Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Útoky na politikov predstavujú hrozbu pre demokraciu, uviedol Scholz

(Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu. Informuje agentúra AFP a DPA.

"Demokracia je ohrozená takýmito činmi," uviedol Scholz na kongrese európskych sociálnodemokratických strán. Zároveň vyzval na jednotu. "Musíme sa proti tomu spoločne postaviť," vyhlásil.

archívne video

Peter Pellegrini rokoval v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Eckeho zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) napadla skupina štyroch útočníkov v piatok v Drážďanoch pri vylepovaní volebných plagátov. Podľa polície museli 41-ročného politika po útoku ošetriť v nemocnici.

Terč zastrašovania

Terčom zastrašovania, ničenia plagátov a urážok boli aj ďalšie tímy vyvesujúce plagáty, uviedla SPD. Polícia informovala, že zrejme tá istá štvorčlenná skupina útočníkov krátko predtým napadla a zranila aj 28-ročného pracovníka kampane Zelených.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v reakcii na útoky v sobotu prisľúbila, že bude bojovať proti nárastu násilia proti politikom. "Štát na toto musí a bude reagovať tvrdými činmi a ďalšími ochrannými opatreniami pre demokratické sily v našej krajine," cituje Faeserovú agentúra Reuters. Ministerka zároveň útok na Eckeho označila za útok na demokraciu.

Solidaritu s Eckem vyjadrila v sobotu aj predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, ktorá uviedla, že je z útoku zhrozená. Počet útokov na politikov parlamentných strán v Nemecku sa od roku 2019 zdvojnásobil, vyplýva z údajov nemeckej vlády zverejnených v januári. Podľa Faeserovej sú za tento nárast čiastočne zodpovední aj extrémisti a populisti svojimi nenávistnými prejavmi smerovanými proti demokratickým politikom.

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) pritom označil krajne pravicový extrémizmus za najväčšiu hrozbu pre demokraciu v Nemecku, pripomína Reuters. Podľa vládnych údajov čelia najviac agresii politici zo strany Zelených. Počet útokov voči nimi vzrástol od roku 2019 až sedemnásobne a vlani dosiahol počet 1219. Politici z krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) čelili 478 útokom a na treťom mieste v počet útokov sú politici vládnej SPD so 420 incidentami.

Viac o téme: HrozbaDemokraciaÚtokyOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu