Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Posmievačik sa smeje Bratislavčanom a turistom už od stredoveku

Takto sa smeje ľuďom už od stredoveku.
Takto sa smeje ľuďom už od stredoveku.

BRATISLAVA - Vo výklenku domu na Panskej ulici je primurovaná malá soška škriatka. Postavička vykúka von a posmieva sa nám. Viaže sa k nej príbeh zo stredoveku, ktorý je stále aktuálny. Spomeňte si naň počas víkendovej prechádzky po Starom Meste.

Na Panskej ulici žili mešťania Jakub a Karol. Zatiaľ čo Jakub mal pôvabnú ženu, Karol bol starý mládenec. V meste sa konala veľká slávnosť. Už podgurážený Karol sa začal prihovárať Jakubovej manželke a neskôr sa k nej aj pritískal. Jakub opitého suseda zahriakol. Karol sa postavil, ale už neudržal rovnováhu a zvalil sa na stôl - rovno do jedla. Prebral sa až za veselého smiechu prítomných a zahanbený ušiel.

Túto príhodu sa dozvedeli aj študenti z univerzity Academia Istropolitana (dnešná VŠMU). Raz v noci zo žartu primurovali na Jakubov dom malú sošku škriatka. Keď sa Karol zobudil, pozrel sa cez okno a zbadal, ako sa mu soška vyškiera do očí. Chytil ho hnev, zobral fľašu vína a začal piť. A pil až dovtedy, kým neprepil dom a musel sa odsťahovať z Bratislavy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu