Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šokujúci prípad z Belgicka: Vodičovi súd povolil šoférovať s alkoholom v krvi! Už ste počuli o tejto chorobe?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUGY – Belgická polícia musela priznať svoje pochybenie počas cestnej kontroly jedného z vodičov. Na tomto prípade by sa však mohol popáliť aj veľmi skúsený policajt. Vodičovi totiž jasne namerali krv alkohol v krvi. On podľa svojich slov nepil a napokon mal aj pravdu.

archívne video

Policajná naháňačka za opitým vodičom po R1 v protismere (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Belgická polícia obvinila istého vodiča z jazdy pod vplyvom alkoholu. Ako dôkaz stačil policajtom výsledok v podobe 1,9 promile v krvi vodiča. Ten sa však začal brániť, že nič nepil. The Guardian píše, že prípad sa dostal až na súd, kde prišlo k prekvapivému rozhodnutiu práve v prospech vodiča. Na druhej strane ale konal v zmysle zákona a rozhodol spravodlivým spôsobom. 

Syndróm črevnej fermentácie

Vodič by mal podľa troch lekárskych vyšetrení vždy pozitívny test na alkohol. Jeho telo je schopné vytvárať si ho samo. Trpí totiž syndrómom črevnej fermentácie alebo ľudovo "chorobou z opilstva". V angličtine sa tento jav definuje pod názvom Auto-Brewery Syndrome (ABS).

Ako uvádza National Library of Medicine, je to zriedkavý stav, pri ktorom sa endogénnou fermentáciou v tráviacom systéme produkuje opojné množstvo etanolu. Ten sa hromadí v tenkom čreve, čo spôsobuje u jedinca zvýšenú koncentráciu alkoholu v krvi, aj keď nepožil žiadny alkoholický nápoj. 

Šokujúci prípad z Belgicka:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Právnička obvineného vodiča Anse Ghesquierová počas pondelkového pojednávania na policajnom súde v Brugách vyhlásila, že tento prípad je pre jej klienta len "nešťastnou zhodou náhod". Okrem toho pracuje v pivovare, ale traja lekári ho nezávisle na sebe vyšetrili, pričom vo všetkých prípadoch sa potvrdila diagnóza ABS. Vo verdikte súdu sa navyše uvádzalo, že obžalovaný nepociťoval žiadne príznaky opitosti. Vodič bol napokon zbavený všetkých obvinení. 

Ochorenie až počas života 

Lisa Florinová z odboru klinickej biológie v belgickej nemocnici AZ Sint-Lucas, uviedla, že "ľudia s ABS produkujú rovnaký typ alkoholu, aký sa nachádza v alkoholických nápojoch, ale vo všeobecnosti pociťujú len mierne, alebo žiadne príznaky opitosti". So syndrómom ABS sa ľudia nerodia. K chorobe dochádza počas života, keď tráviaci trakt prestane fungovať tak, ako má. Okrem mierneho pocitu opitosti sa objavuje aj nezrozumiteľná reč, strata orientácie, závraty či grganie. 

Viac o téme: Alkohol za volantomSúdyBelgickoBrugyKrimiSyndróm ABSAuto-brewery syndromeChoroba z opilstvaSyndróm črevnej fermentácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu