Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poslanci Európskeho parlamentu schválili historicky prvé pravidlá EÚ k boju proti násiliu na ženách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia, informuje spravodajca TASR.

Novú smernicu podporilo 522 poslancov, 27 bolo proti a 72 sa zdržalo hlasovania. Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.Nové pravidlá zakazujú mrzačenie ženských pohlavných orgánov a nútené manželstvá. Obsahujú aj osobitné usmernenia k trestným činom spáchaným online, ako je zverejňovanie súkromných údajov alebo obrázkov s nahotou (cyber-flashing).

Poslanci Európskeho parlamentu schválili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Poslanci presadili, aby súčasťou novej legislatívy bol aj rozšírený zoznam priťažujúcich okolností pre zločiny, na ktoré sa vzťahujú prísnejšie tresty, napríklad trestná činnosť voči verejným činiteľom, novinárom alebo obhajcom ľudských práv. V zozname priťažujúcich okolností sa uvádza aj zámer potrestať obete na základe ich rodu, sexuálnej orientácie, farby pleti, vierovyznania, sociálneho pôvodu či politického presvedčenia, ako aj snaha chrániť alebo očistiť svoju "česť".

Pohlavný styk bez súhlasu sa považuje za trestný čin

Zámerom je, aby obete takéhoto druhu násilia mali pocit bezpečia, okrem iného aj sprístupnením ubytovania v prípade násilia v domácnosti. Takisto by mali mať prístup k zdravotnej starostlivosti vrátane služieb v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia. Orgány členských štátov budú mať prísnejšie povinnosti týkajúce sa nahlasovania a zhromažďovania dôkazov. Okrem toho budú musieť lepšie informovať verejnosť o tom, že pohlavný styk bez súhlasu sa považuje za trestný čin.

Parlament vyzval Európsku komisiu, aby každých päť rokov podávala správu o tom, či je potrebné tieto pravidlá upraviť.Spoluspravodajkyňa z Výboru EP pre práva žien a rodovú rovnosť Frances Fitzgeraldová z Írska pre médiá spresnila, že EP urobil prvý krok, aby sa Európa stala prvým kontinentom na svete, ktorý ukončí násilie páchané na ženách.Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 20 dní po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať tri roky na to, aby sa pripravili na vykonávanie ustanovení uvedenej smernice.

Viac o téme: PoslanciŽenyEurópsky parlamentEurópska úniaNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu