Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNY ONLINE Hamas nevidí v novom návrhu Izraela na prímerie vážne problémy: Blinken pricestuje na Blízky východ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

JERUZALEM - Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:36 Americké ministerstvo zahraničných vecí zistilo, že hrubého porušenia ľudských práv Palestínčanov sa dopustilo päť izraelských bezpečnostných jednotiek. Dané incidenty sa odohrali na Západnom brehu Jordánu, a to ešte pred vypuknutím vojny Izraela s palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy v októbri 2023.

18:59 Francúzska polícia v pondelok rozohnala protest študentov parížskej univerzity Sorbonne, ktorí požadovali zastavenie izraelského bombardovania Pásma Gazy.

17:42 Palestínske militantné hnutie Hamas dostalo "veľkorysú" ponuku na 40-dňové prímerie a prepustenie potenciálne tisícov palestínskych väzňov výmenou za prepustenie izraelských rukojemníkov, uviedol v pondelok britský minister zahraničných vecí David Cameron na podujatí Svetového obchodného fóra v saudskoarabskom Rijáde.

15:32 Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy.Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál, čo samo o sebe predstavuje 62 percent všetkej potravinovej pomoci medzinárodných mimovládnych organizácií.

14:20 Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí v pondelok uviedol, že vkladá nádej do nového návrhu na prímerie v Pásme Gazy. "Na stole je návrh a je na tých dvoch stranách, aby ho zvážili a prijali," uviedol Šukrí na Svetovom ekonomickom fóre v Rijáde. "Vkladáme do neho nádej," dodal, pričom uviedol, že návrh zohľadňuje pozície oboch strán a snaží sa o umiernenosť.

14:00 Americký minister zahraničných vecí v pondelok vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. "Hamas má pred sebou návrh, ktorý je zo strany Izraela mimoriadne, mimoriadne veľkorysý... V tejto chvíli stojí medzi obyvateľmi Gazy a prímerím len Hamas," povedal Antony Blinken v Rijáde na zasadnutí Svetového ekonomického fóra.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Zobraziť galériu (4)
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken  (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

12:03 Konfrontácia Iránu s Izraelom potvrdila, že s krajinami v oblasti Perzského zálivu je potrebná väčšia súčinnosť v oblasti obrany. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, píše o tom agentúra AFP.

7:09 Delegácia palestínskeho islamistického hnutia Hamas dnes podľa informácií agentúry Reuters pricestuje do Káhiry na rozhovory o prímerí v Pásme Gazy. Návšteva prichádza vo chvíli silnejúcich obáv z očakávanej izraelskej invázie do mesta Rafáh na juhu Pásma Gazy pri hranici s Egyptom. V Saudskej Arábii bude dnes a v utorok s regionálnymi partnermi o možnej dohode o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov unesených Hamasom rokovať americký minister zahraničia Antony Blinken. Ďalšou témou rozhovorov bude zvýšenie humanitárnej pomoci Palestínčanom. Potravinová charita World Central Kitchen (WCK) oznámila, že oddnes v pásme obnovuje činnosť.

6:10 Izraelské bombardovanie tri domy v meste Rafáh na juhu Pásma Gazy zabilo najmenej 13 ľudí a zranilo mnohých ďalších, informovali podľa agentúry Reuters miestni zdravotníci. Palestínske zdroje hlásili tiež vzdušné údery na dva domy v meste Gaza na severe Pásma, po ktorých zostalo niekoľko mŕtvych a zranených.

Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP. Delegácia islamistického hnutia pricestuje v pondelok do Egypta, aby odovzdala svoju odpoveď na izraelský návrh, uviedol pre AFP vysokopostavený predstaviteľ Hamasu.

"Atmosféra je pozitívna, pokiaľ nie sú nové izraelské prekážky," povedal predstaviteľ pod podmienkou anonymity. "V pripomienkach a otázkach, ktoré predložil Hamas k obsahu návrhu, nie sú uvedené žiadne vážne problémy," dodal zdroj. Izraelská vláda je pod silným tlakom zahraničných spojencov, aby dosiahla dohodu o prímerí vo vojne v Pásme Gazy, ktorá podľa humanitárnych organizácií priviedla túto palestínsku enklávu na pokraj hladomoru a vyvolala obavy z rozšírenia konfliktu. Protestujúci v Izraeli žiadajú, aby vláda zaistila oslobodenie rukojemníkov, ktorých militanti uniesli do Gazy pri svojom útoku zo 7. októbra minulého roka, ktorý vojnu vyvolal.

Egypt, Katar a USA sa snažia sprostredkovať nové prímerie od týždňového zastavenia bojov z vlaňajšieho novembra, počas ktorého Hamas prepustil 80 izraelských rukojemníkov výmenou za 240 Palestínčanov z izraelských väzníc. Diplomatické snahy sa v posledných dňoch zintenzívnili. Egypt tento týždeň poslal svoju delegáciu do Izraela, aby oživila uviaznuté rozhovory.

Americký web Axios s odvolaním sa na dvoch izraelských predstaviteľov informoval, že najnovší izraelský návrh počíta s ochotou diskutovať o "obnovení udržateľného pokoja" v Pásme Gazy, keď dôjde k prepustenie zvyšných rukojemníkov. Izraelskí predstavitelia podľa Axiosu prvýkrát v priebehu takmer sedem mesiacov trvajúcej vojny naznačili, že sú otvorení rokovať o jej ukončení. Nemenovaný predstaviteľ Hamasu pre AFP zase povedal, že hnutie je otvorené "pozitívnej" diskusii o novom návrhu a "chce dosiahnuť dohodu, ktorá zaručí trvalé prímerie, slobodný návrat vysídlených osôb, prijateľnú dohodu o výmene (zajatcov) a ukončenie obliehania".

Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi tento týždeň Izrael a Jordánsko. Oznámil to jeho rezort v nedeľu po tom, ako lídri USA a Izraela hovorili o snahách dosiahnuť prepustenie rukojemníkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (4)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP)

Najnovšia cesta Blinkena na Blízky východ potrvá do stredy, uviedol predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA. S novinármi hovoril v nedeľu v Írsku, kde Blinkenovo lietadlo dopĺňalo palivo počas cesty na predtým neohlásenú návštevu Saudskej Arábie. Oznámenie prišlo po tom, ako americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovorili telefonicky o pokračujúcich rozhovoroch o zastavení ofenzívy Izraela v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Egypt, Katar a Spojené štáty sa už niekoľko mesiacov usilujú sprostredkovať nové prímerie medzi Izraelom a Hamasom. Tlak na dohodu rastie, konštatovala AFP.

Biden tiež zopakoval obavy týkajúce sa plánovanej operácie Izraela v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, kam sa pred bojmi uchýlil viac ako milión Palestínčanov z iných častí tejto pobrežnej enklávy. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí v oznámení o zastávke Blinkena v Saudskej Arábii uviedol, že minister bude pracovať na prímerí. "Je to však Hamas, ktorý stojí medzi Palestínčanmi a prímerím," dodal.

Viac o téme: PrímerieIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu