Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA má nového spojenca, Francúzi sa zapojili do vojny proti Daeš: FOTO Novej posily

Nová posila v boji proti Daeš Zobraziť galériu (2)
Nová posila v boji proti Daeš (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzske vojenské lietadlá už prelietavajú nad Irakom, keďže k boju pod vedením USA proti extrémistom z organizácie Daeš sa pripojila francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle. Koalícia sa pripravuje na pokus dobyť naspäť mesto Mósul od Daeš. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Nemenovaný predstaviteľ francúzskych ozbrojených síl povedal, že dnešná misia "v žiadnom prípade" neznamená začiatok bitky o severoiracký Mósul. Predstaviteľ už neposkytne ďalšie podrobnosti o dnešnej operácii, aby neohrozil bezpečnosť pilotov.

USA má nového spojenca,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Francúzske lietadlá podnikli za posledný týždeň už 32 misií, pričom zničili štyri ciele, uvádza sa vo vyhlásení francúzskej armády. Lietadlová loď Charles de Gaulle sa využívala pri operáciách aj predtým a do tejto zóny sa vrátila tento týždeň, keď absolvovala údržbu vo Francúzsku.

Francúzsko posilňuje svoju prítomnosť v oblasti, pretože koalícia sa pripravuje na ofenzívu v Mósule, po Bagdade a Basre treťom najväčšom irackom meste. Islamský štát dobyl Mósul, ktorý sa nachádza približne 400 kilometrov od metropoly Bagdad, v roku 2014 a odvtedy je v jeho rukách.

Ruské nálety v Sýrii zabili za posledný rok vyše 9-tisíc ľudí

Počas už rok trvajúcich ruských náletov bolo v Sýrii zabitých vyše 9000 ľudí, oznámila dnes organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktorá monitoruje sýrsku občiansku vojnu. Medzi mŕtvymi sa nachádzajú civilisti i bojovníci, vrátane militantov z extrémistickej organizácie Daeš a z frakcie teroristickej siete al-Káida, dodalo SOHR.

Vlani 30. septembra Rusko začalo letecké útoky, ktorými podporuje armádu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a rovnováhu síl obracia práve v prospech Asada, pripomína agentúra AP. Opoziční aktivisti obviňujú Rusko z najnovšej vzdušnej ofenzívy proti štvrtiam severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré majú pod kontrolou povstalci - pri týchto náletoch za posledné dva týždne zahynulo už viac ako 200 civilistov a zničených bolo množstvo budov, upozornili aktivisti. SOHR prinieslo informáciu, že nálety zabili za posledný rok celkovo 9364 ľudí.

Viac o téme: USAFrancúzskoDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu