Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Mehrab Ibrahimi)

KÁBUL - Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia, s tým, že počet obetí vychádza z predbežných správ. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti. Zranenia utrpel doposiaľ bližšie neurčený počet ľudí. V dôsledku záplav zostalo úplne zničených 2000 domov, pričom ďalších 4000 bolo sčasti poškodených. Pod vodou sa ocitlo i viac než 2000 podnikov a obchodov v provinčnom hlavnom meste Čachčarán.

archívne video

Taliansko sužujú mohutné zrážky: Najmä na severe sú povodne (Zdroj: Twitter/ Vigili del Fuoco)

Minulý týždeň spustošili povodne spôsobené prudkým dažďom dediny na severe Afganistanu, kde o život prišlo 315 ľudí a vyše 1600 ďalších utrpelo zranenia. Afganistan často postihujú prírodné katastrofy a Organizácia Spojených národov (OSN) ho považuje za jednu z krajín najviac postihnutých klimatickou zmenou, píše AFP.

Sever krajiny opäť zasiahli záplavy, zahynulo najmenej 66 ľudí

Pri záplavách v provincii Fárjáb na severe Afganistanu zahynulo najmenej 66 ľudí, uviedol v nedeľu predstaviteľ tamojšej provincie. Ide tak o ďalšie smrteľné dažde, ktoré krajinu sužujú v posledných týždňoch. Informuje o tom agentúra AFP. Prudké záplavy prišli v noci na nedeľu a spôsobili v provincii množstvo škôd. Sever krajiny spustošili povodne aj minulý týždeň, o život prišlo vtedy 315 ľudí a vyše 1600 ďalších utrpelo zranenia.

Záplavy sa počas tohto víkendu objavili aj v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, kde zahynulo najmenej 68 ľudí, počet obetí však môže ešte narastať. Afganistan často postihujú prírodné katastrofy a Organizácia Spojených národov (OSN) ho považuje za jednu z krajín najviac postihnutých klimatickou zmenou. Afganistan, ktorý je desaťročia zmietaný vojnou a konfliktom, má obmedzené možnosti zmierňovať účinky klimatickej zmeny, pripomenula AFP s odvolaním sa na expertov.

Viac o téme: PovodneObeteAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu