme právo povedať, v akom stave médiá sú. Budeme hovoriť, kto je ich vlastníkom, kto organizuje ich život, budeme hovoriť o klamstvách, ktoré sa objavujú na dennej báze," uistil.

10:44 Médium je Boh?

Fico zase zaútočil na médiá. Podľa neho jedno médium napísalo, že Lajčák porušil zákon. "Čo je toto médium Boh?", pýta sa Fico.

10:42 Neuveriteľný útok

Premiér hovorí o neuveriteľnom útoku na slovenské predsedníctvo. Zastal sa ministra zahraničných vecí. "Bolo treba zaútočiť na Mira Lajčáka. Tak sa vymyslela mediálna bublina. O čo išlo na ministerstve zahraničných vecí? Ja doteraz neviem," obraňuje Fico Lajčáka. Predseda Smeru tvrdí, že sa malo pri predsedníctve Slovensko zomknúť.

Útočný snem Smeru skončil:
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

10:40 Slovensko je katolícka krajina

"Budeme sa tváriť ako slepí a umelo popierať, že Slovensko má silné katolícke zázemie?", pýta sa Fico. "Ja mám Slovensko veľmi rád," nechal sa počuť. Fico uznáva, že bratislavská kaviareň to nie sú voliči Smeru-SD. "Ale to neznamená, že ich budeme urážať, pohŕdať nimi, ako to robí druhá strana pri našich voličoch. Svojho voliča si musíme chrániť a bojovať za neho v každej situácii. Ak to neurobíme, bude to veľká chyba," myslí si.

10:38 Hračky premiérov Británie a Talianska

Fico skritizoval talianskeho premiéra Renziho a britského expremiéra Camerona. Brexit a talianske referendum destabilizovali EÚ.

10:36 Fico verí Trumpovi

"Svet má štyri svetové strany, nielen západ," vyhlásil Fico s tým, že Trump zlepší vzťahy s Ruskom.

Útočný snem Smeru skončil:
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

10:33 Relevantná podpora pre pretrváva, ale spohodlneli sme

Podpora politickej strany Smeru-SD zo strany voličov tu stále je a pretrváva, ale jej členovia by sa mali viac mobilizovať, lebo spohodlneli. Na dnešnom pracovnom sneme Smeru-SD, ktorý sa koná pod heslom "Smer vedie k výsledkom", to vyhlásil predseda strany Robert Fico. "Spohodlneli sme. Pri počte ľudí, ktorých máme, možno zorganizovať stovky či tisíce stretnutí s ľuďmi a hovoriť im našu pravdu. Od členov a funkcionárov Smeru-SD očakávam plnú mobilizáciu aj preto, že nás čakajú voľby do VÚC aj komunálne voľby. Ľudia oceňujú našu kompetentnosť a schopnosť spravovať štát," deklaroval.

10:31 Kritika opozície

Fico si nedáva servítku pred ústa a kritizuje opozíciu, médiá, a aj prezidenta Kisku. Strana má tiež nahlas hovoriť, že jej poslanci a členovia vlády nie sú ani blázni ani poloblázni, že nefetujú, nehajlujú a nemajú zložky v Národnom bezpečnostnom úrade o tom, že spolupracovali s mafiou. "Nehanbime sa otvorene hovoriť, že sme ľavicovo orientovaní, že máme protifašistické postoje zakorenené tak hlboko, ako možno žiadna iná strana," povedal.

Útočný snem Smeru skončil:
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

10:25 Ohlasované zmeny nie sú dramatické

Ohlasované personálne zmeny na dnešnom sneme Smeru-SD nie sú podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej také dôležité a dramatické. Dôjsť má len k výmene dvoch podpredsedov a k zmenám v predsedníctve. Europoslankyňa počas týždňa na sociálnej sieti napísala, že odstúpiť by mal aj Robert Kaliňák. „Ja môžem vyslať len signály, čo je dobré, aby sa urobilo. Nie som ani členkou predsedníctva,“ povedala pred začiatkom snemu, ktorý sa dnes koná v prešovskom divadle Jonáša Záborského.

10:23 Éra posadnutosti Smerom

Fico poďakoval koaličným partnerom na úvod. Podľa neho žijeme v ére posadnutosti Smeru. Podľa Ficových slov zažívame éru posadnutosti Smerom-SD. "Niesli sme plnú váhu dôsledkov hospodárskej krízy, ale máme aj najväčšiu zásluhu na tom, v akej dobrej kondícii je ekonomika, verejné financie či zamestnanosť. Preto sa nehanbime kričať nahlas, že náš hospodársky rast je jeden z najvyšších v Európe, že máme jeden z piatich najlepších rozpočtov," apeloval premiér.

10:20 Prejav Fica

Očakáva sa až 50-minútový prejav premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica.

10:08 Snem vedie Pellegrini

Snem Smeru-SD nevedie podpredseda strany Pavol Paška, ako bývalo zvykom, ale Peter Pellegrini. Paška však na snem prišiel a je členom pracovného predsedníctva. Dnes by mal prísť o funkciu podpredsedu strany.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

10:00 Demonštranti proti smerákom

Smerákov čakal pred miestom stretnutia demonštrant
Zobraziť galériu (35)
Smerákov čakal pred miestom stretnutia demonštrant  (Zdroj: repro foto OĽaNO)

Smerákom neustále pripomínajú kauzu Bašternák
Zobraziť galériu (35)
Smerákom neustále pripomínajú kauzu Bašternák  (Zdroj: repro foto OĽaNO)

9:50 Delegáti na sneme dnes budú voliť predsedu, podpredsedov a členov predsedníctva. Zaslúžilí členovia dostanú zlaté odznaky.

Monika Flašíková-Beňová pred snemom

Monika Flašíková-Beňová pred snemom strany SMER-SD v Prešove

Prídu zmeny

"Máme šesť podpredsedov, budú nejaké zmeny. Dokonca si myslím, že budú na úrovni krajských predsedov. Ale nebude to absolútne žiadna revolúcia. Smer-SD je stabilná strana a takéto vnútorné revolúcie vôbec nepotrebuje," povedal nedávno premiér Fico.

Strana podľa jeho slov predstaví na sneme prvky silného sociálneho štátu a bude veľmi konkrétny, pokiaľ ide o rok 2017. "Minimálne budeme navrhovať, aby sa zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov rozšíril o ďalších päť až desať okresov, ktoré by dostali podporu prostredníctvom akčných plánov a konkrétnych financií," uviedol premiér pre denník Pravda s tým, že sa bude hovoriť aj o zdravotníctve a sociálnej oblasti. Snem má byť zároveň dôkazom toho, že na Slovensku pôsobí silná strana orientovaná od stredu doľava.

Robert Fico
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Podobne ako pred októbrovou programovou konferenciou Smeru-SD sa kriticky aj pred dnešným pracovným snemom vyjadrila europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). Na sociálnej sieti napísala, že ak má minister vnútra Robert Kaliňák zostať v pozícii podpredsedu strany, tak tento snem je zbytočný. Kaliňák tieto slová vyhodnotil ako prejav demokracie. "Vidíte, aká široká demokracia je v Smere-SD. O tom je demokracia, že s ním nemusím súhlasiť. To sú všetko vnútrostranícke veci a po sneme sa určite všetko dozviete," dodal.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

V rámci oficiálneho programu snemu je po otvorení naplánovaný 50-minútový príhovor Roberta Fica k "činnosti strany Smer-SD a k stratégii postupu strany v ďalšom období". Následne vystúpia jednotliví členovia vlády za Smer-SD a budú hovoriť o svojich prioritách pre budúci rok. Popoludní sa bude voliť predseda strany, pričom Fico nemá protikandidáta, ako aj stranícki podpredsedovia. Delegáti rozhodnú aj o nových členoch predsedníctva. Tak ako každý rok, aj dnes sa budú vybraným straníkom odovzdávať zlaté odznaky. Pracovný snem Smeru-SD 2016 bude podľa hovorkyne strany Ľubice Končalovej bez zahraničných hostí.

Ak ostane Robo, je to zbytočný snem

Už dlhé týždne je pod paľbou aj dvojka Smeru a minister vnútra Robert Kaliňák. Kvôli kauze Bašternák čelil aj pokusu o odvolanie v parlamente. Aj keď mu premiér Robert Fico vyslovil dôveru, v kuloároch sa povrávalo, že po slovenskom predsedníctve v EÚ, odstúpi. Podľa oficiálneho stanoviska strany a jej predstaviteľov nič nenaznačuje, že by mal Kaliňák odstúpiť. No sto percentne isté to nie je.

Zmajkovičová očakáva, že mocenský boj nahradí súťaž

Trnavská krajská predsedníčka Smeru-SD Renáta Zmajkovičová očakáva od sobotňajšieho snemu strany, že tí, ktorých vybrali, si sadnú na stoličky a pozíciu premenia na dôveru, ktorú dostanú. Ako povedala včera, očakáva, že mocenský boj nahradí súťaž o voliča. „Očakávam, že atmosféru kuloárnych informácií nahradíme atmosférou etickej a právnej rovnosti. Aby sme neboli frustrovaní, že vždy nesvieti slnko v tom politickom svete. Tak ako búrky sú potrebné vo svete fyzickom, tak sú potrebné aj v tom politickom,“ uviedla.

Renáta Zmajkovičová
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Podľa okresného predsedu strany v Čadci Jána Podmanického Smer je tretíkrát vládnou stranou a opäť vyhral parlamentné voľby, preto je celkom prirodzené, že sa potrebujú delegáti zastaviť a zamyslieť nad novými témami a výzvami do budúcnosti. „Veľkú časť nášho programu sa nám podarilo zrealizovať počas doterajších vlád, mnohé úlohy, ktoré sme si dali, zrealizujeme počas tohto vládneho obdobia. Je preto namieste, aby sme začali pripravovať nový volebný program, s ktorým pôjdeme do ďalších volieb. Snem by mal tento proces odštartovať,“ povedal.

„V pravidelných periódach dochádza na snemoch Smeru aj k personálnej obmene, netreba za tým hľadať niečo výnimočné. Je to normálny život politickej strany. Ja predpokladám, že do vedenia strany budú zvolení aj noví ľudia, ktorí prinesú nové impulzy,“ uviedol Podmanický. 

Profil strany Smer-SD

Nezávislý poslanec slovenského parlamentu Robert Fico predstavil dňa 29. októbra 1999 nový politický subjekt s názvom Smer. Tomuto kroku predchádzala jeho abdikácia na post prvého podpredsedu Strany demokratickej ľavice (SDĽ) 16. januára 1999 pre nezhody s výkonom praktickej politiky ľavicovej strany. Na Ministerstve vnútra SR bola strana Smer zaregistrovaná 8. novembra 1999.

Útočný snem Smeru skončil:
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Ustanovujúci snem politickej strany Smer sa uskutočnil 11. decembra 1999 v Stupave. Delegáti za predsedu zvolili Roberta Fica, ktorý je predsedom dodnes. Z téz politického programu strany vyplynulo, že to bude politická strana plne rešpektujúca princípy demokratického systému, silného právneho štátu, verejného poriadku a občianskej solidarity.

Sociálnodemokratická strana Slovenska (SDSS), Strana demokratickej ľavice (SDĽ) a Sociálnodemokratická alternatíva (SDA) ukončili k 1. januáru 2005 svoju činnosť na slovenskej politickej scéne a formálne sa začlenili do strany Smer, ktorej názov sa zmenil na Smer - Sociálna demokracia (Smer-SD). V septembrových parlamentných voľbách 2002 získal Smer 13,46 percenta hlasov a 25 poslaneckých kresiel v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR) sa stal opozičnou stranou. Do medzinárodných štruktúra sa Smer-SD začlenil 19. mája 2005 v Paríži, keď stranu prijali za plnoprávneho člena Strany európskych socialistov (PES).

V predčasných parlamentných voľbách v roku 2006 získal Smer-SD 29,14 percenta hlasov a zvíťazil v nich so ziskom 50 poslaneckých kresiel. Na základe výsledkov volieb poveril prezident SR Ivan Gašparovič 20. júna 2006 predsedu strany Smer-SD Roberta Fica zostavením vlády SR. Za svojich koaličných partnerov si Smer-SD vybral Ľudovú stranu - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) a Slovenskú národnú stranu (SNS). Novú vládu na čele s premiérom Robertom Ficom vymenoval Gašparovič 4. júla 2006. Vo vláde Roberta Fica obsadili 11 ministerských kresiel nominanti strany Smer-SD. Z dôvodu vstupu do koalície so Slovenskou národnou stranou (SNS) pozastavilo 12. októbra 2006 Predsedníctvo PES na 10 mesiacov členstvo strane Smer-SD vo svojich radoch. Toto rozhodnutie odôvodnila parlamentná frakcia tvrdením, že "nemôže akceptovať člena, ktorý tvorí koalíciu s xenofóbnou, nacionalistickou stranou". Strana Smer-SD sa stala znovu plnoprávnym členom PES 7. decembra 2009 na 8. kongrese v českej metropole Praha.

V parlamentných voľbách v roku 2010 získal Smer-SD 34,79 percenta hlasov a v parlamente 62 poslaneckých kresiel, stal sa znovu víťazom volieb. Nenašiel však koaličného partnera na zostavenie vlády a strana prešla do opozície.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v roku 2009 získal Smer-SD 32,01 percenta hlasov. Poslancami EP sa stali Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka, Monika Smolková a Katarína Neveďalová. V prezidentských voľbách v SR v roku 2004 a 2009 podporila strana Smer-SD prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Jednotkou na kandidátke strany Smer-SD v predčasných voľbách do NR SR 10. marca 2012 bol Robert Fico. Ústredná volebná komisia (ÚVK) potvrdila, že víťazom volieb sa oficiálne stal Smer-SD so ziskom 44,41 percenta hlasov, čo mu prinieslo 83 poslaneckých mandátov. Prezident SR Ivan Gašparovič poveril 15. marca 2012 predsedu Smeru-SD Roberta Fica zostavením novej vlády. Lídri zvyšných piatich politických strán na rokovaní za okrúhlym stolom odmietli možnosť ísť so Smerom-SD do spoločnej koalície. Vznikla tak jednofarebná vláda, ktorú vtedajší prezident Gašparovič vymenoval 4. apríla 2012.  

V decembri 2013 oznámil predseda strany a premiér Robert Fico svoj záujem kandidovať za prezidenta SR. Dňa 15. marca 2014 so ziskom 28 percent hlasov postúpil do druhého kola prezidentských volieb. V ňom mu voliči odovzdali 40,6 percenta hlasov, čo nestačilo na víťazstvo (úspešnejší kandidát Andrej Kiska získal 59,4 percenta hlasov). Robert Fico zostal premiérom SR.

Útočný snem Smeru skončil:
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Víťazom parlamentných volieb v marci 2016 sa opäť stal Smer-SD. Prezident SR Andrej Kiska poveril 9. marca zostavením vlády predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Tomu s podarilo dohodnúť so stranami Most-Híd, Slovenskou národnou stranou (SNS) a stranou #Sieť. Koaličnú dohodu s lídrami týchto strán podpísal Fico 22. marca 2016.

Výberový chronologický prehľad snemov strany Smer-SD.

I. ustanovujúci snem, 11. decembra 1999 - Stupava
Delegáti ustanovujúceho snemu strany Smer zvolili vedenie a schválili program strany. Predsedom sa stal Robert Fico, generálnou manažérkou Monika Beňová.

II. snem, 9. decembra 2000 - Košice
Snem označil za zahraničnopolitickú prioritu strany vstup Slovenska do EÚ. Robert Fico odmietol vytvorenie opozičného politického bloku navrhnutého Vladimírom Mečiarom, spoluprácu s Hnutím za demokratické Slovensko (HZDS) nevylúčil.

Mimoriadny snem, 5. mája 2001 - Stupava
Delegáti schválili návrh štátnej doktríny. Za podpredsedov strany zvolili Moniku Beňovú, Milana Murgaša a Dušana Čaploviča.

III. snem, 10. mája 2003 - Hlohovec
Účastníci snemu potvrdili vo vedúcej funkcii strany Roberta Fica. Vo funkciách podpredsedov strany opäť potvrdili Moniku Beňovú, Dušana Čaploviča a Milana Murgaša. Novými podpredsedami strany sa stali Pavol Paška a Robert Kaliňák. Politický dokument proklamoval úsilie stať sa dominantným stredoľavým subjektom na slovenskej politickej scéne.

IV. snem, 13. decembra 2003 - Piešťany
Delegáti schválil jednoznačnú opozičnú stratégiu strany. Podporu vláde podmienil vypísaním predčasných parlamentných volieb. Prijal Sociálno-ekonomickú alternatívu - program sociálne únosných reforiem.

V. snem, 11. decembra 2004 - Bratislava
Účastníci snemu odsúhlasili zlúčenie so SDĽ, SDA a SDSS a zmenu názvu strany na Smer-SD (Smer-Sociálna demokracia). Na základe dohôd tri mimoparlamentné strany ukončili k 1. januáru 2005 svoju činnosť a ich členovia dostali možnosť preregistrovať sa.

VI. snem, 30. septembra 2006 - Trenčín
Delegáti potvrdili vo funkciách predsedu Roberta Fica, podpredsedov Dušana Čaploviča, Pavla Pašku, Roberta Kaliňáka a Vladimíra Maňku a zvolili nových - Igora Federiča a Mareka Maďariča. Zmenou stanov zrušili privilégiá zakladajúcich členov.

VII. snem, 9. decembra 2006 – Bratislava
Účastníci slávnostného snemu Smeru-SD sa zaoberali hlavne hodnotením činnosti strany za rok 2006, analýzou komunálnych volieb a východiskami na rok 2007, ktoré prezentoval predseda sociálnych demokratov Robert Fico.

VIII. snem, 8. decembra 2007 - Prešov
Slávnostný snem Smeru-SD ukázal, že Slovensko má v tejto strane silnú sociálnu demokraciu, konštatoval predseda strany Robert Fico. Snem potvrdil názorovú jednotu vedenia strany. Robert Fico vyjadril presvedčenie, že pokiaľ sa na Slovensku bude štandardizovať politická scéna, bude pre SR po voľbách v roku 2010 postačovať koalícia dvoch subjektov. 

IX. snem, 6. decembra 2008 - Nitra
Približne 570 delegátov si na slávnostnom sneme pripomenulo 9. výročie vzniku strany. Členovia tohto najsilnejšieho politického subjektu v SR zhodnotili uplynulé obdobie. S hlavným referátom o činnosti strany vystúpil predseda strany Robert Fico. Na sneme odovzdali zlaté odznaky za zásluhy pre stranu.

X. snem, 6. decembra 2009 - Bratislava
Delegáti slávnostného snemu Smeru-SD si pripomenuli 10. výročie založenia strany. Prijali posolstvo, z ktorého vyplynulo, že strana Smer-SD sa od roku 1999 vyprofilovala na štandardnú sociálno-demokratickú politickú stranu, kto zintegrovala stredo-ľavú časť slovenského politického spektra a predstavuje silného súpera skupine konzervatívnych a liberálnych politických strán. Na sneme sa okrem iných hostí zúčastnili aj vtedajší predseda českej ČSSD Jiří Paroubek a predseda rakúskych sociálnych demokratov Werner Faymann.

XI. snem, 13. novembra 2010 - Ružomberok
Predsedom Smeru-SD zostal aj naďalej jeho dovtedajší líder Robert Fico. Rozhodli o tom delegáti v tajnom hlasovaní, v ktorom nemal protikandidáta a získal stopercentnú podporu. Na podpredsedníckych postoch Smeru-SD nastala iba jedna zmena. Igora Federiča, ktorý nekandidoval, nahradil bývalý štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír. Ostatných piatich podpredsedov Dušana Čaploviča, Pavla Pašku, Mareka Maďariča, Vladimíra Maňku a Roberta Kaliňáka delegáti potvrdili vo funkciách. Delegáti snemu Smeru-SD zmenou stanov rozšírili dôvody na vylúčenie zo strany. Po novom ním je aj to, ak člen tohto politického subjektu prijme nomináciu na verejnú funkciu na kandidátke inej politickej strany alebo pôjde do volieb ako nezávislý bez predchádzajúceho súhlasu príslušného orgánu strany. Rovnaké podmienky platia aj v prípade prerušeného členstva. Počas tohto obdobia zaniká tiež členstvo a možnosť byť volený do orgánov strany. Poslednou úpravou v stanovách bola zmena skratky strany z doterajšieho Smeru na zaužívaný Smer-SD.

XII. snem, 10. decembra 2011 - Košice
Takmer 500 delegátov strany Smer-SD sa zišlo v Košiciach na pracovnom sneme. Okrem delegátov prišlo na snem asi 80 hostí, medzi nimi šéf českej ČSSD Bohuslav Sobotka či predseda zahraničného výboru ruskej Dumy Konstantin Kosačev, tiež predstavitelia diplomatické zboru na Slovensku. Na sneme predstavil šéf Smeru-SD Robert Fico volebný program. Odznaky za zásluhy získalo niekoľko straníkov.

XIII. snem, 8. decembra 2012 - Trnava
Na trnavskom výročnom sneme strany Smer-SD bolo prítomných 450 delegátov a 57 hostí. Medzi nimi predseda českých sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka (ČSSD) či líder Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy. Prítomní boli aj zástupcovia odborov, Klubu 500, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Jednoty dôchodcov. Pozdravný list poslal aj vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič. Fico na sneme strany predstavil šiestich kandidátov na predsedov Vyšších územných celkov (VÚC). Do Košického, Prešovského, Banskobystrického, Nitrianskeho a Žilinského kraja nominoval vládny Smer-SD ich doterajších predsedov Zdenka Trebuľu, Petra Chudíka, Vladimíra Maňku, Milana Belicu a Juraja Blanára. V trenčianskom VÚC nominovala poslanca NR SR Jaroslava Bašku. Voľby do samosprávnych krajov sa uskutočnili koncom roka 2013.

XIV. snem, 7. decembra 2013 - Nitra
Rok 2014 bude rokom volieb a symbolov, ale aj rokom boja za zníženie nezamestnanosti, proti daňovým únikom a časom, kedy musí strana Smer-SD vytvárať tlak na rast miezd. V prejave na výročnom sneme Smeru-SD to povedal predseda strany Robert Fico. Na sneme, ktorý sa niesol pod heslom "Stabilne a zodpovedne pre Slovensko" sa okrem delegátov zúčastnili predstavitelia diplomatického zboru, členovia vlády za Smer-SD, poslanci Národnej rady SR za túto stranu, europoslanci a  predsedovia samosprávnych krajov zvolení s podporou Smeru-SD.

Mimoriadny pracovný snem, 28. júna 2014 - Bratislava
Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico potvrdil individuálne zmeny vo vláde a medzi štátnymi tajomníkmi, pokarhal však aj svojich poslancov v NR SR. Pripomenul, že za 15 rokov sa jeho politický subjekt ani raz neoslabil delením, čo je na slovenské pomery zázrak. Podpredseda Smeru-SD Vladimír Maňka sa na mimoriadnom pracovnom sneme strany vzdal postu podpredsedu. Šéf Smeru-SD Robert Fico navrhol delegátom, aby na jeho miesto zvolili vtedajšieho štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho. Rovnako navrhol so súhlasom Mareka Maďariča, aby snem opätovne zvolil za podpredsedu práve Maďariča, ktorý sa po prehraných prezidentských voľbách, keď robil Ficovi šéfa volebnej kampane, vzdal tejto funkcie v strane. Delegáti pracovného snemu napokon rozhodli a Marek Maďarič a Peter Pellegrini sa stali podpredsedami strany.

Slávnostný snem, 6. decembra 2014 - Nitra
Slávnostnému snemu strany Smer-SD v Nitre predsedal podpredseda Smeru-SD Pavol Paška. V tejto pozícii zostal aj po tom, ako sa po kauze piešťanského CT vzdal funkcie predsedu NR SR aj mandátu poslanca. Otvorenie snemu v priestoroch Agrokomplexu, ktorý bol oslavou 15. výročia založenia strany, bolo spojené so svetelnou šou a štátnou hymnou SR. Predseda strany Robert Fico zožal po svojom príchode intenzívny potlesk. Ešte predtým si delegáti pozreli vystúpenie žilinského folklórneho súboru Rozsutec a niekoľkominútový videozostrih 15-ročnej činnosti a úspechov Smeru-SD. Na slávnostný snem Smeru-SD bolo pozvaných 947 delegátov (prítomných bolo 882) a aj český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Pracovný snem, 23. mája 2015 - Bratislava
Pracovný snem viedol podpredseda Smeru-SD Pavol Paška. Na sneme sa zišlo 253 z 270 pozvaných delegátov. Premiér Robert Fico predstavil 15-bodový sociálny, ekonomický a finančný balíček. Obsahoval napríklad zvýšenie minimálnej mzdy, zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) od 1. januára 2016 na 10 percent na vybrané základné potraviny, zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov, obnovu spoločných priestorov nemocníc, zvýšenie podpory rodín a pomoc regiónom s vysokou mierou nezamestnanosti.

Slávnostný snem, 5. decembra 2015 - Nitra
Slávnostnému snemu strany Smer-SD v Nitre opäť predsedal podpredseda Smeru-SD Pavol Paška. Hosťami snemu boli český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), predseda Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár, predseda Zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár, predseda ZMOS-u Michal Sýkora, šéf Jednoty dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky či predseda SAV Pavol Šajgalík. Strana si stanovila za cieľ lepší výber daní a boj s daňovými únikmi, čím chcela financovať tretí sociálny balík.

Viac o téme: ZmenyRobert FicoRobert KaliňákSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu