Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neúnavná práca hasičov sa vyplatila: Z hotela, ktorý zasypala lavína, zachránili štyri deti

Pod lavínou, ktorá spadla v stredu na horský hotel v strednom Taliansku, je šesť živých ľudí. Zobraziť galériu (7)
Pod lavínou, ktorá spadla v stredu na horský hotel v strednom Taliansku, je šesť živých ľudí. (Zdroj: TASR)

RÍM - Pod lavínou, ktorá po sérii zemetrasení spadla v stredu na horský hotel v strednom Taliansku, je osem živých ľudí. Vyslobodiť sa zatiaľ podarilo ženu a jej dcéru. Informovala o tom dnes agentúra ANSA, podľa ktorej sú medzi pozostalými dve malé deti. Najprv bola lokalizovaná skupina šiestich ľudí a neskôr ďalšie dve osoby. Záchranári na mieste pracujú od štvrtkového rána a ľudia pod lavínou prežili takmer 40 hodín.

Žena a dieťa, ktoré boli vyslobodenie ako prvé, sú podľa agentúry ANSA v uspokojivom stave a vrtuľník ich už odviezol do nemocnice. Ostatné sú podľa ANSY ešte pod sutinami a záchranári s nimi stále hovoria. Vrtuľníky, ktoré lietajú z neďalekého prímorského mesta Pescara, priviezli na miesto lekára, prikrývky a záchranný materiál. V hoteli bolo podľa predchádzajúcich informácií vyše 30 osôb.

Do Rigopiana poslali po preživších záchranárske vrtuľníky.
Zobraziť galériu (7)
Do Rigopiana poslali po preživších záchranárske vrtuľníky.  (Zdroj: SITA/AP)

"Sú nažive, hovoríme s nimi," povedal hovorca záchranárskej brigády Luca Cari. Prvý kontakt sa podarilo nadviazať o 11 hodine SEČ a potom nasledovalo niekoľko ďalších. Záchranári so sebou majú psov, ktorí pomáhajú s hľadaním. Už predtým sa uvádzalo, že v budove, ktorá mala niekoľko poschodí, mohli zostať vzduchové kapsy, v ktorých sa ľudia zachránili. Záchranári tvrdia, že v takýchto podmienkach sa dá prežiť dva aj tri dni.

Neúnavná práca hasičov sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Na mieste je 135 záchranárov a tiež odborníci na lavíny, ktorí zisťujú bezpečnosť terénu, v ktorom sa pracuje. "Je to zložitá a nebezpečná záchranná operácia," oznámila hovorkyňa civilnej obrany Titty Postiglioneová. Na mieste pracuje tiež armáda, ktorá uvoľňuje cestu k hotelu.
Zavalené priestory hotela
Zobraziť galériu (7)
Zavalené priestory hotela  (Zdroj: SITA)
Podľa miestnych médií sa preživší nachádzajú v podkroví hotela. Vyše 30 hostí i členov personálu je však stále nezvestných. Najmenej štyri osoby boli potvrdené ako mŕtve. Záchranárske práce v odľahlom teréne naďalej sťažuje nepriaznivé počasie. 
Námestník ministra vnútra Filippo BUBBICO povedal, že medzi pozostalými je dievčatko. Príbuzní šiestich živých už dostali pokyn, aby sa vypravili do nemocnice v Pescare, kam zrejme budú preživší dopravení. "Dúfame, že sa stropy zrútili len čiastočne a že pod nimi mohli zostať živí ľudia," povedal záchranár Lorenzo Gagliardi televízii SKY TG24.
 
Takto vyzeral hotel pred tragédiou.
Zobraziť galériu (7)
Takto vyzeral hotel pred tragédiou.  (Zdroj: SITA/AP)
 
Talianska prokuratúra medzitým začala vyšetrovanie vo veci neúmyselného zabitia. Medzi niekoľkými hypotézami príčin tejto tragédie je aj nedostatočné zhodnotenie lavínového nebezpečenstva, napísali miestne médiá. Luxusný horský hotel je situovaný v stredotalianskej oblasti Abruzzo.
Pod lavínou skončili aj autá v okolí hotela.
Zobraziť galériu (7)
Pod lavínou skončili aj autá v okolí hotela.  (Zdroj: SITA/AP)

Hasiči zachránili z lavínou zasypaného hotela štyri deti

 
Jednu ženu a štyri deti sa dnes talianskym záchranárom podarilo vytiahnuť spod trosiek horského hotela, na ktorý sa v noci na štvrtok zrútila lavína. Všetci piati sú nažive. Informoval o tom dnes šéf odboru talianskej civilnej ochrany Fabrizio Curcio.Dodal, že ďalších päť ľudí lokalizovali v zavalenom hoteli a hasiči pracujú na ich záchrane. Spolu s dvoma dospelými, ktorí boli z trosiek hotela Rigopiano vytiahnutí vo štvrtok, tak celkový počet preživších dosiahol 12.
 
Lekári z miestnej nemocnice dnes na tlačovej konferencii vyhlásili, že matka a jej malý syn, ktorých hasiči zachránili z hotela v priebehu dnešného dňa, prežili len vďaka tomu, že boli teplo oblečení. V hoteli boli uväznení približne 40 hodín.
 
Vláda v Ríme medzitým vyčlenila 30 miliónov eur na záchranné zásahy v štyroch centrálnych oblastiach Talianska - Abruzzo, Lazio, Marche a Umbria - ktoré v stredu zasiahli zemetrasenia a lavíny. Luxusný horský hotel sa nachádza v regióne Abruzzo.
Viac o téme: HotelTalianskoLavína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu