Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Česká vláda v utorok schválila návrh dôchodkovej reformy. Počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku podľa veku dožitia, so znižovaním výpočtu nových dôchodkov či minimálnou penziou vo výške 20 percent priemernej mzdy. Zvýhodní pracujúcich dôchodcov a ocení starostlivosť o závislé osoby. V utorok to oznámil český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Konkrétne opatrenia už predstavil vlani. Hlavným z nich je, že navrhovaná reforma naviaže vek odchodu do dôchodku na vek dožitia, aby bol stanovený transparentne. Cieľom je, aby sa udržiavala rovnako dlhá priemerná dĺžka výplaty penzií ako v súčasnosti, teda približne 21,5 roka. Jurečka pripomenul, že informáciu o dôchodkovom veku sa každý dozvie, keď dosiahne 50 rokov. Ľudia pracujúci v najnáročnejších profesiách budú môcť odísť do penzie skôr.

archívne video

Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Reformou sa podľa ministerstva dôchodky prispôsobia postupnému starnutiu spoločnosti. Od roku 2026 do roku 2035 sa bude postupne znižovať zápočet osobného vymeriavacieho základu, a to na 90 percent pre penzie priznávané v roku 2035 a neskôr.

Zdvojnásobenie minimálnej výšky

Na základe novely dôjde k takmer zdvojnásobeniu minimálnej výšky základnej a percentuálnej výmery starobného dôchodku a invalidného dôchodku pre invaliditu 3. stupňa na čiastku zodpovedajúcu 20 percentám priemernej mzdy.

Ďalším opatrením je zvýhodnenie práce v dôchodku. Pracujúcim seniorom by sa mala znížiť sadzba poistného o 6,5 percenta. Ministerstvo tým chce zvýšiť motiváciu ľudí, ktorí chcú a môžu v seniorskom veku pracovať.

Novinkou bude aj rodinný vymeriavací základ

Novinkou bude aj rodinný vymeriavací základ, ktorý podľa českého rezortu práce ocení výchovu detí a starostlivosť o závislé osoby. Na toho, kto sa o niekoho stará, sa bude počas tejto doby pozerať tak, ako by poberal priemernú mzdu. Ak by ešte aj pracoval, jeho skutočný zárobok sa k rodinnému vymeriavaciemu základu pripočíta.

"Bez dôchodkovej reformy by hrozilo, že súčasný priebežný penzijný systém narazí na nedostatok zdrojov a dôchodky by bolo nutné razantne znižovať," povedal Jurečka. Predložený návrh podľa neho zaistí spravodlivé dôchodky súčasným seniorom, ale aj ďalším generáciám.

Viac o téme: VládaČeskoDôchodokVek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu