Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prevratný objav vedcov: Pod zemou našej planéty našli prekvapenie, vďaka ktorému žijeme

asistent profesora geológie Mainak Mookherjee Zobraziť galériu (4)
asistent profesora geológie Mainak Mookherjee (Zdroj: Foto: eoas.fsu.edu)

TALLAHASSEE - Americkí vedci z floridskej univerzity prišli s novým prevratným objavom. V našej Zemi je oceán. Keď sa ten stratí, skončí sa aj život na našej planéte.

Voda pokrýva približne 70 percent povrchu Zeme. Vedci zatiaľ presne nevedia, koľko vody sa ukrýva v útrobách našej planéty, no údajne vnútorný oceán má veľkosť ako všetky oceány sveta dohromady. 

Voda ukrytá v mineráloch

Vedci z floridskej univerzity Mainak Mookherjee a Andreas Hermann tvrdia, že voda je uložená v mineráloch. V štúdii zverejnenej koncom novembra asistent profesora geológie Mainak Mookherjee uvádza, že voda v Zemi sa nachádza oveľa hlbšie, než si vedci predtým mysleli. Odhadujú, že v hĺbke zhruba 400 až 600 kilometrov je voda skladovaná a prepravovaná cez vysokotlakové modifikácie minerálneho brucitemu. "Nemysleli sme si, že voda mohla byť uložená vo vodných mineráloch ako brucitem. Ale teraz, keď vieme, že tam je, musíme prísť na to, koľko vody by tam mohlo byť efektívne uloženej," povedal Mookherjee. Voda tak môže byť účinne transportovaná do oveľa hlbších oblastí bez rozkladu.

Prevratný objav vedcov: Pod
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zatiaľ presne vedci nevedia, koľko je vody pod povrchom Zeme, no podľa odhadov ide až o 1,5 percenta z celkovej hmotnosti planéty. "Nemyslel som si, že by voda mohla byť uložená v mineráloch až tak hlboko. Ale teraz už vieme, že to tak naozaj je. Teraz musíme vypočítať, koľko vody sa tam presne ukrýva," uviedol Mookherjee. Rovnakou šúdiou sa zaoberajú aj vedci z univerzity v Illinois. S kolegami súhlasia, no hovoria, že voda je ešte hlbšie. Podľa ich odhadov leží iba kúsok od zemského jadra. 


Prečítajte si aj:

Potvrdené: Vedci skutočne objavili novú Zem, iba kúsok od našej slnečnej sústavy!


Vedci svoje dohady zakladajú aj na diamante, ktorý vyvrhla sopka v Brazílii pre 90 miliónmi rokov. Diamant obsahuje minerály, ktoré v ňom uviazli počas jeho tvorby. Pri skúmaní narazili na dôkazy, ktoré vodu v hlbinách Zeme potvrdzujú.

Prevratný objav vedcov: Pod
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nasa)

Voda v Zemi je dôležitá

Voda v našej Zemi hrá podľa vedcov dôležitú úlohu pri udržaní geologickej aktivity pod povrchom. "Voda v zemskom vnútri je veľmi dôležitá, pretože pomáha pri prúdení hornín v zemskom plášti. Ide o postup, pri ktorom sa pevné horniny pohybujú od horúcejších do chladnejších oblastí," povedal Mookherjee a doplnil: "Činnosť sopiek, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri vytváraní zemskej kôry, by tiež skončila," dodal s tým, že geodynamická činnosť v rámci planéty by prestala a Zem by tak umrela. 

Viac o téme: OceánObjavZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu