Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Streľba pri hraniciach pásma Gazy si vyžiadala štyroch zranených

Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy
Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Jeden Izraelčan a traja Palestínčania utrpeli v stredu zranenia počas streľby v blízkosti hraníc pásma Gazy. Podľa agentúry AP išlo o prvú ozbrojenú konfrontáciu na hraniciach Gazy za niekoľko mesiacov.

Podľa izraelskej armády najskôr utrpel ľahké zranenia jeden izraelský civilista, ktorého v blízkosti pohraničného oplotenia zasiahli výstrely vypálené z pásma Gazy. V rámci odvety izraelské tanky ostreľovali na severe pásma Gazy niekoľko vojenských stanovíšť militantného hnutia Hamas, ktoré kontroluje túto palestínsku enklávu. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze uviedlo, že v dôsledku izraelskej paľby utrpeli zranenia traja Palestínčania. Nespresnilo však, či išlo o civilistov alebo ozbrojencov.

Podľa izraelských médií izraelského civilistu zasiahol do nohy ostreľovač z Gazy. Previezli ho do nemocnice v juhoizraelskom Aškelone. Išlo o 33-ročného muža, zamestnanca civilnej firmy pracujúcej pre izraelské ministerstvo obrany, ktorý vykonával údržbu nedávno dokončenej pohraničnej bariéry, uviedol denník Jerusalem Post.

K ozbrojenej konfrontácii na hraniciach došlo v deň, keď izraelský minister obrany Benny Ganc schválil sériu praktických finančných a administratívnych opatrení zameraných na zlepšenie vzťahov s Palestínčanmi. Tomuto kroku predchádzalo stretnutie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, ktoré sa uskutočnilo v utorok večer v Gancovej rezidencii v Tel Avive. Bolo to Abbásovo prvé stretnutie s oficiálnym predstaviteľom Izraela na území židovského štátu od roku 2010. Ganc sa s Abbásom stretol už druhýkrát za šesť mesiacov, čo je pri moci súčasná izraelská vláda.

Izraelský premiér nesúhlasí s vytvorením nezávislého štátu palestínskych Arabov

Izraelský premiér Naftali Bennett nesúhlasí s vytvorením nezávislého štátu palestínskych Arabov. Jeho vláda neprejavila záujem obnoviť mierové rokovania, ktoré stagnujú už viac ako desať rokov. Bennett však povedal, že chce zmierniť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi prostredníctvom zlepšenia životných podmienok obyvateľov v Predjordánsku.

Viac o téme: StreľbaZraneníIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu