Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Úchvatný objav: Najvyššia aktívna sopka v Antarktíde vyvrhuje vzácny kov! Jeho hodnota môže byť obrovská

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA – V Antarktíde je sopka, ktorá doslova chrlí kúsky zlata. Americkí geológovia tento objav urobili už v roku 1991. Zdá sa, že toto zlato by mohlo mať skutočne obrovskú hodnotu.

Podľa portálu New Scientist geológovia v roku 1991 našli čiastočky zlata v sopečných plynoch a v snehu v blízkosti sopky, pričom portál IFLScience uviedol, že čiastočky vzácneho kovu boli dokonca nájdené vo vzdialenosti 1 000 kilometrov. Sopka je dodnes aktívna. Philip Kyle z Baníckeho a technologického inštitútu Nového Mexika v Socorre vysvetlil, že ložiská zlata môžu pochádzať zo sopečných hornín, a preto keď láva z hory, ktorej vrchol je vo výške 3 794 metrov, uvoľňuje horúci plyn, ten prenáša do ovzdušia častice zlata.

Úchvatný objav: Najvyššia aktívna
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Koľko zlata však vyvrhuje a ako sa táto hora chrliaca zlato nazýva? Jej názov je Mount Erebus a zlaté škvrny, ktoré z nej americkí geológovia našli, merali od 0,1 do 20 mikrometrov v sopečných plynoch a 60 mikrometrov v blízkom snehu. Aj keď sa toto množstvo môže zdať zanedbateľné, vedci odhadujú, že za jeden deň sopka vyvrhne približne 80 gramov zlata. Podľa portálu Gold.co.uk je aktuálna cena gramu zlata 75,76 dolárov (71,24 eur). To znamená, že sopka každý deň vychrlí zlato v hodnote približne 6 000 dolárov (5 641,98 eur) - hoci to pravdepodobne závisí od kvality a niektorých ďalších faktorov.

Mount Erebus je známa aj ako miesto tragédie. 28. novembra 1979 narazil let 901 spoločnosti Air New Zealand do úbočia hory. Lietadlo letelo nad Rossovým ostrovom, kde sa nachádza hora Erebus, v rámci pravidelných vyhliadkových letov po Antarktíde, ktoré sa uskutočňovali od roku 1977. Pri havárii zahynulo všetkých 237 cestujúcich a 20 členov posádky. Od tohto dňa spoločnosť Air New Zealand zastavila všetky svoje prelety nad Antarktídou.

Viac o téme: ZlatoSopkaAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu