Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

AKTUÁLNE V Česku sa objavilo tornádo! Vyčíňalo neďaleko hlavného mesta, bralo kamene a trampolínu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook / Ustečáci sobě - Radi Fabiánová)

ÚSTÍ NAD LABEM – Sobotné, relatívne pokojné počasie prerušila náhla a dramatická zmena. U našich západných susedov, konkrétne neďaleko Ústí nad Labem, v sobotu podvečer zosadlo tornádo. To so sebou bralo nielen kamene, ale aj trampolíny. Zo záberov, ktoré kolujú sociálnymi sieťami, mrazí. Výskyt tornáda potvrdil Český hydrometeorologický ústav.

VIDEO Sobotné tornádo pri Ústí nad Labem

Sobotné tornádo pri Ústí nad Labem (Zdroj: Tip čitateľa - Lukáš Dolanský)

„Práve teraz Valtířov, bol väčší, bral aj trampolínu a kamene. Nestihol som to natočiť,“ napísala v skupine pre obyvateľov Ústí nad Labem jedna z členiek. Na fotografii, ktorú zverejnila, jasne vidieť tenký vír, ktorý sa dotkol zeme. Tornádo vznikol z búrkových mračien, ktoré sa prehnali Českom počas soboty. Stalo sa tak krátko po 17. hodine podvečer. Išlo pritom o slabšie tornádo s krátkym trvaním, ktoré zosadlo v obývanej oblasti. Podľa doterajších informácií sa pri tornáde nik nezranil.

AKTUÁLNE V Česku sa objavilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook / Český hydrometeorologický ústav)

Výskyt tornáda potvrdil na sociálnej sieti aj Český hydrometeorologický ústav. Tí museli to, či išlo skutočne o tornádo, prv potvrdiť. Napokon však podľa radarových dát skutočne neďaleko Prahy pustošil veterný vír. „Podľa dopplerových dát zo Saského radaru je jasné, že sa v dobe výskytu objavila na mieste jasná rotácia. Išlo tak určite o tornádo. Podľa radarových dát čas sedí s prechodom línie prehánok bez bleskovej aktivity,“ napísali. Tornádo našťastie nemalo ideálne podmienky na to, aby sa stalo silnejšie a páchalo tak väčšie škody. Podľa portálu imeteo.sk ide zrejme o prvé tornádo tohtoročnej sezóny. 

Pod príspevok Českého hydrometeorologického ústavu pridal video Lukáš, na ktorom vidieť tornádo. Podľa jeho slov trvalo asi 20 sekúnd. "Z malého priemeru rotujúceho vzduchu, ktorý sa smerom od hladiny rieky Labe, prešlo počas niekoľkých sekúnd do väčšieho priemeru, malo asi 15 metrov a bolo vidieť, že vír so sebou zobral aj konáre. Pohyb bol od Labe smerom na vozovku," popísal pre Topky.sk Lukáš. 

Viac o téme: Český hydrometeorologický ústavValtířovTornádo vo ValtířoveÚsti nad LabemTornádo v Čeksu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu