Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Lekár vyskúšal prelomovú liečbu rakoviny sám na sebe: Agresívny nádor je preč, nádej pre tisícky ďalších pacientov!

Profesor Richard Scolyer vyskúšal prelomovú liečbu rakoviny sám na sebe
Profesor Richard Scolyer vyskúšal prelomovú liečbu rakoviny sám na sebe (Zdroj: X/@ProfRScolyerMIA)

CANBERRA – Lekár, patológ Richard Scolyer (57) sa pred rokom dozvedel, že má agresívnu formu nádoru na mozgu. Bol si istý, že čelí takmer istej smrti, no rozhodol sa vyskúšať prelomovú liečbu, ktorú sám vyvinul. Teraz dúfa, že svojím činom zachráni tisícky ďalších pacientov.

V týchto dňoch, rok po oznámení diagnózy, že Richard má agresívny glioblastóm na mozgu oznámil, že neexistuje žiadny náznak recidívy. Podstúpil celosvetovo prvú experimentálnu liečbu založenú na jeho vlastnom výskume melanómu. V utorok Richard podstúpil MRI vyšetrenie, ktoré ukázalo, že po 12 mesiacoch je zdravý, informoval Independent.

Vyjadrenie Dolinkovej k hlasovaniu o jej odstúpení z funkcie ministerky (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Nemôžem byť štastnejší,“ oznámil na sociálnej sieti Richard. „Ďakujem skvelému tímu, ktorý sa o mňa tak dobre stará, najmä mojej manželke Katie a úžasnej rodine,“ dodal a uviedol, že sa vracia k svojmu obľúbenému každodennému cvičeniu. Pre experimentálnu liečbu sa rozhodli spolu so svojou kolegyňou, onkologičkou Georginou Longovou. Obaja sú spoluzakladatelia Inštitútu na liečbu melanómu v Austrálii a získali niekoľko ocenení za revolučnú liečbu smrteľnej rakoviny kože pomocou imunoterapie.

Po oznámení diagnózy sa s kolegyňou spoločne rozhodli, že všetky nadobudnuté roky výskumu a vedomostí vyskúšajú aj na jeho diagnózu. Richard sa tak rozhodol byť „pokusným králikom“ imunoterapeutickej liečby. Výsledky jeho liečby tak budú nielen prvým klinickým testom pre ďalších pacientov s glioblastómom ale sľubujú aj prelom v súčasnej liečbe rakoviny.

Postup jeho liečby zahŕňal podanie imunoterapie ešte pred operáciou mozgu. Potom podstúpil operáciu a následne ožarovanie a chemoterapiu. Podľa odborníkov je pri tomto druhu rakoviny mozgu dĺžka života len 12 až 14 mesiacov. Richard však svojou liečbou dokázal, že po 12 mesiacoch sa na jeho mozgu neobjavili žiadne známky recidívy. Richard sa stal zároveň prvým pacientom, ktorému bola podávaná vakcína prispôsobená charakteristikám jeho nádoru.

Napriek tomu sa však snaží byť realista a uviedol, že jeho rakovina mozgu nemusí byť vyliečená, môže sa vrátiť, ale dostal viac času na to, aby si ešte užíval život so svojou rodinou. Profesor Scolyer je jeden z najuznávanejších lekárov v Austrálii a tento rok spolu so svojou kolegyňou získali cenu Austrálčana roka ako uznanie za ich dlhoročnú prácu.

Svojím pokusom by mohol pomôcť zhruba 300 000 ľuďom, ktorým je každoročne na celom svete diagnostikovaná rakovina mozgu. Teraz majú naplánované klinické skúšky u pacientov s glioblastómom vrátane postupného vývoja liečebného postupu aj pre ostatných pacientov.

Viac o téme: AustráliaRakovina mozguGlioblastómRichard Scolyer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu