Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sledovali ich roky, teraz pasca sklapla! Europol sa pochválil MEGAúlovkom: Zatkli kšeftárov so zbraňami zo Slovenska

V Rajke polícia našla množstvo zbraní. Zobraziť galériu (3)
V Rajke polícia našla množstvo zbraní. (Zdroj: YouTube/Maďarská polícia)

RAJKA - Polícia v Maďarsku a na Slovensku zatkla slovenských obchodníkov so zbraňami, ktorí posielali zbrane do Švédska, Španielska a Juhoafrickej republiky, informovali v utorok maďarské orgány činné v trestnom konaní, pričom opísali záverečnú fázu viacročnej operácie. 

Prípad sa datuje od objavov vyšetrovateľov v rokoch 2014 až 2016, keď sa našlo takmer 600 vyradených ručných zbraní alebo zbraní registrovaných na štyroch slovenských mužov a na ich dolapenie sa rozbehla medzinárodná operácia.

Polícia zatkla slovenských pašerákov zbraní (Zdroj: Maďarská polícia)

Na zatýkaní sa okrem vyšetrovateľov NAKA a KR NNI podieľali aj príslušníci slovenského pohotovostného komanda. 

Vrcholom akcie bolo zatknutie Jana H. 47-ročného muža, ktorý sa zdržiaval v dvojposchodovej budove v Rózsahegy, ktorá pôvodne fungovala ako sústružnícka dielňa, ktorej časť prerobil na rezidenciu. Muž tam skladoval neúčinné zbrane, kým ich neprerobili na funkčné strelné zbrane.

V dielni vyšetrovatelia našli 14 zbraní, cca. Zadržaných bolo 2000 nábojov rôznych kalibrov, 40 zásobníkov, 29 tlmičov a 7 granátov. 

Sledovali ich roky, teraz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Maďarská polícia)

V júli minulého roka maďarská, slovenská a rakúska polícia vtrhla do skladu v Rajke na severozápade Maďarska, pričom zaistila strelné zbrane, strelivo, tlmiče a výbušniny, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila police.hu

Ďalej sa v dome Slováka Dušana S., údajného vodcu zločineckého gangu, v Rajke našlo niekoľko zbraní. Na viacero z nich mal s manželkou slovenské zbrojné preukazy, nie však európske či maďarské. Okrem toho sa v jeho dome našlo 19 nelicencovaných a nelegálne upravených zbraní.

Sledovali ich roky, teraz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Maďarská polícia)

Zatknutí slovenskí obchodníci so zbraňami 

V januári minulého roka maďarskí a slovenskí prokurátori vytvorili spoločný vyšetrovací tím pod záštitou Eurojustu a v spolupráci s Europolom. Došlo k niekoľkým zatknutiam a győrská jednotka Maďarského vyšetrovacieho úradu (KR NNI) pokračovala vo vyšetrovaní týkajúcich sa zbraní na základe informácií získaných od zadržaných osôb. Vyšetrovateľom KR NNI sa v spolupráci s Europolom a Interpolom podarilo zistiť, že zbrane zo skladu asi 600 zbraní dorazili do Švédska, Španielska a Južnej Afriky a všetky súviseli so zločinmi, uvádza sa vo vyhlásení.

Viac o téme: Pašovanie zbraníMaďarskoSlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu