Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

MIMORIADNY ONLINE Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO: Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov, píšeme podľa správy agentúry Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 792

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 792 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE 

21:17 Raketový útok na obec Shestakove zranil 42-ročného muža. V okrese Bohodukhiv zasiahol rusínsky dron civilné auto a zranil troch ľudí.

20:50 Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová. S odvolaním sa na jej rezort o tom informovala agentúra DPA.

20:30 Britská vláda si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina "po obvineniach z ruského organizovania škodlivej činnosti na území Spojeného kráľovstva". V piatok to uviedla vláda. Informuje agentúra AFP.  

20:10 Prokuratúra: Počet zranených k 25. aprílu k útoku  na Charkovskú oblasť stúpol na 13. Zranení boli hospitalizovaní.

19:33 Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov,informuje agentúra AFP a AP.

18:55 Bieloruské ministerstvo kultúry v súlade s Ruskom klasifikuje zobrazenia neheterosexuálnych vzťahov ako „pornografiu“.

18:17 Vďaka horúcim skúsenostiam, ktoré majú krajiny zo stredu a východu Európy so Sovietskym zväzom, sa Európska únia naučila veľa o vzorkách správania Kremľa i ruského prezidenta Vladimira Putina a stala sa tak ostražitejšou. V rozhovore k 20. výročiu doteraz najväčšieho rozšírenia Európskej únie to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

18:08 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach. Informuje agentúra PAP.

17:40 Na moskovskom letisku Ostafjevo sa v noci na dnes podarilo zničiť viacúčelový ruský vrtuľník Ka-32, oznámila ukrajinská vojenská rozviedka HUR. Zverejnila tiež videozáznam, ktorý podľa nej operáciu zachytáva. K zodpovednosti za operáciu sa priamo neprihlásila, ukrajinské zapojenie ale naznačila heslom "Sláva Ukrajine! "na konci oznámenia. Podobné vyhlásenia nemožno priamo nezávisle overiť.

17:20 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok v Pekingu varoval, že Washington zakročí, ak Čína neprestane zásobovať Rusko komponentmi pre vojnu na Ukrajine. Charakter týchto opatrení nespresnil, informovala stanica BBC.

16:05 V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady. Informuje agentúra AFP.

16:00 Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou  v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.  Informuje agentúra AFP.

15:50 Ukrajina potrebuje od svojich spojencov ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany, zdôraznil dnes na virtuálnom rokovaní kontaktnej skupiny pre Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry AP povedal, že Ukrajina potrebuje na ochranu svojich miest aspoň sedem amerických komplexov Patriot a príslušné strely.

15:40 Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné  lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI), informuje agentúra AFP.

15:00 Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %. Informuje správa agentúry Reuters.

14:00 Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti. Informuje správa agentúry AFP.

13:57 Minister poľnohospodárstva Mykola Solskyi, ktorý je podozrivý z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy, bol krátko po zadržaní prepustený z väzby na kauciu 1,9 milióna dolárov.

13:35 Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters. Zadržaným novinárom je Sergej Mingazov. Jeho právnik Konstantin Bubon uviedol, že Mingazova umiestnili do cely predbežného zadržania v meste Chabarovsk na východe Ruska, kde novinár žije. Magazín Forbes pritom uviedol, že sa nevie s Mingazovom skontaktovať.

13:30 Pre Rusko by bolo ťažšie pokračovať v invázii na Ukrajinu bez podpory Číny. Podľa agentúry AFP to dnes vyhlásil šéf americkej diplomacie Antony Blinken po rokovaní s najvyššie postavenými čínskymi predstaviteľmi, vrátane prezidenta Si Ťin-pchinga. Predtým Blinken dlho rokoval s čínskym ministrom zahraničia Wang Iem. Blinken uviedol, že im svoje obavy ohľadom podpory ruskej vojnovej mašinérie oznámil.

13:28 Estónske ministerstvo obrany oznámilo presun dvoch hliadkových člnov na Ukrajinu v koordinácii s Dánskom.

13:03 USA povolili Ukrajine zaútočiť na Krym raketami dlhého doletu.

12:33 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku. K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou, uvádza TASR podľa správy agentúry AFP.

12:27 Ukrajina vrátila telá 140 mŕtvych vojakov, informovalo veliteľstvo koordinácie pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami. 

11:55 Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Pod maskou súkromných opravárov sami cestovali po oblasti a tajne zaznamenávali polohu ukrajinských jednotiek a obranných línií," uviedla SBU. Oboch podozrivých zadržali v mieste ich bydliska.

11:53 "Ukrajina má právo využiť akékoľvek mechanizmy vrátane obmedzenia poskytovania konzulárnych služieb pre brancov v zahraničí," povedal poradca vedúceho Kancelárie prezidenta Podoljak.

11:32 Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ruské sily obsadili ZAES na juhu Ukrajiny v prvých dňoch invázie začiatkom roka 2022. Obe strany konfliktu sa odvtedy pravidelne obviňujú z ohrozovania tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. "Ruskí teroristi držia v zajatí záporožskú elektráreň už 785 dní," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. "Je na zodpovednosti celého sveta vyvíjať tlak na Rusko, aby zaistilo oslobodenie ZAES a jej návrat pod plnú kontrolu Ukrajiny, ako aj to, aby boli všetky ukrajinské jadrové zariadenia chránené pred ruskými útokmi," napísal.

10:27 Španielsko ani Grécko nedodajú Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, ktoré Kyjev žiada na obranu pred stupňujúcimi sa ruskými útokmi. Madrid však pošle batériu rakiet do systému Patriot. Informoval o tom dnes denník El País a agentúra Reuters. Obe juhoeurópske krajiny boli v posledných dňoch pod tlakom partnerov z Európskej únie, aby systémy Ukrajine poskytli.

10:24 USA dúfajú, že dodávka ATACMS prinúti Nemecko poslať na Ukrajinu rakety Taurus.

9:40 Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Samotný Soľskyj obvinenia odmieta. K predmetnej udalosti malo dôjsť ešte medzi rokmi 2017 - 2021, teda predtým, než sa v marci 2022 stal ministrom poľnohospodárstva.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu