Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov

Študenti Massachusettského technologického inštitútu postavili v areáli univerzity stanový tábor na protest proti tomu, že MIT podľa nich nevyzval na okamžité prímerie v Gaze a na prerušenie väzieb s izraelskou armádou. Zobraziť galériu (2)
Študenti Massachusettského technologického inštitútu postavili v areáli univerzity stanový tábor na protest proti tomu, že MIT podľa nich nevyzval na okamžité prímerie v Gaze a na prerušenie väzieb s izraelskou armádou. (Zdroj: SITA/AP Photo/Steven Senne)

GAZA - Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy. Informuje o tom správa z agentúry DPA. Situáciu na Blízkom východe sledujeme online.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

21:50 Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), oznámil v utorok Biely dom. Informuje správa agentúry AFP.

20:30 Izraelská armáda (IDF) poprela "nepodložené" tvrdenia, že jej vojaci pochovali v nemocnici v Pásme Gazy stovky tiel Palestínčanov. Izraelskí vojaci si podľa nej telá len prezreli počas pátrania po rukojmníkoch. Informuje správa agentúry AFP.

18:43 Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil, informuje  agentúra AFP a stanice BBC. V Izraeli a v židovských komunitách po celom svete sa v pondelok večer začal sláviť sviatok nekvasených chlebov - pesach. Polícia v tom čase začala so zadržiavaním demonštrantov na NYU, píše AFP.

18:13 Izraelský útok na iránskej pôde by mohol radikálne zmeniť okolnosti a dynamiku blízkovýchodného konfliktu a spôsobiť, že zo "sionistického režimu" nič nezostane, vyhlásil dnes iránsky prezident Ebrahím Raísí, ktorý je na návšteve Pakistanu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oficiálnu iránsku tlačovú agentúru IRNA.

17:41 Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami. Informuje agentúra ANSA. Desiatky mladých mužov a žien vnikli do priestorov historickej budovy Castello del Valentino a vyjadrovali nespokojnosť s ťažením Izraela v Pásme Gazy.

16:40 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov, informuje správa agentúry AFP.

15:20 Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela. Informovala o tom agentúra AFP.

14:24 Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy. V utorok to oznámil Katar, informuje agentúra AFP.

14:11 Následkom bojov v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zahynulo 34.183 Palestínčanov a 77.143 utrpelo zranenia, uviedli úrady ovládané Hamásom vo svojom pravidelnom hlásení na sieti Telegram. 

12:30 Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. Na dezinformácie upozorňuje TASR v spolupráci s agentúrou AFP.

10:59 Francúzsky súd v pondelok neskoro večer vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov. Podľa neho išlo o reakciu na zadržanie jeho sestry iránskymi úradmi.

10:17 V rovnaký deň, keď Irán vykonal svoj prvý priamy útok na Izrael, nariadil policajtom vo viacerých iránskych mestách zatýkať ženy, ktoré porušujú prísne islamské pravidlá obliekania, píše agentúra Reuters.

9:31 Následkom bojov v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zahynulo 34 183 Palestínčanov a 77 143 utrpelo zranenia, uvádza úrady ovládané Hamásom vo svojom pravidelnom hlásení na sieti Telegram. Za posledný deň podľa nich pribudlo 32 mŕtvych. Médiá pripomínajú, že boje v Gaze dnes pokračujú 200. dňom. Vojnu vlani 7. októbra podnietil teroristický útok Hamasu v južnom Izraeli.

8:25 V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa v pondelok večer začal sláviť sviatok nekvasených chlebov - pesach. Ako v utorok informoval denník The Times of Israel (TOI), tento rok jeho slávenie v Izraeli zatieňujú obavy o osud vyše 100 rukojemníkov stále zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

8:11 Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli v pondelok iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch, informujú agentúry DPA a Reuters.

7:06 K desiatim mesiacom podmienečne bol v pondelok odsúdený muž, ktorý v piatok vstúpil do budovy iránskeho konzulátu v Paríži vo veste s atrapami výbušnín a vyhrážal sa, že sa odpáli, aby sa pomstil vláde v Teheráne. Oznámila to agentúra AFP. Šesťdesiatjedenročný muž iránskeho pôvodu, ktorý dlhodobo žije vo Francúzsku, nakoniec po vyjednávaní konzulát opustil a vzdal sa polície.

7:05 Americký minister zahraničia Antony Blinken dnes odmietol podozrenie, že by Washington mohol používať "dvojitý meter" pri uplatňovaní amerických zákonov, pokiaľ ide o obvinenia z možného porušovania ľudských práv izraelskou armádou v Pásme Gazy. Šéf americkej diplomacie súčasne ubezpečil, že podobné obvinenia sú preverované. Informuje o tom agentúra Reuters.

7:04 Izrael kritizuje správu o neutralite Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Tá prišla v pondelok s informáciami, že Tel Aviv nikdy nevyjadril obavy zo zamestnancov UNRWA, ktorých zoznam dostáva každoročne od roku 2011. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Z masového hrobu exuhomali ďalšie telá, nie je jasné, či išlo o civilistov

Nie je jasné, či išlo o telá bojovníkov Hamasu alebo civilistov. Izraelská armáda uviedla, že preveruje informácie, ktoré sa nedajú nezávisle overiť. "Žiadame medzinárodné vyšetrovanie, aby boli dôkladne preverené tieto zločiny proti civilistom, deťom a ženám," reagoval šéf tlačového oddelenia vlády militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy Ismáíl Thawabta.

Podľa jedného z predstaviteľov civilnej ochrany v Pásme Gazy budú práce na odkrývaní tiel pokračovať do štvrtka. Vojna v Pásme Gazy vypukla po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, ktorý reagoval odvetnými údermi a neskôr pozemnou ofenzívou.

Pri operáciách Izraela proti Hamasu však neboli v Pásme Gazy ušetrené ani nemocnice. Podľa Izraela totiž militanti používajú zdravotnícke zariadenia ako veliteľské centrá a držia v nich rukojemníkov unesených počas októbrového útoku. Hamas tieto obvinenia popiera. V okolí Násirovej nemocnice v Chán Júnise zúrili intenzívne boje v polovici februára a koncom marca túto nemocnicu obkľúčili izraelská tanky a obrnené vozidlá, píše AFP.

Popredné univerzity zasiahli protesty proti vojne v Pásme Gazy

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala v noci na utorok televízia BBC.

Na Yaleovej univerzite v pondelok zadržali desiatky študentov, zatiaľ čo Kolumbijská univerzita zrušila prezenčné vyučovanie pre obavy z antisemitizmu na svojej pôde. Podobné protestné "tábory" sa objavili v areáloch ďalších univerzít vrátane Kalifornskej univerzity v Berkeley. Školskí predstavitelia sú pod čoraz vyšším tlakom na to, aby znížili napätie.

Nápis
Zobraziť galériu (2)
Nápis "Gaza Solidarity Encampment" počas protestu za Palestínčanov v areáli Kolumbijskej univerzity v New Yorku v pondelok 22. apríla 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Stefan Jeremiah)

Demonštrácie a búrlivé debaty o vojne v Pásme Gazy a slobode prejavu zasiahli popredné univerzity V Spojených štátoch od útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra 2023. Študenti na oboch stranách hovoria, že došlo k zvýšeniu počtu antisemitských i islamofóbnych incidentov. Americký prezident Joe Biden v pondelok po otázke o týchto protestoch povedal, že odsudzuje "antisemitské protesty", ako aj "tých, ktorí nechápu, čo sa deje s Palestínčamni".

Viac o téme: IránIrakIzraelPalestínaPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu