Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dráma na univerzite v USA! Zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

(Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA). Celkový počet osôb zadržaných na takýchto protestoch prebiehajúcich v kampusoch desiatok amerických univerzít sa tým od polovice apríla podľa výpočtov agentúry AP zvýšil na vyše 2000.

Polícia zlikvidovala vo štvrtok ráno miestneho času barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov na UCLA. K takémuto kroku sa odhodlala po tom, ako stovky demonštrantov neuposlúchli jej príkaz na rozchod. Polícia sa ich pokúšala rozohnať aj omračujúcimi granátmi, pričom niektorí z demonštrantov na mieste vytvorili živé reťaze.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Polícia následne informovala, že zadržala najmenej 200 ľudí a umiestnila ich do väzenského komplexu neďaleko centra Los Angeles. Príslušné úrady ešte majú rozhodnúť, či a aké obvinenia voči nim vznesú. Protestný stanový tábor medzitým vypratávali aj s pomocou kolesových nakladačov.

V areáli univerzity predtým protestovalo vyše 1000 ľudí, polícia ich vyzývala na rozchod. Po niekoľkých hodinách však pristúpila k ich zadržaniu, pričom došlo aj k potýčkam. Na videozáznamoch bolo vidieť, že policajti pri tom strhávali demonštrantom prilby či ochranné okuliare.

Nad kampusom lietali policajné helikoptéry

Nad kampusom lietali policajné helikoptéry a z miesta sa ozývali výbuchy omračujúcich granátov. Demonštranti na policajtov pokrikovali: "Kde ste boli včera večer?" Narážali tým podľa AP na kontrademonštrantov, ktorí na ich stanový tábor zaútočili v utorok večer, pričom vedeniu UCLA aj polícii trvalo niekoľko hodín, kým v tomto prípade zakročili.

Protesty proti vojne, ktorú Izrael v reakcii na útok palestínskych extrémistov vedie v Pásme Gazy, sa začali približne v polovici apríla na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. Neskôr sa rozšírili do viacerých ďalších univerzít vrátane Yaleovej univerzity v New Havene a Juhokalifornskej univerzity (USC) v Los Angeles. Aktivisti požadujú prímerie vo vojne Izraela s Hamasom, ako aj to, aby vysoké školy prerušili vzťahy s izraelskými vzdelávacími inštitúciami a bojkotovali firmy, ktoré podľa nich z konfliktu profitujú.

Viac o téme: ProtestUniverzitaDemonštrantiUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu