Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Filipínsky poradca navrhol vyhostenie čínskych diplomatov za údajné odpočúvanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MANILA - Filipínsky poradca pre národnú bezpečnosť Eduardo Aňo v piatok navrhol vyhostenie čínskych diplomatov z krajiny za údajné odpočúvanie konverzácie filipínskeho admirála v čase eskalácie sporu v Juhočínskom mori. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"(Čínske veľvyslanectvo) opakovane šírilo dezinformácie a falošné a škodlivé správy," uviedol Aňo a dodal, že ich cieľom je "zasievanie nezhôd a rozkolu". Poradca zároveň skonštatoval, že podľa neho by tieto činy nemali zostať nepotrestané. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien označil obvinenia za provokatívne a uviedol, že čínskym diplomatom na Filipínach by malo byť byť umožnené vykonávať svoju prácu.

archívne video

Naď a Korčok reagujú na vyhostenie ruských diplomatov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Čína požaduje, aby Filipíny umožnili čínskym diplomatom bežný výkon ich povinností a prestali porušovať zákon, provokovať a popierať skutočnosti," uviedol Lin na tlačovej konferencii v čínskom hlavnom meste Peking. Úrad filipínskeho prezidenta Ferdinanda Marcosa mladšieho ani tamojšie ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nezareagovali.

Obe krajiny sa za posledný rok dostali do viacerých konfliktov pre sporné oblasti v Juhočínskom mori. Príčinou je, že Filipíny, ktoré majú podporu Spojených štátov a ďalších spojencov, rozširujú svoju činnosť v Juhočínskom mori aj napriek tomu, že je kontrolované čínskou pobrežnou strážou, dodáva Reuters.

Viac o téme: PoradcaDiplomatiOdpočúvanieVyhostenieČínaFilipínyEduardo Aňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu