Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku

Protestujúci v Tbilisi proti zákonu o zahraničnom vplyve
Protestujúci v Tbilisi proti zákonu o zahraničnom vplyve (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

WASHINGTON - Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu. Informuje správa agentúry AFP.

V Gruzínsku sa od 9. apríla konajú masové protivládne protesty v reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen zaviesť tento zákon. Parlament ho v stredu schválil v druhom čítaní v pomere hlasov 83:23, na rade je teraz záverečné tretie čítanie.

archívne video

Maroš Šefčovič o 20. výročí vstupu Slovenska do Európskej únie (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Prezidentka Salome Zurabišviliová už avizovala, že zákon bude v prípade schválenia parlamentom vetovať. Vládna strana má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie prezidentského veta. Spojené štáty sú "hlboko znepokojené touto legislatívou a tým, čo by mohla spôsobiť, pokiaľ ide o potláčanie disentu a slobody prejavu," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. V Gruzínsku je podľa neho živá občianska spoločnosť, ktorá slúži na to, aby kontrolovala nadmernú moc vlády.

Na základe zákona o vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia, ktorá získava viac než 20 percent svojho financovania zo zahraničia, zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti".

Viac o téme: NávrhUSAGruzínskoKritici
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu