Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Najdramatickejší incident: Ruský Mig a nórska F-16, stačilo málo a došlo by k najhoršiemu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

OSLO - Takmer prišlo k incidentu! Nórskej stíhačke F-16 nechýbalo veľa a mohla skončiť v ruskom Migu-31. Akcia sa odohrala na severe Nórska v medzinárodnom vzdušnom priestore. Ruské letectvo v posledných týždňoch predvádza manévre pri hraniciach susedných štátov. Provokácii vo vzduchu podľa NATO pribúda.

Nórsku stíhačku vyslalo na prieskum NATO. Video zverejnila nórska armáda. Je na ňom vidieť ako prekvapený nórsky pilot vykríkne "čo to je do pekla?" v momente, keď sa stíhačky míňajú vo vzdialenosti približne 20 metrov.

Nórska stíhačka

Hovorca nórskej armády Brynjar Stordal priznal, že incident pilot nečakal. "Tie stíhačky sa mohli zraziť. Prekvapivá reakcia, úhybný manéver a reakcia pilota svedčia o tom, že to bolo nečakané," povedal pre americké noviny. Tento rok museli nórske stíhačky zasahovať proti ruským lietadlám až 43-krát.

VIDEO Najdramatickejší incident: Ruský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Nóri celú situáciu pozorne monitorujú. Kremeľ provokáciu odmieta. Ministerka obrany Ine Marie Eriksen Søreideová chce od Ruska, aby dodržovalo medzinárodné dohody. "Je neprípustné, aby ruské lietadlá vytvárali nebezpečné situácie v európskom vzdušnom priestore," povedal Wall Street Journal.

VIDEO Najdramatickejší incident: Ruský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Severoatlantická aliancia od roku 2013 zaznamenáva zvýšenú aktivitu ruského letectva v blízkosti svojich hraníc, ktorá je v súčasnosti spájaná s napätím vo vzťahoch medzi Východom a Západom pre krízu na Ukrajine. Stoltenberg v novembri povedal, že lietadlá NATO od začiatku roka 2014 vyslali k ruským strojom viac ako 400-krát, čo predstavuje 50-percentný nárast oproti roku 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu