Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Maďarská polícia zadržala tínedžera: Pripravoval útok na mešitu

Budapešť
Budapešť (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Príslušníci maďarskej protiteroristickej jednotky TEK zadržali 15-ročného chlapca z mesta Érd v Peštianskej stolici, ktorý plánoval teroristický útok na mešitu v Maďarsku. Maďarský Národný vyšetrovací úrad Pohotovostnej polície na plánovaný útok upozornila zahraničná partnerská služba, informuje spravodajca v Budapešti podľa servera 24.hu.

Tínedžer na sociálnej sieti TikTok zverejnil nadránom príspevok, v ktorom oznámil, že útok bude vysielať naživo po štvorhodinovej jazde autobusom. Zásahová jednotka TEK v spolupráci s políciou okamžite prijala potrebné opatrenia pre bezpečnosť domácich cirkevných miest, spoločenstiev a organizácií, pričom spustili množstvo bezpečnostných protokolov s cieľom zabrániť tragickému vývoju situácie.

archívne video

Zábery z útoku v koncertnej sále v Moskve, ktoré ISIS zverejnil prostredníctvom svojej mediálnej siete (Zdroj: X/@OvertonLive)

Kriminalisti identifikovali chlapca v priebehu niekoľkých hodín. Zo statusov tínedžera na sociálnych sieťach vyplynulo, že je stúpencom muža, ktorý v marci 2019 zabil pri útoku na dve mešity na Novom Zélande 51 ľudí, pričom svoj čin odvysielal naživo.

Zásahová jednotka polície chlapca zadržala po príchode autobusu pravidelnej linky do východomaďarského mesta Kazincbarcika, kam pricestoval za priateľkou, ktorej sa tiež vyhrážal smrťou. Predviedli ho na miestnu policajnú stanicu a následne previezli do Budapešti, kde ho vyšetrovatelia vypočuli ako podozrivého z vyhrážania sa teroristickým činom. Mladého muža zadržali a zatkli.

Viac o téme: MešitaTínedžerPolícia útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu