Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VIDEO Nastala hodina H, armáda vyhlási prímerie: Skončí sa konečne peklo v Aleppe?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ALEPPO - Prímerie v severosýrskom Aleppe má vstúpiť do platnosti dnes o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ), pričom evakuácia civilistov a ranených ľudí z časti mesta ovládanej povstalcami sa začne vo štvrtok skoro ráno. Informoval o tom hovorca islamskej povstaleckej skupiny Ahrár aš-Šám.

Dohoda o prímerí je teda opäť v hre, niekoľko hodín po tom, čo stroskotala. Evakuácia z malého územia ešte stále kontrolovaného povstalcami vo východnom Aleppe sa mala pôvodne začať dnes na svitaní, ale v ranných hodinách sa obnovilo ostreľovanie. Povstalci obvinili sýrsku vládu prezidenta Bašára Asada a jej spojencov z prekazenia dohody tým, že kládli nové podmienky.  

Prímerie v severosýrskom Aleppe malo pôvodne vstúpiť do platnosti už v stredu nadránom, pričom sa mala začať aj evakuácia civilistov a ranených ľudí z východnej časti Aleppa ovládanej povstalcami. Táto pôvodná dohoda o prímerí však stroskotala. Hovorca skupiny Ahrár aš-Šám povedal, že dohodu potom predsa len zachránili. Jeho slová potvrdili aj hovorcovia ďalších dvoch povstaleckých skupín.

Ostreľovanie a nálety na malú oblasť v sýrskom meste Aleppo, ešte stále ovládanú opozičnými povstalcami, v stredu neskoro večer prestali - a to po celodennom intenzívnom bombardovaní. Vyhlásili to obyvatelia mesta. Vládne zdroje v častiach Aleppa, kontrolovaných režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, takisto hlásili pokoj.

Prímerie je stále ohrozené

Stovky tureckých a sýrskych demonštrantov sa dnes večer zhromaždili pred iránskym konzulátom v Istanbule a obvinili Teherán zo zmarenia pôvodnej dohody o prímerí, ktorá mala zastaviť krvavý kúpeľ v sýrskom meste Aleppo. Demonštranti skandovali "Irán, si vrah! Odíď zo Sýrie!" A držali v rukách transparenty s nápisom "Zachráňte Aleppo".

Zdevastované Aleppo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prímerie, ktoré malo zaručiť pokojnú evakuáciu povstalcov a civilistov zo štvrtí Aleppa ešte stále ovládaných opozíciou, dnes už skôr stroskotalo. Kým v tureckom Istanbule prebiehala demonštrácia, sýrske povstalecké skupiny oznámili, že dohoda o prímerí v Aleppe je opäť v hre.

Turecko, opoziční aktivisti a povstalci tvrdia, že prevažne Irán je zodpovedný za zlyhanie pôvodnej dohody o prímerí a evakuáciách, keďže Teherán kládol nové podmienky výmenou za bezpečný odchod ľudí z východného Aleppa. Libanonské šiitské milície radikálneho hnutia Hizballáh, kľúčová súčasť ozbrojených síl v Aleppe podporujúcich sýrsku vládu prezidenta Bašára Asada, dnes večer varovali, že rozhovory o dohode o evakuáciách z Aleppa "ohrozujú nové komplikácie". Hovorca dôležitej povstaleckej frakcie dnes už skôr povedal, že dohoda o Aleppe nebude zahŕňať evakuáciu z dvoch šiitských dedín, ktoré oblieha ozbrojená opozícia, a to napriek požiadavkám vlády.

V mraze a daždi čakajú na autobusy

Obyvatelia povstalcami ovládanej časti vo východnom Aleppe dnes dúfajú, že neistá dohoda o prímerí vydrží a umožní civilistom aj zraneným odísť z dosiaľ intenzívne bombardovaného maličkého územia. Prímerie začalo platiť okolo stredajšej polnoci a hoci ťažké boje ustali, prichádzali ešte správy o zrážkach, napríklad o útokoch povstalcov na vládne pozície a civilné oblasti.

Pôvodná dohoda o evakuáciách, vyrokovaná Tureckom a Ruskom, mala byť uplatnená o 24 hodín skôr, ale stroskotala, takže sa nikto nestihol dostať von z východného Aleppa. Ľudia čakali v chlade a daždi na ohlásený odvoz autobusmi, ale márne. Podľa novej dohody majú byť evakuovaní najprv civilisti a ranení; bojovníci budú odvezení z enklávy v nasledujúcich dňoch.

Ráno pred evakuáciou v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: twitter/Rami_Zien)

Stále nie je jasné, či militanti budú môcť odísť aj so svojimi osobnými zbraňami a aký bude osud bojovníkov z teroristickej siete al-Káida. Zároveň dve šiitské dediny na západ od Aleppa, ktoré sú lojálne vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, tiež požadujú evakuáciu z humanitárnych dôvodov, pretože sú obliehané a intenzívne bombardované opozičnými povstalcami. Situácia týchto dedín je takisto stále nejasná.

Sily prezidenta Asada začali pozemnú ofenzívu na znovudobytie štvrtí v Aleppe, kontrolovaných povstalcami, presne pred mesiacom. Tieto štvrte sú pod kontrolou ozbrojenej opozície od roku 2012. Približne pred piatimi mesiacmi ich vládne sily začali obliehať, potom začali aj s neustálym ostreľovaním či bombardovaním.

Vo vnútri blokov domov na rozlohe dvoch štvorcových kilometrov, ktoré ešte kontrolujú povstalci, sú údajne tisíce ľudí. Toto územie tvorí už len dve percentá pôvodnej enklávy. OSN tvrdí, že humanitárna situácia je tam katastrofálna.

Východné Aleppo opustil prvý konvoj so zranenými, chorými a civilistami 

Prvá skupina zranených dnes popoludní opustila povstaleckú enklávu na východe severosýrskeho Aleppa. Potvrdil to Robert Mardini z Medzinárodného výboru červeného kríža (MVČK) s tým, že evakuovaných bolo 26 zranených. MVČK predtým informoval, že jeho tím - spoločne s kolegami z Červeného polmesiaca - bude nápomocný pri evakuácii 200 zranených. Viacerí zo zranených sú v kritickom stave.

Agentúra AP následne oznámila, že povstaleckú enklávu opustil prvý konvoj pozostávajúci z 13 sanitiek a 20 autobusov s civilistami; vydal sa na cestu smerom na západ, k provincii Idlib, ktorú ovládajú vzbúrenci. Podľa denníka Guardian odsun z Aleppa bol tesne pred svojím začatím pozastavený kvôli ostreľovaniu konvoja, ktorý sa chystal opustiť povstalecké územie. Útočili naň vládni vojaci. Zranení boli najmenej traja ľudia, informovali záchranári.

Odsun civilistov a povstalcov z enkláv na východe severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré ešte zostali pod kontrolou ozbrojenej sýrskej opozície, monitoruje aj OSN. Uviedol to dnes v Ženeve koordinátor OSN pre humanitárne záležitosti Jan Egeland. OSN je podľa jeho slov pripravená sprevádzať tých, ktorí smerujú do povstalcami ovládaného Idlibu, i tých, ktorí sú na ceste do Turecka. Egeland však súčasne poznamenal, že nateraz "nie sme schopní poskytnúť humanitárnu ochranu", pretože predstavitelia OSN sa nemôžu voľne pohybovať.  

Spresnil, že v Aleppe sa uskutočňujú tri vlny evakuácie: prevoz zranených a chorých, evakuácia ohrozených civilistov a napokon odsun povstalcov. Dodal, že ide o výsledok dohody, ktorú OSN nesprostredkúvala, ale šlo o priame rokovania strán zainteresovaných v ozbrojenom konflikte. "Boli sme len prizvaní, aby sme (situáciu) monitorovali," uviedol Egeland. Situáciu a priebeh evakuácie v Aleppe monitoruje aj Rusko, a to pomocou bezpečnostných kamier a dronov.

Agentúra AP dnes krátko po poludní informovala, že dlho očakávaná evakuácia civilistov z poslednej povstaleckej enklávy na území Aleppa pokračuje. Paralelne s evakuáciou v Aleppe by sa mal uskutočniť aj odsun zranených zo šiitských dedín Fúa a Kafrájá v provincii Idlib. Obe dediny sú dlhé mesiace obkľúčené protivládnymi povstalcami. Avizovaná evakuácia je súčasťou dohody o prímerí a evakuácii v Aleppe.

Putin nariadil  prípravy na odsun povstalcov

Jednotky ruskej armády dostali od prezidenta Vladimira Putina rozkaz, aby začali pripravovať odsun zostávajúcich protivládnych povstalcov z východnej časti severosýrskeho mesta Aleppo. Podľa agentúry RIA Novosti o tom dnes informovalo ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán v sýrskom konflikte.

Povstalcom, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú odísť zo štvrtí na východe mesta, sýrska vláda zaručuje bezpečnosť. V správe ruského centra sa tiež spresňuje, že odsun povstalcov zabezpečí 20 autobusov a desať sanitiek, a to osobitným koridorom smerom na mesto Idlib.

Agentúra RIA Novosti uviedla, že ruské centrum pre zmierenie znepriatelených strán monitoruje situáciu v Aleppe pomocou bezpečnostných kamier a dronov. Na svoju evakuáciu z vládnymi jednotkami obkľúčenej časti mesta čakajú aj civilisti. Odsun sa mal začať pôvodne v stredu, bol však odložený kvôli obnoveniu bojov.

Aleppo opustil prvý konvoj so zranenými

Nemenovaný predstaviteľ sýrskej vlády dnes ráno potvrdil, že na evakuáciu povstalcov a civilistov z východných častí severosýrskeho Aleppa je všetko pripravené a môže sa začať kedykoľvek. Proopozičné skupiny, ktoré situáciu v oblasti monitorujú, informovali, že evakuácia sa už začala. Túto správu však zatiaľ nebolo možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Západné médiá, napríklad francúzska rozhlasová stanica Europe 1, s odvolaním sa na viacero svojich zdrojov medzičasom informovali, že evakuácia z Aleppa sa už začala. Medzinárodný výbor Červeného polmesiaca uviedol, že "bol kontaktovaný", aby pomohol pri evakuácii. Panarabská televízia al-Majadín dnes ráno v priamom prenose odvysielala zábery z postu Ramúsa, kde boli pristavené sanitky pre chorých a zranených, ako aj autobusy pre civilistov a povstalcov.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uviedlo, že mesto opustil prvý konvoj prepravujúci ľudí, ktorí naliehavo potrebujú lekársku pomoc. Libanonské televízia al-Manár, ktorá je napojená na libanonské šiitské hnutie Hizballáh bojujúce v Sýrii na strane vládnych síl, informovala, že rokovania v noci nadnes posilnili dohodu o prímerí umožňujúcu odsun povstalcov a tisícov civilistov z obkľúčených štvrtí na východe Aleppa. 

Podľa povstalcov z východnej časti Aleppa nové prímerie platí od 01.30 h miestneho času. Podľa lekárov v Aleppe, ktorých kontaktovala Europe 1, od dnešnej polnoci v Aleppe prestalo bombardovanie. 

Červený kríž evakuuje zranených, Rusi začali s odsunom povstalcov 

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) dnes potvrdil začiatok evakuácie zranených ľudí z povstalcami ovládaných enkláv vo východnej časti severosýrskeho mesta Aleppo. "Očakávame, že evakuovaných bude od 200 do 250 ľudí," uviedol nemenovaný predstaviteľ Červeného kríža pre agentúru DPA.

Medzičasom dnes okolo poludnia Rusko oznámilo, že začalo s odsunom približne 5000 povstalcov a ich rodín z východných častí Aleppa. Ako spresnil ruský generál Valerij Gerasimov, deje sa tak v súlade s nariadením ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa Gerasimova kvôli odsunu povstalcov bol vytvorený humanitárny koridor s dĺžkou 21 kilometrov, z nich šesť je na území Aleppa kontrolovanom vládnymi silami a zvyšných 15 kilometrov leží na povstaleckom území. 

Povstalcov prevážajú 20 autobusmi. K dispozícii je aj desať sanitiek. Na odsun bude použitých aj asi sto áut samotných povstalcov. Ako dnes ráno informovalo ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii, povstalcov by mali previezť smerom na mesto Idlib. Bezpečnostné záruky im dala sýrska vláda. Sanitky budú sprevádzať vozidlá MVČK pod dohľadom dôstojníkov ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán.

Evakuácia okolitých dedín obkľúčených povstalcami sa začala

Kolóna pozostávajúca z 29 autobusov sa dnes vydala na cestu k dvom šiitským dedinám Fúa a Kafrájá v provincii Idlib, ktoré sú už niekoľko mesiacov obkľúčené protivládnymi sýrskymi povstalcami. Informovali o tom zdroje sýrskej vlády s tým, že v dedinách sa začne s odsunom civilistov.

Osud obyvateľov týchto dvoch dedín bol jednou z príčin, pre ktoré v stredu zlyhala dohoda o prímerí v Aleppe a odsune civilistov a povstalcov z jeho východných častí, uzavretá za sprostredkovania Turecka s Ruskom.

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh, ktoré v sýrskej občianskej vojne bojuje po boku sýrskej armády, výmenou za dodržiavanie dohody o evakuácii z východného Aleppa žiadalo prevoz zranených z obcí Fúa a Kafrájá v provincii Idlib do zón pod kontrolou síl lojálnych sýrskej vláde. Povstalecké frakcie informovali, že zatiaľ nebola uzavretá dohoda ohľadom odsunu z dvoch dedín, ktoré sú pod kontrolou vládnych síl. Väčšinu územia provincie Idlib ovláda ozbrojená sýrska opozícia.

Na základe ďalších vyjednávaní o podmienkach prímeria, ktoré sa konali v noci nadnes, sa začal aj odsun protivládnych povstalcov a ich rodinných príslušníkov z enkláv vo východnom Aleppe. Podľa Ruska ide o asi 5000 povstalcov.

Viac o téme: VojnaRuskoUSASýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu