Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Číne sa s úplatkármi nemaznajú, aj keď ide o vplyvných ľudí: Za korupciu na doživotie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PEKING - Dvojicu kedysi ambicióznych čínskych provinciálnych predstaviteľov odsúdili dnes na doživotné väzenie za korupciu a branie úplatkov. Ide o najnovších odsúdených počas už rok trvajúcej kampane čínskeho prezidenta Sin Ťin-pchinga, ktorý vyhlásil boj proti korupcii na všetkých úrovniach vlády a štátneho priemyslu. Informovala o tom agentúra AP.

Obvinenia proti Wang Minovi a Wan Čching-langovi sú zrkadlom rozšírenej praxe v Číne, keď za finančnú hotovosť a dary je možné získať pracovné miesta alebo funkcie, ktoré samotné môžu ponúkať lukratívne príležitosti na obohacovanie samého seba prostredníctvom korupcie.

Súd vo východočínskom meste Ning-po dnes vyhlásil, že Wang, bývalý tajomník komunistickej strany a najvyšší predstaviteľ dopravnej metropoly Ťi-nan, bol uznaný za vinného z prijatia 18 miliónov jüanov (2,7 milióna dolárov) ako úplatku za schválenie projektov na výstavbu nehnuteľností a za vybavenie pracovných miest aj funkcií.

Dnes bol v meste Nan-ning odsúdený tiež Wan Čching-lang, bývalý šéf komunistickej strany v juhočínskom priemyselnom centre Kuang-čou, a to za prijatie 110 miliónov jüanov (17 miliónov dolárov) počas 14 rokov - dostal ich vybavenie výnosných pracovných miest a poskytovanie nezákonných služieb či láskavostí. Prezident Sin Ťin-pching sa zaviazal, že skoncuje s korupciou a plytvaním verejnými financiami, hoci kritici ho obviňujú, že svoju kampaň využíva na útoky proti svojim politickým rivalom.

Viac o téme: KorupciaDoživotieúplatkyČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu