Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žena vraždiaca v pražskom obchode pozná trest: Nekrofilná sadistka do väzenia, policajti pykajú

 Michelle Sudků Zobraziť galériu (4)
Michelle Sudků (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

PRAHA - Uplynulý rok šokoval celé Česko prípad ženy, ktorá v nákupnom centre v Prahe napadla a surovo dobodala zákazníčku. Žena konala v deň, keď ju prepustili z psychiatrickej liečebne. Začiatkom marca sa postavila pred súd a vypočula si verdikt. Tridsať rokov natvrdo.

Za minuloročné ubodanie zákazníčky v nákupnom centre a pokus o uškrtenie dievčaťa v kaviarni pôjde Michelle Sudků na 30 rokov do väznice so zvýšenou ostrahou. Rozhodol o tom pražský mestský súd, zároveň jej uložil ochranné ústavné liečenie. Sudků tvrdila, že bola v čase páchania činov nepríčetná, podľa verdiktu sa ale bola schopná ovládať a konala s rozmyslom. Rozsudok je právoplatný, žena ani žalobkyňa sa proti nemu neodvolali. Tridsaťročné väzenia je v Česku po doživotí najprísnejším možným postihom.  


Prečítajte si aj:

Vražda v českom nákupnom centre: Útočníčku (33) pustili z psychiatrie, strašné detaily z jej života


Rodine zavraždenej ženy musí Sudků tiež zaplatiť 850.000 českých korún (viac ako 31 tisíc eur) ako náhradu nemajetkovej ujmy. Podľa predsedu trestného senátu Stanislava Králika hovorili všetky dôkazy proti obžalovanej, navyše korešpondovali s jej priznaním. Výnimočný trest uložil sudca predovšetkým kvôli priťažujúcich okolnostiach, napríklad kvôli brutalite oboch útokov.

Žena trpí útočným nekrofilným sadizmom

Ľahkovážnosť, s akou bola Sudků schopná niekoho zabiť, nútila sudcu podľa jeho slov k úvahám o doživotnom treste, od toho však nakoniec ustúpil. Prihliadol na to, že žena svoje okolie opakovane upozorňovala, že je nebezpečná. Zároveň ale upozornil, že žena pri liečbe nespolupracovala.

Žena vraždiaca v pražskom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

Znalci uviedli, že Sudků síce trpí útočným a nekrofilním sadizmom, porucha ju však neovplyvnila natoľko, aby nebola schopná ovládať sa. Podľa nich aj verdiktu konala s rozvahou a na oba útoky sa pripravovala. Žalobkyňa pôvodne navrhla, aby bola Sudků kvôli svojej deviáciu liečená ambulantne, podľa nej by vo väzení so zvýšenou ostrahou nebolo možné vykonávať ústavnú liečbu. Králik ale uviedol, že je väzenská služba schopná zodpovedajúce opatrenia zaistiť. Vo zvyšku súd návrhu štátnej zástupkyne vyhovel.

Pokus o vraždu a vražda

Prvýkrát chcela Sudků zabíjať 5. júla, keď sa pokúsila uškrtiť zákazníčku kaviarne v Prahe na Újezde. Dievča sa ale bránilo a podarilo sa mu privolať pomoc. Ak by sa dievča aktívne nebránilo, Sudků by ho podľa znalca v priebehu niekoľkých minút zabila.

Po incidente nechali policajti ženu previezť do Psychiatrickej nemocnice v Bohniciach, lekárom ale o útoku nepovedali. Tí ženu po dvoch týždňoch prepustili. V deň prepustenia zabila nakupujúcu v obchodnom centre na Smíchove. Podľa znalcov sa chcela lekárom pomstiť za to, že ju prepustili z liečebne.

Žena vraždiaca v pražskom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia)

Policajti budú pykať

Obvodný súd pre Prahu 1 uznal vo štvrtok vinnými dvoch policajtov, ktorí zasahovali proti Michelle. Potrestal ich trestným príkazom. Informáciu Českej televízie v utorok potvrdila hovorkyňa Obvodného súdu pre Prahu 1. Konkrétny druh ani výšku trestu súd nezverejní, kým nebude výsledok oznámený účastníkom konania. Obaja policajti môžu proti rozhodnutiu podať odpor, v tom prípade by sudkyňa musela nariadiť hlavné pojednávanie.

Prokurátori obžalovali policajtov z miestneho oddelenia na Malej Strane na začiatku marca. Za zneužitie právomoci pre nich navrhli zákaz činnosti.

Prokurátori tiež vyšetrujú situáciu v bohnickej liečebni. Podľa verdiktu súdu bola Sudků pri prvom útoku motivovaná svoju poruchou, nie ale natoľko, aby si neuvedomila, čo robí. Jej ovládacie schopnosti síce boli znížené, aj cez to ale bola schopná nad činom premýšľať a plánovať ho.

Žena vraždiaca v pražskom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia)

Pri druhom čine bola podľa súdu útočníčka príčetná úplne. Podľa obhajcu Tomáša Dvořáčka útočila žena prvýkrát v stave "zníženej príčetnosti", čo by mal súd pri ukladaní trestu zohľadniť. Uložený trest je podľa jeho názoru príliš prísny. Sudků sa ale rozhodla trest prijať. Podľa štátnej zástupkyne bola zmierená s tým, že bude potrestaná. Žena na súde povedala, že svoj  čin ľutuje a nikdy by ho nezopakovala. Ospravedlnila sa tiež napadnutému dievčaťu aj rodine zavraždenej ženy.

Viac o téme: Obchodné centrumVrahyňaPrahaMichelle Sudků
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu