Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

AKTUÁLNE Vojenské dopravné lietadlo havarovalo neďaleko od Moskvy: Na palube bolo 15 ľudí!

V Rusku po požiare motora havarovalo vojenské dopravné lietadlo. Zobraziť galériu (2)
V Rusku po požiare motora havarovalo vojenské dopravné lietadlo. (Zdroj: X/Facebook)

MOSKVA - V ruskej Ivanovskej oblasti východne od Moskvy sa dnes zrútilo vojenské dopravné lietadlo Iljušin Il-76 s 15 ľuďmi na palube. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany. Zatiaľ nie je jasné, či nehodu niekto prežil, oblastná správa však uviedla, že pripravená ponúknuť pomoc rodinám obetí z radov posádky.

Príčinou nešťastia bolo vznietenie jedného z motorov pri štarte lietadla, uviedlo ministerstvo. Dôvod požiaru nie je bezprostredne jasný a úrady ho vyšetrujú. "(Dnes) okolo 13.00 moskovského času (11.00 h SEČ) v Ivanovskej oblasti pri štarte k pravidelnému letu havarovalo vojenské dopravné lietadlo Il-76. Na palube bolo osem členov posádky a sedem cestujúcich," píše sa vo vyhlásení.

archívne video

Nehoda dvojmiestného lietadla v Petroviciach (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Miestni obyvatelia na telegrame podľa serveru Meduza zverejnili zábery nízkoletiaceho lietadla s horiacim motorom. Lietadlo sa zrútilo neďaleko oblastnej metropoly Ivanovo, v blízkosti cintorína v dedine Bogorodskoje, ktorá leží hneď pri letisku Severnyj, povedal agentúre TASS miestny strážnik.

Dnešnej havárii predchádzali viaceré oznámenia o útokoch ukrajinských dronov na najrôznejšie ciele v ruských oblastiach, a to vrátane rafinérie spoločnosti Lukoil v Novgorodskej oblasti, južne od Ivanovskej oblasti. Agentúra AP poznamenala, že ukrajinské drony v minulosti zasiahli vojenské letecké základne aj hlboko vo vnútri Ruska. 

Ivanovo leží zhruba 730 kilometrov od ukrajinských hraníc a zasiahnutá rafinéria v Kstove sa odtiaľ nachádza asi o 215 kilometrov ďalej na juhovýchod. Vojenskí experti AP zároveň poznamenali, že s prudkým nárastom počtu ruských vojenských letov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, sa zvýšil aj počet ich havárií. 

Iné ruské lietadlo Il-76 sa zrútilo v Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou tento rok v januári. Rusko tvrdí, že ho zostrelili ukrajinské sily a že pri nešťastí zahynulo aj 65 ukrajinských vojnových zajatcov, ktorých stroj prepravoval. Kyjev nepotvrdil, ani nepoprel zostrelenie lietadla, a upozornil, že Rusko doteraz nepredložilo žiadne dôkazy o tom, čo či koho stroj prepravoval. 

Viac o téme: TragédiaLietadloObeteRuskoMoskvaVojenské dopravné lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu