Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Irán potvrdil nepriame rozhovory s USA: Aj napriek tomu, že nemajú medzi sebou diplomatické vzťahy

(Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom - Spojenými štátmi - v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá. Informuje o tom agentúra AFP.

Washington a Teherán sú už dlho v ostrom rozpore, pričom napätie sa týka najmä sporného iránskeho jadrového programu, ktoré ešte vystupňovala vojna v Pásme Gazy medzi ich spojencami Izraelom a Hamasom. Americký portál Axios v piatok informoval, že predstavitelia USA a Iránu nepriamo rokovali v Ománe o tom, ako zabrániť eskalácii regionálnych konfliktov. Iránska tlačová agentúra IRNA v sobotu neskoro večer uviedla, že zástupca Teheránu pri OSN potvrdil tieto rokovania.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Podľa jeho slov nešlo o prvé a ani posledné rokovania tohto typu, miesto a čas však nespresnil. Rokovania sa uskutočnili po tom, ako Irán 13.-14. apríla podnikol bezprecedentný útok dronmi a raketami na Izrael, spojenca Spojených štátov. Išlo o reakciu na útok na iránsky konzulát v Sýrii, z ktorého Teherán viní práve Izrael.

V druhej polovici apríla priniesli iránske médiá informácie, že Irán je v kontakte so Spojenými štátmi s cieľom obnoviť rokovania o jadrovej dohode. Jadrová dohoda z roku 2015 zaviedla pre Irán prísne limity na produkciu obohateného uránu, ktorý môže byť využitý ako palivo v jadrových reaktoroch, no aj munícia v jadrových hlaviciach. Výmenou za tieto obmedzenia sa signatárske krajiny zaviazali zmierniť ekonomické sankcie proti Iránu. V roku 2018 však od dohody odstúpili Spojené štáty na čele s vtedajším prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré následne na islamskú republiku uvalili nové sankcie.

Viac o téme: RozhovoryUSAIránOmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu