Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Rusko plánuje zatlačiť ukrajinské sily hlbšie: Musia však získať rakety dlhšieho doletu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA -Rusko bude musieť hlbšie zatlačiť ukrajinské sily a rozšíriť tzv. nárazníkovú zónu v prípade, ak Kyjev získa od Spojených štátov taktické balistické strely ATACMS s dlhším doletom. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 790

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 790 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:12 Spojené štáty poslali rakety dlhého doletu ATACMS na Ukrajinu a sú určené na použitie na jej území. Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac. V stredu to oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí. "Môžem potvrdiť, že Spojené štáty poskytli Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom na priamy príkaz prezidenta," povedal novinárom hovorca ministerstva Vedant Patel.

20:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval svojmu americkému kolegovi Joeovi Bidenovi za podpis zákona, ktorý zahŕňa dôležitú pomoc pre Kyjev v hodnote 61 miliárd dolárov.Proces schvaľovania nového balíka pomoci pre Ukrajinu v Kongrese USA niekoľko mesiacov blokovali republikánski kongresmani.

19:49 Ukrajine začala prvýkrát používať balistické rakety dlhého doletu, ktoré jej tajne poskytli Spojené štáty. Takto útočila minulý týždeň na ruské vojenské letisko na Kryme a v noci aj na ruské sily v ďalších okupovaných oblastiach. V stredu to uviedli americkí predstavitelia.

18:02 Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %. Uviedol to v stredu vo svojej prognóze viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche, wiiw), čím poprel predpovede, že invázia Moskvy na Ukrajinu povedie k ekonomickému krachu Ruska.

17:33 Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene 48 detí vysídlených v dôsledku ruskej invázie. V stredu to v katarskej Dauhe oznámila ruská komisárka pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová.

17:17 Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín.

16:13 Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev.

15:55 Rusko bude musieť hlbšie zatlačiť ukrajinské sily a rozšíriť tzv. nárazníkovú zónu v prípade, ak Kyjev získa od Spojených štátov taktické balistické strely ATACMS s dlhším doletom. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.Biely dom vlani v októbri informoval, že poskytol Kyjevu rakety ATACMS, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 165 kilometrov. Nový balík vojenskej pomoci, ktorý už schválil Kongres USA, by mal zahŕňať aj verziu strely ATACMS s doletom 300 kilometrov.

MIMORIADNY ONLINE Rusko plánuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

14:36 Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd.

12:29 Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:30 Kráľovehradecká polícia s ukrajinskými kolegami zlikvidovala česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorý je podozrivý zo stoviek telefonických podvodov so škodou v desiatkach miliónov korún. V Česku a na Ukrajine policajti minulý týždeň zadržali 40 ľudí. ČTK to dnes povedala hovorkyňa hradeckej polície Iva Kormošová. V utorok o svojej časti prípadu informovala ukrajinská polícia.

11:02 Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta. Informuje o tom stanica Sky News.

9:22 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v tejto krajine vznikli stovky firiem vyrábajúcich zbrane a vojenskú techniku. Mnohé z nich však majú problémy s financovaním produkcie a obávajú sa, že sa môžu stať terčom zosilňujúcich ruských raketových útokov. Ich majitelia hovoria, že do podnikov investujú vlastné peniaze, aby prežili, a na vlastné náklady presúvajú výrobu, aby ich nevypátrali Rusi. Na vládu naliehajú, aby zakročila proti podľa nich prebujnelej byrokracii, ktorá sprevádza štátne nákupy zbraní, napísala agentúra Reuters.

9:21 Maďarský premiér Viktor Orbán nie je proruský, ale striktne promaďarský politik, ktorý s Ruskom nechce kvôli vojne na Ukrajine zpretrhávať všetky väzby, pretože to nie je v maďarskom záujme. V rozhovore s ČTK to povedal Boris Kálnoky, bývalý novinár a teraz riaditeľ mediálnej školy inštitútu Mathias Corvinus Collegium (MCC), ktorého financovanie pred rokmi zabezpečil parlament ovládaný Orbánovou stranou Fidesz. Vojna na Ukrajine je podľa Kálnokyho jednou z troch hlavných tém, ktoré si Fidesz vybral pre kampaň pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Zvyšnými dvoma sú odmietanie migrácie a boj proti "rodovej ideológii".

8:45 Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy. Píše o tom agentúra DPA. "Naša oblasť sa opäť stala terčom útoku ukrajinských dronov," uviedol v stredu skoro ráno gubernátor Smolenskej oblasti Vasilij Anochin, informovala ruská agentúra TASS. Dodal, že v dôsledku útoku vznikli na viacerých miestach požiare a nasadená bola protivzdušná obrana. DPA podotýka, že tieto správy nevie nezávisle overiť.

8:29 Rusko skoro ráno útočilo strelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené boli štyri obytné budovy a zranení dvaja ľudia, oznámil starosta druhého najväčšieho ukrajinského mesta Ihor Terechov na platforme Telegram. Ruské úrady zase hlásia ukrajinské dronové útoky na energetickú infraštruktúru.

7:18 Útoky dronov zasiahli infraštruktúru v ruských oblastiach Voronež a Lipeck. Podľa ruských spravodajských kanálov Telegram ukrajinské drony v noci na 24. apríla údajne zasiahli ropnú rafinériu vo Voronežskej oblasti a "priemyselnú zónu" v Lipeckej oblasti. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

6:30 Ruské úrady dnes informovali o zadržaní námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvôli podozreniu z brania úplatkov. Ivanov patrí k dôležitým úradníkom ministerstva, uviedol portál Meduza. Na starosti mal záležitosti spojené s výstavbou.

6:28 Ruské invázne sily dosiahli významný postup v úzkom koridore na východe Ukrajiny. Napísal to dnes list The Guardian, podľa ktorého Rusi o desať dní postúpili približne o päť kilometrov severozápadne od Avdijivky a údajne v nedeľu vstúpili do obce Očeretyne. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že Rusi nedávno dosiahli potvrdené zisky v tejto obci v Doneckej oblasti.

Snemovňa v USA schválila dlho očakávanú pomoc pre Ukrajinu

Niekoľko dní po tom, ako Snemovňa reprezentantov schválila toto opatrenie - súčasť obrovskej pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre spojencov vrátane Izraela a Taiwanu -, nasledoval Senát, ktorý schválil balík so širokou podporou oboch strán.

Právna norma obsahuje aj opatrenie na zákaz internetovej aplikácie TikTok v Spojených štátoch, ak táto populárna platforma čoskoro nepreruší väzby so svojou čínskou materskou spoločnosťou ByteDance. Biden sa zaviazal balík pomoci rýchlo podpísať a uviedol, že dodávky potrebnej pomoci začnú prúdiť ešte tento týždeň.

"Podpíšem tento zákon a oslovím americký ľud hneď, ako sa mi zajtra dostane na stôl, aby sme tento týždeň mohli začať posielať zbrane a vybavenie na Ukrajinu," povedal Biden. Dodal, že prijatie zákona dokazuje, že Amerika stojí "rozhodne za demokraciou a slobodou, a proti tyranii a útlaku". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka pomoci pre jeho krajinu.

"Ďakujem lídrovi (demokratickej) väčšiny (v Senáte) Chuckovi Schumerovi a lídrovi republikánov (v Senáte) Mitchovi McConnellovi za silné vedenie pri presadzovaní tohto nadstraníckeho zákona, ako aj všetkým americkým senátorom na oboch stranách, ktorí zaň hlasovali," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Spojené štáty sú hlavným vojenským podporovateľom Ukrajiny v odpore proti ruskej agresii, ale proces schvaľovania nového balíka pomoci, ktorý zahŕňa dôležité vojenské dodávky, bol v americkom Kongrese niekoľko mesiacov pozastavený.

"Rovnako oceňujem podporu prezidenta Bidena a teším sa, že zákon bude čoskoro podpísaný a ďalší balík vojenskej pomoci bude zodpovedať rozhodnosti, ktorú vždy vidím pri našich rokovaniach. Kapacity dlhého dosahu, delostrelectvo a protivzdušná obrana Ukrajiny sú rozhodujúcimi nástrojmi na skoršie obnovenie spravodlivého mieru," dodal Zelenskyj. Ukrajinská armáda čelí vážnemu nedostatku zbraní, munície a nových odvedencov, keďže Moskva vyvíja z východu neustály tlak.

Ukrajina sa snaží nalákať nových regrútov, dáva im možnosť voľby

Ďaleko od zákopov, v nových centrách po celej Ukrajine, ponúkajú civilní náborári vyzbrojení informačnými balíčkami a notebookmi vlasteneckým dobrovoľníkom možnosť zapojiť sa do vojny. Snahy Ukrajiny naverbovať dostatok mužov do boja proti Rusku narážajú na skepsy verejnosti, a krajina sa preto rozhodla začať ofenzívu pomocou lákavých ponúk, a rozšíriť tým rady armády, píše agentúra Reuters.

S umierneným náborom sa môžu Ukrajinci stretnúť na serveroch ponúkajúcich prácu či v informačných centrách, na bilbordoch a sociálnych sieťach. Ponúka im v časoch vojny novinku: možnosť voľby. Kandidáti si môžu vybrať konkrétnu jednotku a pozíciu, ktorá bude zodpovedať ich zručnostiam. Na výber majú aj dobu, počas ktorej budú slúžiť.

V uliciach miest na Ukrajincov z bilbordov zhliadajú vojaci, ktorí ich vyzývajú, aby sa zapojili do obrany vlasti. Pre pohodlnosť sú slogany doplnené QR kódmi. Na internete, vo videokampani, 93. mechanizovaná brigáda svojich spoluobčanov ubezpečuje, že "to zvládne každý". Zábery ukazujú kuchára či traktoristu, ktorí sú nasadení na podobné pozície v armáde - na post poľného kuchára a vodiča tanku.

Kyjev potrebuje doplniť svoje vyčerpané jednotky

Ukrajinskí vojenskí odborníci si uvedomujú, že v demokratickej krajine môže byť prvok voľby kľúčom k nalákaniu ľudí do armády, uviedla námestníčka ministerstva obrany Natalija Kalmykovová. "Ľudia, ktorí majú teraz brániť našu krajinu, by si armádnu kariéru nevybrali: Sú to civilisti," povedala námestníčka. "A civilisti sú zvyknutí na možnosť voľby," dodala. Kyjev zúfalo potrebuje doplniť svoje vyčerpané jednotky, ktoré sa začiatkom tretieho roka vojny Rusko pozdĺž tisíckilometrového frontu prevyšuje početne aj materiálne.

Počiatočný vlastenecký prílev dobrovoľníkov, ktorí sa do armády prekotne hlásili po ruskej invázii vo februári 2022, vyschol. Ukrajinská vláda priznáva, že jej náborová kampaň narazila na prekážky. Odvodom sa vyhýbajú tisíce ľudí, pričom niektorí z nich sa radšej pokúsia o útek do zahraničia, než aby riskovali život v zákopoch.

Mobilizačný zákon, ktorý na Ukrajine vstúpi do platnosti v máji, ukladá mužom na úrade aktualizovať svoje odvodové údaje. Po protestoch verejnosti z návrhu však zmizli prísne tresty pre tých, ktorí sa odvodu vyhýbajú. KOd polovice februára sa v krajine otvorilo 13 nových náborových stredísk, pričom ukrajinská vláda plánuje do polovice tohto roka ich počet zvýšiť na 30, hovorí Oleksij Beževec, poradca ukrajinského ministerstva obrany, ktorý na nábor dohliada.

Hlavným cieľom je prekonať strach

Prvé stredisko v Ľvove počas prvého mesiaca prevádzky navštívilo asi 300 ľudí, povedal Beževec bez toho, aby spresnil, či sa niekto z nich nechal naverbovať. Pripustil, že tento plán nie je pre armádu žiadnou "zázračnou pilulkou", hoci je podľa neho spektrum pozícií, ktoré treba obsadiť, natoľko široké, že nezáleží na tom, čo si ľudia vyberú.

"Hlavným cieľom je dať ľuďom možnosť prekonať strach a vstúpiť do vojenskej sféry," uviedol Beževec. Náborová kampaň je síce pre ukrajinskú armádu pozitívne riešenie, ale pre vážny nedostatok vojakov nie je rozhodujúce. S tým pomôže až plná mobilizácia, domnieva sa vojenský odborník Michael Kofman z washingtonského inštitútu Carnegie.

"(Ukrajina) pravdepodobne potrebuje stovky tisíc mužov, aby sa na bojisku udržala - najmä pechotu, ku ktorej sa pravdepodobne dobrovoľne prihlási len málokto, pretože je z bojových zložiek tá, čo najpravdepodobnejšie utrpia straty," uviedol Kogman.

Ukrajinské branné úsilie, ktoré sa začalo po invázii, sťažili správy miestnych médií o korupcii a administratívnej neschopnosti úradov. Sociálne siete zaplavili videá, na ktorých policajti odvádzajú mužov z ulíc alebo vnikajú do domov.

Podľa februárového prieskumu kyjevskej výskumnej agentúry Info Sapiens pre server texty.org patrí medzi časté obavy z vojenskej služby nedostatočný výcvik, zlí velitelia a skutočnosť, že dĺžka služby nie je obmedzená. V prieskume, na ktorom sa zúčastnilo 400 mužov v brannom veku, iba 35 percent z nich uviedlo, že sú pripravení slúžiť, ak budú povolaní. "Niekde, v určitej fáze, sa stratila dôvera," povedal Beževec. "Práve teraz je našou úlohou ju obnoviť," dodal.

Viac o téme: PomocRuskoUSAVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu